avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestație la executare respinsă ca tardivă. Mai ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestație la executare respinsă ca tardivă. Mai este vreo cale de atac sau de rezolvare?

Pe fond mi s-a respins contestatia la titlu executoriu ANAF, ca tardiva, n-am depus-o in 15 zile. De la data comunicarii titlului executoriu, initial am contestat-o (gresit) la ANAF, si dupa primirea raspunsului de la anaf, ca trebuie facuta la judecatorie. Am depasit termenul de 15 zile da la data comunicarii titlului, nu si de la data primirii raspunsului ANAF.
Mai e vreo cale de atac, adica la modul real, sa se discute problema pe fond, nu sa se respinga si la apel, ca tardiva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Doru Radu , utilizator 16:52, 23 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Ceea ce descrieti dvs ca s-a intamplat reprezinta un cumul de actiuni, iar fiecare din ele trebuie analizata separat.
Pentru deslusirea completa a problemei e necesara cooperarea cu cei de la ANAF care va administreaza dosarul, contul de contribuabil deoarece trebuie inteles cum lucreaza sistemul informatic pentru eliminarea erorilor de sistem la stingerea obligatiilor fiscale. Reprezentantii firmelor, de exemplu mergeau la ANAF sa "regleze fisa" ori de cate ori observau neconcordante.
Este necesara o analiza a fisei contribuabilului sub urmatoarele aspecte:
- identificarea sursei de provenienta a datoriei de acum 4 ani, cand s-a inregistrat decizia de impunere pentru acea datorie. Daca ANAF si-a dat seama tocmai acum ca nu a emis decizie de impunere pt anul 2014 (acum 4 ani) si emite acum una, atunci nu se vor calcula penalizari, programul informatic va calcula scadenta incepand cu data deciziei de impunere, in opinia mea.
De aceea spun ca trebuie analizata cu atentie FISA CONTRIBUABILULUI pentru a vedea data emiterii obligatiei si data ajungerii sale la scadenta.
- daca datoria din anul 2014 este de acelasi tip cu cea platita de dvs., atunci programul informatic va stinge la imperecherea datoriilor cu platile, datoriile cele mai vechi.
- daca datoria platita recent a fost de alt tip trebuie analizata conjunctura pentru care plata s-a dus pe alt tip de datorie.

Nu imi dau seama din ce cauza la T0 erau stinse datoriile, iar la T1 au aparut datorii din urma.
Pot doar sa presupun ca astfel de situatii apar atunci cand operatorii ANAF fac "artificii" la stingerea datoriilor in sensul ca nu urmeaza procedura prevazuta in lucrul cu sistemul informatic si sting datoriile printr-o corectie manuala in sistem, iar cand urmeaza alte declaratii in sistem sau plati urmate de imperecherea automata a datoriilor cu platile, apar aceste inadverdente.
In momentul in care se face o corectie manuala in programul informatic, iar dupa un timp se uita de acea corectie si se da actualizare automata se produc erori pentru ca nu s-a respectat procedura standard de stingere a datoriilor cu care lucreaza sistemul informatic. Nu stiu daca m-am facut inteleasa. Nu am certitudinea ca s-a intamplat asa, este o supozitie. Pentru a afla trebuie consultata fisa contribuabilului si comparata cu declaratiile de impunere si platile facute.
Un raspuns concis nu va pot da, nu va pot spune exact unde s-a gresit si daca s-a gresit din a carui culpa fara acea analiza de care va spuneam.

