avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Elev angajat cu salariul minim pe economie scutit de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Elev angajat cu salariul minim pe economie scutit de plata contributiilor de sanatate cf. art. 154?

Am un elev de 18 ani, angajat cu 1900 lei.

Conform articolului 154, sunt scutiti de contributiile de sanatate elevii si studentii cu varste intre 18 si 26 ani, cu urmatoarea conditie:

"Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie;"

Din ce inteleg, daca se realizeaza venituri din cele 3 categorii(salarii, asimilate salariilor sau independente / agricole / silvicultura / piscicultura), toate cumulate PESTE 1900 lei, atunci pentru acele venituri se datoreaza contributie.

Cum salariul este de 1900 lei, nu depaseste salariul minim brut pe tara.

Am sunat la call center anaf de 3 ori, prima data mi s-a spus ca limita de 1900 lei se aplica, intr-adevar, la toate cele 3 venituri cumulate.

Dupa care am trimis pe formularul de contact si mi s-a zis ca partea cu salariul de baza minim brut pe tara se aplica doar la "activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură", adica ultima parte si nu la toate 3 cumulate. Ceea ce nu are niciun sens, pentru ca e SAU intre toate cele 3 activitati.

Altfel nu inteleg de ce ar mai fi trecuta in lege categoria salariilor, daca nu sunt exceptati.

Daca eu merg la magazin sa cumpar rosii sau castraveti in valoare maxima de 25 lei, logic este ca valoarea respectiva se aplica la ambele si nu doar la castraveti. :)

Astept interpretarea altor persoane daca se poate.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: elenazan , utilizator 08:09, 4 Mai 2018
Tinerii intre 18 si 26 de ani nu platesc asigurari de sanatate daca sunt studenti sau elevi.
Daca realizeaza venituri din salarii, datoreaza contributii la fel ca orice salariat.


elenazan a scris:

Tinerii intre 18 si 26 de ani nu platesc asigurari de sanatate daca sunt studenti sau elevi.
Daca realizeaza venituri din salarii, datoreaza contributii la fel ca orice salariat.


Se specifica foarte clar in lege:

"Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie"

Daca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor sau cumulate din toate celelalte activitati PESTE valoarea salariului minim brut pe tara 1900 lei pentru acele venituri se plateste contributie.

Cum e angajat cu minimul pe economie, nu vad cum ar datora contributie. De asta este articolul 154, pentru exceptarea unor categorii de la plata, in anumite conditii.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
FinalDestiny, utilizator
Cred ca dvs.interpretati legea asa cum v-ar avantaja fara sa tineti seama de tot continutul articolului.

"(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți...
Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor .....pentru aceste venituri datorează contribuție;"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pentru diverse venituri extrasalariale leinaddd leinaddd Am o mica afacere personala (SRL) fara salariati. In anul 2017 am incasat dividende aferente anului 2016. Pentru aceste venituri nu am platit CASS fiind, in ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere anuala Roxana0 Roxana0 In data de 4 mai 2015 am primit Decizia de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (an 2012) din care reiese ca am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. dacă urmez cursurile la zi la o facultate privată, ... emma.dn97@yahoo.com emma.dn97@yahoo.com Buna ziua. Dacă urmez cursurile la zi la o facultate privată, sunt asigurata la CNAS? Mulțumesc! (vezi toată discuția)