avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inchiriere apartament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inchiriere apartament.

Buna ziua. In situatia in care inca nu s-a deschis sucesiunea in cazul a 2 mostenitori, cum pot inchiria un apartament din cele 2 existente in masa succesorala, fara sa am acordul celuilalt mostenitor (invoca faptul ca nu doreste sa se incarce cu suma care va fi declarata la fisc)? Totodata cum voi proceda sa inregistrez la ANAF contractul de inchiriere neavand titlul de proprietate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: boby99y , utilizator 17:07, 11 Mai 2018
Repet, detin doar un certificat ce atesta ca am calitatea de mostenitor, fara a se preciza in el ce bunuri contine masa succesorala, iar notarul a intarit ideea ca as putea inchiria apartamentele. Asadar neavand un act de mostenire din care sa reiasa ce bunuri voi detine, cum voi putea incheia un act de inchiriere, care sa fie legal si incontestabil?
Ok, nu citisem bine.
Avand certificatul de calitate, puteti demonstra ca ati acceptat succesiunea. Totodata, puteti, probabil, sa demonstrati calitatea de proprietar a defunctului. In concluzie, teoretic, sunteti proprietar. Totusi, pentru ca nu aveti certificatul de mostenitor propriu-zis, nu puteti face dovada dreptului dvs de proprietate. Parerea mea este ca nu puteti incheia un contract de inchiriere, nici macar cu acordul celui de-al doilea mostenitor. In mod cert nu puteti incheia un contract de inchiriere "incontestabil" fara acordul celuilalt mostenitor:
Art. 641
Actele de administrare şi de dispoziţie
(1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.
Daca erati trei mostenitori, doi dintre dvs ar fi putut sa incheie un contract de inchiriere pe maximum 3 ani.
Din nefericire, pare verosimil ce spuneti si nu mai incanta prea tare, imi ramane posibilitatea sa incerc sa conving coproprietarul sa inchiriem apartamentul, iar contractul de inchiriere sa treaca de ANAF. Multumesc mult pentru ajutor si rabdare. O zi frumoasa si week& placut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! acum un an mama a decedat si am ramas trei mostenitori. ... gabikriss gabikriss Buna ziua! Acum un an mama a decedat si am ramas trei mostenitori. Nu facem succesiunea apartamentului in viitorul apropiat. Pot eu ca fiica mostenitoare sa ... (vezi toată discuția)
Cine poate semna contractul de inchiriere daca proprietarul a decedat? valentin42 valentin42 Firma la care lucrez are sediul inchiriat de la o persoana care a decedat de curand. Contractul de inchiriere are termen pana la sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori sa închiriez apartamentul părinților mei ... Naicu Naicu Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei decedați.Dar nu qm făcut succesiunea, fiind singurul copil. Astfel , cum pot face declarația ... (vezi toată discuția)