avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Construiesc o casă și doresc să folosesc beton de ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Construiesc o casă și doresc să folosesc beton de la o stație. Unde și cum îl pot analiza, ca să fiu sigur că primesc ce plătesc?

Construiesc o casa si doresc sa folosesc beton de la o statie. Ce trebuie sa primesc de la statia de beton in afara de factura si certificatul de garantie? Eu vreau sa fie analizat betonul in laborator,. Sa apelez la un alt laborator de analiza a betonului? (pe cont propriu). Trebuie sa vina ei la fata locului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Am construit si acum am ceva experienta si sfatul meu e sa urmariti personal totul. Eu am instalat chiar camere si am inregistrat toata constructia zi si noapte pe parcursul a 3 luni cat a durat totul. Faceti poze la structurile de otel, faceti trecerile intre camere, etaje, electrica, apa, gaze. Invatati sa cititi planurile la armaturi, distantoare ... Constructorul zicea ceva, muncitorii ziceau da si cum pleca tot ca ei faceau. Eram incepator. Acum i-as da imediat afara. Turnarea nu a fost vibrata ca curgea betonul peste tot - alta greseala. Constructorul astupa gaurile si nici nu stiti de ele. Si lista e extrem de lunga.
Corecte si foarte utile cele spuse mai sus , dar cu betonul cum ramane???Rog pasii foarte clar pentru cei care au fost in situatia mea, rog completari sau alte metode.
1) eu, persoana fizica, ma duc la o statie de betoane si cer 8 cife de beton B 250, sa zicem
2) fac un contract cu ei
3) mi se da un certificat de calitate al betonului livrat
4) mi se da si buletinul de analiza beton??????Sau il cer eu contra cost????E obligatoriu sa mi-l elibereze? Daca ei au propriul laborator sau lucreaza cu altul in care buletinul de analiza poate fi foarte usor de modificat???Il iau pentru fiecare cifa in parte?
5) cer analiza la un laborator specializat pe care il aleg eu. Vin ei sa-mi ia probe de beton la fata locului???Nu cred ca imi iau eu proba si ma duc cu ea la laborator pt ca voi intampina probleme de genul: ,, a plouat cand ai turnat sau etc".......
6)cand platesc cifa de beton? Inainte sau dupa turnare?
7) cand se programeaza compozitia betonului, la final se eleibereaza un bon cu cantitatea si calitatea ???ceva de genul casei de marcat.
8) pot sa asist la programare???
9) pot sa iau betonul fara tva???

Rog raspunsuri la cele 7 puncte!

Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu betonu', v-am spus. Calitativ aveti obligatia de a face acele teste de laborator. Verificati contractul cu constructorul daca si le-a asumat, daca da, intrebati cu ce laborator colaboreaza si intrebati dirigintele deca laboratorul e ok. Daca nu, discutati cu dirigintele sa va recomande un laborator.
Statia de betoane va elibereaza aviz de marfa, si certificat de conformitate.
Uzual betonul il platiti in avans. Nu e o marfa returnabila, asa ca statiile de betoane se protejeaza. Sa zicem ca cubati gresit, comandati 27 mc (3 cife) insa va trebuie doar 20 mc. Ce face betonistul, ramane cu 7 mc in cifa, si neplatiti, si nu are ce face cu ei?
La mine constructorul avea o relatie cu cei de la laborator, asa ca ne-au dat eprubetele sa facem noi recoltarile, pentru a preintampina probleme cu desincronizarile de orar, insa din ce am inteles, teoretic vin cei de la laborator sa recolteze.
In statie nu cred ca va lasa sa intrati, sa asistati la pregatirea betonului. Oricum, nu aveti ce cauta acolo, dumneavoastra trebuie sa fiti pe santier, cu dirigintele, de fata la turnare.

Ca sa sumarizam:
1- va intereseaza sa aveti avizul pentru beton, soferul de la fiecare cifa fa da un aviz si un certificat de calitate/conformitate.
2- va intereseaza sa se ia probe (epruvete) si sa se faca testele/ sa se emita buletinele de analize care sa ateste ca betonul indeplineste caracteristicile minime pentru clasa in cauza
3- nu va intereseaza sa luati beton fata TVA! decat daca vrezi sa ignorati calitatea, si sa mergeti la noroc.
4- cantitativ, puteti verifica ca nu va trag in piept doar cand turnati pardoseala/placa/centuri. La talpa apar neregularitatile sapaturii, nu se poate cuba cu precizie.

