in situatia in care un avocat incepe o colaborare de asistenta juridica dar nu se incheie contract de asistenta juridica si angajatorul decide ca serviciile avocatului nu il multumeste ,cum isi poate avocatul recupera onorariul ptr munca prestata acestuia ? ce solutie ar fi mai ales ca nu exista acel contract doveditor?
Fara contract de asistenta juridica nu exista colaborare, exista doar "sfaturi juridice".
Colaborarea, in sensul discutat aici, presupune contract, presupune imputernicire, presupune factura si chitanta precum si onorariu achitat anticipat.
Altfel exita toate sansele ca munca unui avocat sa fie incadrata pro bono publico .
Singura problema ar fi... conform carui articol pot eu face munca pro bono?
Imputernicirea nu e necesare in toate cazurile (vezi doar consultanta juridica), iar in comercial factura tine loc de contract.
Un contract juridic nu presupune ONORARIU ACHITAT ANTICIPAT!!!
Conform legislatiei, un contract juridic se poate incheia si verbal intre parti, cu problema probei, evident. Cum contractul juridic trebuie incheiat in forma scrisa cat mai curand dupa asta, dar nu se interzice incheierea lui verbala si cum nu cunosc sanctiune pentru contractul incheiat verbal... cred ca se poate dovedi un contract si o relatie contractuala, dar depinde de situatia concreta.
Din pacate, userul nu revine cu raspunsuri la intrebari, asa incat mai departe nu putem ajuta.
"Un contract juridic nu presupune ONORARIU ACHITAT ANTICIPAT!!! "
Asa este dra. AVLIL, contractul juridic (de asistenta juridica) nu presupune acest fapt.
In schimb o colaborare presupune un onorariu platit anticipat.
Colaborarea este susceptibila de desfasurare in timp, de prestari avocatiale succesive. La debutul unei colaborari partile stiu la ce se obliga, ce isi datoreaza.
Onorariul, macar partial, poate fi solicitat la debutul acestei colaborari fara a conta in mod deosebit modalitatea in care a fost incheiat contractul de asistenta juridica.
La fel de adevarat este ca acest lucru nu se invata din carti ci din experienta de viata.
In alta ordine de idei sa inteleg ca dvs inca mai cautati norma legala care prevede munca pro bono?
In ce conditii poate un client sa dizolve un contract de asistenta juridica?
Detalii
Sa spunem ca avocatul nu a avut ocazia inca sa reprezinte clientul in instanta, contractul de asistenta juridica e semnat, dar banii nu au fost platiti inca. Sa spunem ca avocatul a acordat din timpul lui clientului, si chiar a ajutat clientul cu prepararea unor scrisori/documente. Daca clientul decide pentru oarecare motiv sa angajeze un alt avocat, este posibil ca clientul sa dizolve contractul cu avocatul initial? Daca da, trebuie sa plateasca intreaga suma care ar fi platit-o in acord cu contractul susnumit fara ca avocatul sa fi avut ocazia sa reprezinte clientul in instanta?
Puteti renunta la contractul incheiat platind avocatului dvs. onorariului cuvenit pentru serviciile prestate si acoperirea cheltuielilor efectuate de avocat in interesul dvs.
O problema complicata este ...cat anume din onorariul total convenit.
Caci sunt situatii in care unele hartii bine facute ...stiu sa mearga singure in instanta.
O situatie draga mie a fost aceea in care am croit o intampinare de doar 4 pagini (pentru o copila careia i se cerea sa acopere din partimoniul ei prezent si viitor o paguba ametitoare "mostenita" de la tata) si dupa 2 ani de stradanie a unora in proces (eu n-am fost pe-acolo) n-au resusit sa schimbe cu o iota solutia pe care am cerut-o eu la sfarsitul hartiei aceleia.
In alte situatii atarna mai mult partea de administrare de probatorii.
Cred ca ramane sa discutati cu avocatul in cauza si sa conveniti asupra acestui aspect.