avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acordul proprietarului sau al chiriasului pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acordul proprietarului sau al chiriasului pentru montarea camerelor de supraveghere?

Buna ziua.La mine in bloc se doreste montarea camerelor de supraveghere la parterul blocului.Toata lumea este de acord,mai putin proprietarul de la parter,care spune ca nu le vede utilitatea,pentru ca politia oricum nu face nimic in cazul unei infractiuni.Dar dansul nu locuieste in bloc ci in alta tara si apartamentul este inchiriat.Mai avem nevoie de acordul lui sau de al chiriasului?Normal,nu el va fi filmat, ci chiriasul.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic sa va montati acest sistem de supraveghere si daca nu-i convine, sa vina din Palestina sau pe unde mai umbla el, sa va contrazica. Sa se uite bine ca pe-acolo sunt sute de astfel de camere si nimeni nu se supara. Daca va luati dupa toate cele corecte, nu o sa va puteti monta aceste camere nici in vecii vecilor.
Totusi, bine ar fi sa studiati acel Ghid de pe saitul ANSPDCP. Mai sunt si alte discutii/patzanii ale unor useri in legatura cu montarea de camere de supraveghere. Daca gasesc o postare o lipesc aici:

Incercati: www.google.com/url?q=https:/...

Mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
Adam Grecu, utilizator
Multumesc mult.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acordul individual al tuturor proprietarilor din imobil este obligatoriu avand in vedere caracterul datelor si imaginilor stocate de sistemul de supraveghere
Directiva nr 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispoziţiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei. prevad fara exceptie
Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, înregistrarea, stocarea şi comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal,

Instalarea unui sistem de supraveghere in imobil de locuit in comun trebuie sa respecte atat legislatia specifica asociatiilor de proprietari L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007 cat mai ales legislatia speciala L nr 333/2003 si 677/2001
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52/31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata în Monitorul Oficial nr. 389 /11 iunie 2012.
Articolul 6 al actului normativ menţionat prevede
Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate. cu excepţia cazurilor prevăzute de articolul 5, alineatul 2, din Legea nr. 677/2001.

In cazul supus discutiei,fiindca ne referim la un condominiu, este obligatoriu acordul individual al tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
Daca nu exista acordul individual al locatarilor ,monitorizarea video la blocuri si în curtile comune este ilegala, iar operatorul=persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video, este pasibil de a suporta rigorile legii-respectiv disp art 226 NCP.
Dat fiind ca dreptul la viata privata este unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocata vointa majoritatii proprietarilor condominiului, asa cum procedează unii dintre reprezentantii asociatiilor de proprietari
Desi Legea nr. 230/2007 dispune ca hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale si nu pot încalca dispozitii legale in vigoare.
Jurisdictia asociatiilor de proprietari este limitata la probleme strict administrative care tin de repartizarea costurilor si intretinerea cladirii, iar vointa majoritatii nu poate anula drepturile fundamentale garantate individual.
Legislatia care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari trasează fara exceptie limitele competentei si autonomiei persoanei juridice cu caracter nonprofit denumita asociatie de proprietari.,care are drept scop legitim-conform art. 4 alin. 1 strict
“administrarea şi gestionarea proprietăţii comune”,

Legile care reglementeaza instalarea sistemelor de supravegehre care trebuiesc respectate indiferent de locul unde se instaleaza sisteme de supraveghere sunt :
-Legea nr.333/2003 si actualizarile ei prin :
-Legea 40/2010 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial 153/2010
-Legea 9/2007 - pentru modificarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial 30/2007
-OUG 16/2005 - pentru modificarea lit. h) a art. 17 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2002 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial 205/2005
-NORMELE METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor

.
Bună seara,daca eu doresc sa îmi pun camera de filmat pe palier iar unul din vecin este chiriaș al primăriei,ce fac,ptr că ei sânt motivul pentru care îmi doresc montarea camerei,trebuie sa le cer acordul?Sincer nu mi s-ar părea ok.multumesc.
@valentina2008
Ca persoana fizica puteti sa va instalati o camera de supraveghere pe palier, dar ea trebuie sa vizualizeze doar usa dvs. de intrare in apartament. Altfel (nu e nevoie de vreun acord) intrati sub incidenta normelor GDPR.
www.avocatnet.ro/articol_516...
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2023
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Montarea de camere de supraveghere in lifturi GeorgetaAnca GeorgetaAnca In cadrul adunarii generale reconvocate din luna martie 2018 s-a hotarat cu majoritate de voturi sa se monteze camere de supraveghere in lifturi. Unii dintre ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere Ilovekobe Ilovekobe Buna seara! As vrea sa știu in ce condiții se pot monta camere de supraveghere intr-un bloc de locuințe.Care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a se ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video biserica BX BX Sistem supraveghere video biserica Se doreste instalarea unui sistem de supraveghere cu camere video in curtea unei biserici pentru a preveni furtul. Care ... (vezi toată discuția)