avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Informatii despre boala profesionala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Informatii despre boala profesionala

Va rog frumos sa-mi spuneti daca boala profesionala ma ajuta sa ma pensionez mai repede ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:56, 12 Mai 2018
Daca ati fost diagnosticata cu boala profesionala, s-a intocmit formularul BP2 de catre DJSP si firma angajatoare a inregistrat boala profesionala se poate sa primiti concediu medical si concedii de recuperare medicala.
Beneficiati de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc prin grija angajatorului, din Fondul unic national constitutit din contributiile lunare, obligatorii, ale tuturor firmelor, in conditiile legii, ca procent din fondul total de salarii. Fondul este gestionat de catre casa judeteana de pensii.
Dupa caz (concedii medicale prelungite, spitalizare, tratament de recuperare, etc.), prin Comisia medicala de expertiza din cadrul CJP puteti primi decizie medicala pentru pensionare pe caz de boala. La indeplinirea conditiilor de pensionare la termen/ varsta, pensia de boala se transforma in pensie normala pentru munca depusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Daca se constata o boala ca fiind profesionala ce obligatii are firma la care lucrez si in ce mod si le poate indeplini? (vezi toată discuția)
Boala profesionala Alexandra Popescu. Alexandra Popescu. Buna ziua, Care este responsabilitatea angajatorului in momentul in care primeste un concediu medical cu cod 04 Boala profesionala? Precizez ca angajatul ... (vezi toată discuția)
Incadrare boala profesionala Margareta_907@yahoo.vom Margareta_907@yahoo.vom Sotul meu a fost dianosticat cu boala profesionala nr 4 poate beneficia de despagubiri? Pot trimite prin mail biletul de iesire din spital (vezi toată discuția)