avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acordul proprietarului sau al chiriasului pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acordul proprietarului sau al chiriasului pentru montarea camerelor de supraveghere?

Buna ziua.La mine in bloc se doreste montarea camerelor de supraveghere la parterul blocului.Toata lumea este de acord,mai putin proprietarul de la parter,care spune ca nu le vede utilitatea,pentru ca politia oricum nu face nimic in cazul unei infractiuni.Dar dansul nu locuieste in bloc ci in alta tara si apartamentul este inchiriat.Mai avem nevoie de acordul lui sau de al chiriasului?Normal,nu el va fi filmat, ci chiriasul.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

In cazul instalării camerelor de supraveghere operatori de date personale și trebuie să respecte legislația din domeniu.

Este important de reținut că instalarea camerelor de supraveghere se face numai ca măsură de ultimă instanță și anume numai atunci când alte soluții de asigurare a securității și siguranței locatarilor nu se pot lua.

„O astfel de prelucrare a datelor în interes legitim ce poate fi stabilită de către asociația de proprietari este cea efectuată prin intermediul unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora, dar și în zona de acces în imobil sau lifturi.

Argumentele privind justificarea interesului legitim trebuie să se regăsească într-o documentație la nivelul asociației de proprietari și, ulterior, hotărârea de a instala un astfel de sistem trebuie adoptată în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari, potrivit Legii nr. 196/2018.

Este necesară stabilirea unui număr limitat de persoane care au acces la imagini. Totodată, persoanele care au acces la imagini nu le pot prelucra decât la cererea operatorului și în scopul pentru care datele au fost inițial colectate. Persoana/persoanele care are/au acces la imagini ar trebui să le poată vizualiza doar în situația producerii unui incident care are legătură cu scopul declarat al prelucrării, și nu în mod continuu/frecvent și/sau în timp real.


Astfel, în ceea ce privește respectarea dispozițiilor GDPR, asociația de proprietari are obligația de informare a persoanelor vizate (proprietarii/chiriașii/vizitatorii), în spaţiile monitorizate prin camerele de supraveghere video. În acest sens, trebuie instalată și o pictogramă adecvată, care să conţină o imagine reprezentativă, poziţionată la o distanţă rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere, astfel încât să poată fi văzută de orice persoană

Realizati implementarea GDPR, la nivelul Asociatiei de proprietari, ca operator de date personale.
D-na avocat, ultima intrebare se referea la o utilizare de uz personal a unei camere de supraveghere, nu la asociatii de proprietari !?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montarea de camere de supraveghere in lifturi GeorgetaAnca GeorgetaAnca In cadrul adunarii generale reconvocate din luna martie 2018 s-a hotarat cu majoritate de voturi sa se monteze camere de supraveghere in lifturi. Unii dintre ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere Ilovekobe Ilovekobe Buna seara! As vrea sa știu in ce condiții se pot monta camere de supraveghere intr-un bloc de locuințe.Care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a se ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video biserica BX BX Sistem supraveghere video biserica Se doreste instalarea unui sistem de supraveghere cu camere video in curtea unei biserici pentru a preveni furtul. Care ... (vezi toată discuția)