avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot negocia o vânzare dacă agenția imobiliară ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot negocia o vânzare dacă agenția imobiliară se împotrivește? Problema a intervenit în momentul în care am cerut să merg la un notar dorit de mine

Vreau să cumpăr un apartament pe care l-am văzut printr-o agenție acum câteva zile. Eu nu am semnat nimic cu ei, dar vânzătorul are contract de exclusivitate cu respectiva agenție.
Apartamentul este 30.000 și comisionul agenției de 3%. Sincer comisionul mi se pare mare, dar chiar îmi place apartamentul așa că am negociat cu agenția.
Problema a intervenit în momentul în care am cerut să merg la un notar dorit de mine. Mi-au spus că ei au alte relații, că unde vreau eu nu e ok. Au refuzat din start varianta notarului ales de mine.
Apartamentul nu are momentan toate actele și mi-au spus că se ocupă agenția de toate actele, inclusiv de certificatul energetic. Nu prea am înțeles de ce se ocupă agenția, dar nu e neapărat problema mea.
Nu știu deocamdată ce fel de contract are semnat vânzătorul, dar aş vrea să merg să vorbesc cu el ca să știe cum stau lucrurile și poate ajungem la un acord.

Am vreo șansă să pot negocia direct cu vânzătorul și să lăsăm agenția la o parte dacă tot se pune contra?
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 18:26, 10 Mai 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca o va face vanzatorul, daca are un contract semnat cu ei, in care mai mult ca sigur a fost stabilita o taxa de penalizare in caz ca tranzactioneaza direct cu dvs.
In privinta comisionului, din moment ce nu ati semnat nimic cu agentia, nu aveti nici o obligatie.
Deci comisionul este strict problema vanzatorului. De regula procurarea actelor este obligatia vanzatorului, iar acesta probabil este o persoana ocupata (sau comoda?) incat a apelat la aceasta agentie sa se ocupe de tot.
Notarul este alegerea dvs. Onotariul notarial si intabularea le achita cumparatorul. Asa ca, atat timp cat platiti dvs, dvs alegeti notarul.
Legal, nu va pot impune nimic. Chiar va incurajez sa ii speriati putin cu o sesizare la Camera Notarilor Publici si la Consiliul concurentei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
atentie mare. Ma aflu in litigiu cu o agentie imobiliara, tot pe un caz asemanator. Am acceptat ca se ocupa ei de toate actele necesare a vanzatorului, am mers la notarul lor, si am constatat ca nu i- a mai interesat, intrucat in contractul de comision nu a fost trecut si un termen de rezolvare a situatiei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi am renunțat la apartament. Ne-a scos din sărite agentul imobiliar!
Noi îi spuneam că vrem ca notarul să verifice actele ea ne spunea că totul e ok.
Noi îi spuneam că nu semnăm ante-contract fără extras de carte funciară ea ne spunea că la notarul ei încheiem fără extras.
Noi spuneam că așteptăm să iasă actele ea ne spunea că o să pierdem apartamentul.
Deși îi spuneam că nu facem nimic în grabă ea ne chema în jumătate de oră la notar. Chiar dacă notarul nostru i-a spus că nu face cum vrea ea, ne-a sunat ne spună să venim la notarul nostru că i-a spus ei că totul e ok.
Noroc că am intervenit la timp și că am oprit toată nebuneala!ö
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
anthynidiany, utilizator
Buna ziua.
1. Am intalnit foarte multe situatii , de acest gen, in activitatea desfasurata. Multe dintre ele s-au soldat cu procese civile si penale care pana in prezent nu sunt solutionate definitiv (dupa mai multi ani).
2. Pana in prezent nu am intalnit o agentie imobiliara corecta suta la suta.
3. Foarte multe persoane, incantate, achizitioneaza un bun, conform principiului "vazut-placut-platit". Principiul CORECT este "vazut-placut-GANDIT-platit".
4. Va sugerez (sfaturi nu-mi permit sa dau) sa va ganditi de zece ori si dupa aceea sa platiti. Sunt banii dumneavoastra.
Personal, as semna un antecontract doar la notarul ales de mine.
5. Va doresc succes.
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
nu am crezut ca o agentie imobiliara nu reprezinta interesul cetateanului. acum dupa cele intamplate am vazut ca nici protectia consumatorului nu ne reprezinta. A sfatuit agentul de la agentia imobiliara sa deschida actiune. mai frumos este ca atunci cand a incheiat contractul a primit si un avans , la care nu a taiat bon fiscal pe suma respectiva, doar a trecut suma pe verso contract si s-a semnat de primirea unui avans al comisionului. Chiar nu vede instanta ca este si evaziune fiscala???!!!! Asteptam de 2 ani!!!!! .

Alte discuții în legătură

Cadastru si intabulare necesare! thetraveler thetraveler Buna ziua! As dori sa stiu daca un antecontract se poate incheia doar daca in momentul de fata exista actul de vanzare cumparare (intre fostul proprietar si ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara iuliasimi iuliasimi Am semnat un precontract pentru cumparare apartament la o agentie, insa comisionul \\"negociat\\" de 1,5% urma sa-l platesc ulterior. Data limita de incheiere ... (vezi toată discuția)
Comisioane agentii imobiliare fil1ram fil1ram Am scos un apartament la vanzare cu anunt in ziar. M-au contactat o agentie , telefonic,si mi-au spus ca mi-au gasit un cumparator. Nu mi-au precizat in ce ... (vezi toată discuția)