avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Întrebări în legătură cu expertiza psihiatrică
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Întrebări în legătură cu expertiza psihiatrică

În cazul în care suspectul sau inculpatul nu își exercită dreptul la tăcere, lipsa comunicării acestuia cu privire la efectuarea expertizei sau cu privire la date despre sănătatea sa se consemnează ca atare în procesul verbal?
Articolul 184 din CPP prevede că expertiza se efectuează după obținerea consimțământului/refuzului din partea suspectului sau inculpatului:
”(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător.”
Tăcerea nu este un răspuns, deci cum se procedează în conformitate cu prevederile acestui articol în cazul în care suspectul sau inculpatul nu dă un răspuns?
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2018
ContSters396991, utilizator
Expertiza nu se va dispune fără acordul inculpatului.
Va referiți la situația în care inculpatul nu și da acordul la expertiză și nici nu se duce sa o facă? Atunci nu se va face.
Dar dacă își da acordul, dar nu se duce?
Atunci avem sancțiunea aducerii cu mandat.
Și da, totul se va consemna într- un proces verbal.
In oricare din cazuri, ordonanța de efectuare a expertizei psihiatrice nu se emite fără ca procurorul sa fi primit dosarul medical al inculpatului și fără sa l fi audiat în prealabil, indiferent de poziția procesuală a acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La soluționarea cererii prin care se solicită emiterea unui mandat de aducere în scopul prezentării suspectului sau inculpatului la comisia medico-legală psihiatrică, este citat suspectul/inculpatul? Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală, Art. 184 [i](4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se ... (vezi toată discuția)
Care este ordinea procedurală în cazul dispunerii efectuării unei expertize medico-legale psihiatrice? Zebedeu Zebedeu Care este ordinea procedurală în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice: 1. Obținerea consimțământului pentru ... (vezi toată discuția)
Cum se procedează în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice? Zebedeu Zebedeu Cum se procedează în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, astfel încât expertiza să se efectueze cu respectarea ... (vezi toată discuția)