avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot negocia o vânzare dacă agenția imobiliară ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot negocia o vânzare dacă agenția imobiliară se împotrivește? Problema a intervenit în momentul în care am cerut să merg la un notar dorit de mine

Vreau să cumpăr un apartament pe care l-am văzut printr-o agenție acum câteva zile. Eu nu am semnat nimic cu ei, dar vânzătorul are contract de exclusivitate cu respectiva agenție.
Apartamentul este 30.000 și comisionul agenției de 3%. Sincer comisionul mi se pare mare, dar chiar îmi place apartamentul așa că am negociat cu agenția.
Problema a intervenit în momentul în care am cerut să merg la un notar dorit de mine. Mi-au spus că ei au alte relații, că unde vreau eu nu e ok. Au refuzat din start varianta notarului ales de mine.
Apartamentul nu are momentan toate actele și mi-au spus că se ocupă agenția de toate actele, inclusiv de certificatul energetic. Nu prea am înțeles de ce se ocupă agenția, dar nu e neapărat problema mea.
Nu știu deocamdată ce fel de contract are semnat vânzătorul, dar aş vrea să merg să vorbesc cu el ca să știe cum stau lucrurile și poate ajungem la un acord.

Am vreo șansă să pot negocia direct cu vânzătorul și să lăsăm agenția la o parte dacă tot se pune contra?
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 18:26, 10 Mai 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Vă recomand cu căldură să nu faceți prin agenție. Însă dacă nu aveți încotro să fiți foarte atenți.
În primul rând nu semnați nimic și nu dați bani până nu vă informați!
Actele sunt aceleași chiar dacă tranzacția este printr-o agenție.
Agențiile nu pot impune nimic notarilor. Ei își iau comisionul prin semnarea unor acte care nu au legătură cu vânzarea efectivă a apartamentului. De aceea ei au legături cu notari care întocmesc actele pe repede înainte fără a lua în seamă riscurile la care se expun cumpărătorii.
Un exemplu în acest sens este extrasul de carte funciară fără de care vă recomand să nu semnați nimic. Agenta în cauză voia să mergem la un notar care încheia ante-contract fără acest extras. Noi am fi plătit avansul de 2000 de euro, ea își lua tot comisionul și după noi ne-am fi bătut capul.
Orice ar fi nu renunțați la notarul pe care îl vreți dacă sunteți cumpărători.
După experiența prin care am trecut aș face orice să îi evit. M-aş duce chiar să negociez direct cu vânzătorul și să îi scot din schemă.
Au noroc că mulți vânzători sunt comozi și le încredințează vânzarea fără a se interesa cu privire la acțiunile acestora.
Și un alt exemplu al faptului că nu au scrupul - am găsit un apartament pe care urmează să îl luăm, dar în timp negociam cu vânzătorul am fost sunați de un agent să ne propună fix același apartament cu toate că vânzătorul precizase în anunț să nu fie deranjat de agenții.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Va felicit pentru alegerea facuta.
Ati vazut, v-a placut, ati GANDIT cu multa atentie si probabil veti plati.
Daca va fi sa fie, va doresc sa va bucurati de noua casa.
Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru si intabulare necesare! thetraveler thetraveler Buna ziua! As dori sa stiu daca un antecontract se poate incheia doar daca in momentul de fata exista actul de vanzare cumparare (intre fostul proprietar si ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara iuliasimi iuliasimi Am semnat un precontract pentru cumparare apartament la o agentie, insa comisionul \\"negociat\\" de 1,5% urma sa-l platesc ulterior. Data limita de incheiere ... (vezi toată discuția)
Comisioane agentii imobiliare fil1ram fil1ram Am scos un apartament la vanzare cu anunt in ziar. M-au contactat o agentie , telefonic,si mi-au spus ca mi-au gasit un cumparator. Nu mi-au precizat in ce ... (vezi toată discuția)