Art. 165(9) Codul proc. fiscala. Debitorul poate opta pentru a fi instiintat cu privire la modul in care a fost efectuata stingerea obligatiilor fiscale, prin depunerea unei cereri in acest sens la organul fiscal competent. In acest caz, organul fiscal competent comunica debitorului modul in care a fost efectuata stingerea obligatiilor fiscale, cu cel putin 5 zile inainte de urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale.
---------
(la 03-09-2017, Alineatul (9) din Articolul 165 , Capitolul II , Titlul VII a fost modificat de Punctul 43, Articolul I din ORDONANTA nr. 30 din 30 august 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 708 din 31 august 2017)
----------
-ELLA-, multumesc pentru raspuns. Desi, imi doream un raspuns pe marginea consideratiilor mele, din finalul art. de mai sus. De aceea, nici n-am vrut sa particularizez, sa dau detalii despre cazul meu, decat dupa aceea. Adica, ipotetic, daca acum imi apare o datorie de acum 4 ani, nu conteaza motivul si din a cui vina, e legal ca ANAF sa stinga acea datorie prin transferul banilor platiti in urma cu 1/2 ani pentru stingerea alteia, urmand dupa aceea sa ma anunte ca am aceasta datorie, din urma cu 1/2 ani? In instanta, daca se ajunge, nu cred ca se aduce in discutie programul informatic al ANAF, ci cadrul legal.
Buna ziua!
Cadrul legal obliga la stingerea datoriilor in ordinea vechimii. Daca datoriile de acum 4 ani sunt de acelasi tip, codul de procedura fiscala obliga ANAF sa stinga pe cele mai vechi. Debitorul poate alege ce tip de datorie sa plateasca in conditiile in care la momentul acela ar avea de plata mai multe tipuri de datorie avand aceeasi scadenta. Astfel se poate imbina cadrul legal care reglementeaza vointa debitorului cu reglementarea privind vechimea datoriilor.
Din punct de vedere practic, cadrul legislativ privind stingerea obligatiilor in functie de vechime, vine in ajutorul debitorilor prin faptul ca se stinge o datorie mai veche care genereaza un cost al dobanzilor, penalitatilor mai ridicat fiind pe o perioada mai mare decat aceeasi datorie, dar mai recenta.
Consider ca este legal cum a procedat ANAF privind prioritizarea datoriilor la stingere, in ipoteza in care au fost indeplinite urmatoarele conditii:
- datoria sa fie de acelasi tip
- la momentul in care s-a facut plata datoriei de 1/2 ani, sa fi fost infiintata, sa fi ajuns la scadenta datoria veche de 4 ani, dar dintr-o eroare a cuiva sa nu fie evidentiata in fisa contribuabilului.

Daca, de drept, efectiv, conform legii, datoria veche nu ar fi fost certa, lichida si exigibila la momentul platii din 1/2 ani, atunci ANAF nu a procedat legal privind prioritizarea datoriilor la stingere, caci la momentul T1 nu ar fi fost in fiinta datoria veche de 4 ani. Se poate intampla si acest incident in momentul in care se declara o obligatie mult peste termenul legal de declarare (dau un exemplu: se depune declaratie in anul 2016 pt instituirea unei datorii aferenta anului 2014).

Sub sanctiunea ca aceasta de 4 ani se stinge prin plata dispusa celei de 1/2 ani, dar nu ar avea baza legala de generare dobanzi si penalitati anterior instiintarii debitorului prin emiterea noii decizii de impunere (cu corectia cele de 4 ani), nici emiterea titlului executoriu, sarind peste comunicarea deciziei de impunere si a oferirii termenului de plata contribuabilului.
Imi este mai greu sa exprim toate acestea in scris si la modul general, apoteotic, decat concret pe fisa, pe sume, pe data scadentei etc.
Aceasta este opinia mea.
N-am spus la general, nici "apoteotic", am prezentat un caz concret, determinat, la care-mi doream raspunsuri, pe cat se poate, simple. Mai fac o incercare, la care circumstantele prezentate, trebuiesc luate ca atare:
Toate datoriile trecute stinse, de aceeasi natura. Ultima datorie stinsa a fost in iunie 2017, cf. cu dec. impunere pe 2017.
In 2018 se emite dec. impunere o datorie 2013, cu termene scadente trimestriale 2013. ANAF transfera platile pentru care fusese stinsa datoria 2017, facute in iunie 2017, si stinge datoria aparuta 2013. Totodata emite titlu executoriu ptr. datorie 2017. S-a procedat legal?

"ART. 165 Ordinea stingerii obligațiilor fiscale
(1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligații fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligațiile, atunci se stinge obligația fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:"
Eu sustin ca organul fiscal stabileste ordinea de stingere a datoriilor daca, sa zicem , azi am mai multe datorii, o stinge pa care vrea, sau cea mai veche, din ziua efectuarii platilor, sau daca mai ai bani in vreun cont, nu prin reactivarea altei datorii stinse deja, in trecut, de care aveai cunostinta. E corect?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu.

Alte discuții în legătură

Anaf reactiveaza o datorie stinsa deja, prin stingerea alteia. Doru Radu Doru Radu Buna ziua, Este legal ca ANAF sa transfere suma platita pentru stingerea unei obligatii - CAS 2017, la indicatia mea, a contributorului (cf. art. 165(1) din ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)
Anaf- somatie si titlu executoriu L.V. L.V. Buna ziua! Am primit un titlu executoriu de la ANAF in care se specifica ca datorez niște sume pentru contribuții sociale datorate de persoane care ... (vezi toată discuția)