avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Întreruperea cursului termenului prescripției ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale

Joi, 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor
art.155 alin.(1) din Codul penal și a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.
În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că dispoziţiile art.155 alin.(1) din Codul penal încalcă prevederile art.21 alin.(3) din Constituție și ale art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil.
Avand in vedere cele de mai sus, considerati ca intreruperea cursului termenului prescriptiei raspunderii penale nu mai opereaza strict in cazul unor acte procedurale care nu au fost comunicate suspectului sau inculpatului sau in cazul oricaror acte procedurale, in sens general?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:06, 27 Aprilie 2018
Rațiunea este aceea că actul de procedura sa fie un act util urmăririi penale si nu un act formal întocmit de organul judiciar cu scopul de a întrerupe termenul de prescriptie.
Adică trebuie sa fie fie vorba de un act necesar continuării anchetei penale.

Eu apreciez ca este exclusă varianta cu necesitatea comunicării actelor inculpaților pentru a avea efect intreruptiv al termenului de prescripție a răspunderii penale.

Nici varianta ă două nu o consider că putand fi logică sub rațiuni de neconstitutionalitate.

Decizia s-a dat cu opinii împărțite...opinii separate...
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea cursului prescriptiei in penal Adi Lungu Adi Lungu Buna seara. In cazul in care cauza este redata procuraturii, de catre instanta, in vederea refacerii urmaririi penale, se intrerupe cursul prescriptiei? (vezi toată discuția)
Cand se aplica o decizie a ccr ? radu.radauti72 radu.radauti72 Prin Decizia pronunțată în ședința din 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ... (vezi toată discuția)
Despre prescriptia raspunderii penale monilica monilica In contextul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 297/18.04.2018 si in conditiile in care, declarat fiind ca neconstitutional textul de lege care reglementa ... (vezi toată discuția)