Daca raspunsurile primite pana acum nu v-au lamurit, inseamna ca nu ati specificat clar ce va intereseaza de fapt sa aflati.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2018
pop_m, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1,Da ,in cazul in care nu platiti constructorului betonul.Nu va intereseaza sa platiti beton proaspat ci beton pus in opera,dupa ce a fost cubat elem de beton conform proiect.Nu e problema dvas ca au sapat fundatia mai adanca,larga si intra mai mult beton sau cei de la statie fura 0,5 sau 1mc la cifa.Aveti un proiect si trebuie respectat.Abaterile acceptate sunt prevazute de normativul C56 pe google.
2.Idem pct 1/
3,NU .se da declaratie de conformitate.Calitatea betonului se verifica la 28 de zile.
4.In cel mai bun caz vi se poate da bonul de cantar pentru agregatele folosite la fiecare betoniera/sarja-dar nefiind de specialitate nu va ajuta .
5.Teoretic vin ei,ractic duceti dvs proba la laborator.Intocmiti PV de recolare probe pe care semneaza dirigintele de santier.Cautati pe google Cartea Constructiei si cititi de acolo.
[ link extern ]
6.Este recomandat sa plateasca cel care construieste.De regula se plateste un avans si apoi ,dupa turnare restul.Nu stiu cum e moda in zona dvs.De retinut ca dvs platiti beton turnat ,intarit fara segregari.Nu va interesraza sa preluati riscul profesionistului/constructorului intrucat nu veti sti nici dupa 100 de turnari daca va lipresc 0-5 mc beton din cifa.
7.8 Reteta de fabricatie a statiei de betoane este preprogramata.Nu operatorul face programarea ci inginerul automatist.Chiar daca asistati la programare nu ajuta intrucat sunt f multe variabile.
.Aviz de insotire a marfii si declaratie de conformitate .vezi pct 3
9.In principiu in Ro se poate aproape orice.depinde cati bani aveti si cae este doza de risc pe care suntei dispus sa o asumati.
Rezumat.Cautati un diriginte de santier cu experienta si profesionist .platiti-l bine si ganditi-va sa produceti banii pentru asta in domeniul la care va pricepeti.Sau cititi L10.L50,CR 56 si restul de aici [ link extern ]
În calitate de client aveti dreptul de a vâ asigura de calitatea lucrârii.
Deci, aveti dreptul sâ faceti sâ intervinâ pe santierul constructiei dvs un laborator independent care sâ facâ prelevâri de probe de beton.
În functie de tipul de beton, veti avea deci teste la 24 de ore, la 1 sâptâmânâ, la 28 de zile etc..., teste mecanice si/sau chimice.
Deci, numai pt ca sâ puteti sâ verificati câ ceea ce prin contract centrala de beton s-a angajat sâ vâ furnizeze este confirmat de câtre laboratorul independent vâ vor trebui cunostintele necesare pt a compara cele 2 rapoarte de control.
Primâ concluzie: în cazul în care nu aveti aceste cunostinte angajati un bun diriginte de santier, printr-un contract care defineste precis sarcinile de dirigentie ale santierului.
Nimeni pe acest site nu vâ sfâtuieste sâ acordati orbeste încrederea, verificarea este peste tot necesarâ si în acelas timp paranoia este contraproductivâ.

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu legal pv de analiza a betonului? marius740 marius740 Buna ziua. Am turnat beton cu CIFA (pompa) si am primit declaratia de conformitate a betonului (clasa, reteta etc) la fiecare CIFA. Dpdv legal am ... (vezi toată discuția)
Cand e nevoie de diriginte de santier? cristinamariav cristinamariav Urmeaza sa incep in primavara constructia unui obiectiv civil, localizat in mediu rural, compus din: - gard -grajd cai - fanar - casa familiala ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de antrepriză cu grave erori de execuție: cum pot constrânge constructorul să-mi restituie sumele care nu i se cuvin? vasea_13 vasea_13 Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat la problema pe care o expun: In ianuarie am incheiat un contract cu o firma in vederea construirii unei case la rosu. ... (vezi toată discuția)