avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Camere de supraveghere la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Camere de supraveghere la locul de munca

Buna ziua,

Am o intrebare. Cat de legale sunt camerele la locul de munca?

Lucrez intr-o companie multinationala care in fiecare sectie are utilaje. Mai nou s-au instalat camere peste tot, in interiorul sectiilor, indreptate spre angajati nu doar in spatiile de trecere ( coridoare ) si suntem urmariti de cate ori bem apa; daca ne aplecam sub masa dupa materiale e problema.

E legal asa ceva? Se pot lua masuri disciplinare impotriva celor care beau apa in timpul programului de lucru? Mi se pare absurd.

Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra!
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
noemi r, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 27 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca exista un raspuns da sau nu la intrebarea dvs "e legal asa ceva". Nu este expres interzis dar nici nu este expres permis daca asta a fost intrebarea. Este demarcatia aceea aproape imposibil de facut, unde incepe interesul legitim al angajatorului de a-si proteja afacerea si unde se termina dreptul la viata privata a angajatilor. Pentru ca acest drept nu dispare in timpul orelor de lucru.

Am atasat mai jos o prezentare pe scurt a unei decizii CEDO impotriva Romaniei pentru o speta similara, monitorizarea comunicarilor electronice a angajatului mai degraba decat monitorizarea video, principiile sunt aceleasi.
In contextul Regulamentului pentru protectia datelor personale va deveni si mai dificil de justificat o astfel de monitorizare, dar nu imposibil.
In ce priveste ce este de facut, pare sa fie o companie mare, exista un sindicat? Poate la nivelul acela ar trebui incepute discutiile privind aceasta monitorizare.

[ link extern ]
Montajul camerelor de supraveghere (cu referire la viata privata/ intima) este interzis expres in grupuri sanitare, vestiare, camere de odihna pentru gravide.
In rest, pentru protejarea afacerii sale, angajatorul este cel care hotaraste daca monteaza sau nu camere de supraveghere la locurile de munca/ posturile de lucru, cai de acces, etc. Angajatorul are obligatia sa informeze lucratorii despre montarea camerelor de supraveghere.
Vedeti si aceste articole
Este legală supravegherea video a salariaților la locul de muncă?
[ link extern ] /


Angajatorii n-au voie sa supravegheze video salariatii in birouri si nici sa-i amprenteze
www.avocatnet.ro/articol_405...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monitorizare audio/video Rainwatch Rainwatch Sotia mea lucreaza la un magazin alimentar, iar de curand seful ei a schimbat camerele cele vechi si au pus camere video si audio. Am mai cautat pe net dar nu ... (vezi toată discuția)
Ajutor -camere de supravechere in birou???!!!! lavy80 lavy80 Va rog sa-mi spuneti daca este normal ca angajatorul sa monteze camere de supraveghere in birouri . Multumesc si astept raspunsurile dvs caci ne simtim mai ... (vezi toată discuția)
Date cu caracter personal - supraveghere video la locul de munca maria_2012 maria_2012 Buna seara. Avem la birou camere de supraveghere. Sediul companiei noastre este in alt oras. Monitoarele din birourile sefilor sunt pornite non stop si toti ... (vezi toată discuția)