Buna ziua! Va rog sa- mi spuneti daca inspectia judiciara poate dispune repunerea unui proces pe rol, in ipoteza in care constata o eroare a judecatorului. Ce se intampla in cazul in care te adresezi acestei institutii si ai dreptate, in afara de sanctionarea judecatorului. Actiunea poate avea repercursiuni asupra celui care depune plangerea la inspectia judiciara? Va multumesc.
In 2015 am primit o amenda de 10 000 lei pentru lipsa unei autorizatii. Am contestat amenda si am sustinul ca nu este legala. Ca proba am adus raspunsurile unor producatori si distribuitori de fose septice, a unor firme de consultanta, Chiar institutii care sustineau ca certificatul de conformitate include toate avizele necesare si pentru case particulare nu trebuie autorizatie. Ne-a fost respinsa si revizuirea si amenda a ramas definitiva. Am avut acces la registrele de autorizari dar si la cele de sanctiuni si am constatat ca nu este eliberata nici o autorizatie pentru care am fost amendati si nu am gasit nici o alta amenda data. Deci nu este numai un abuz ci si o discriminare, iar judecatorii nu au facut nimic pentru aflarea adevarului. Mai grav, desi unele institutii sustin ca infesteaza panza freatica si sunt interzise, ele se comercializeaza pe toate drumurile. Am putea sa ne adresam cuiva pentru stabilirea adevarului? Va multumesc!
trandafir2
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, am citit povestea dvs. Inteleg ca v-a fost respinsa atat plangerea, cat si apelul, cat si revizuirea. S-ar pune intrebarea, daca ati avut avocat pe parcursul procesului?
Este greu sa ne pronuntam aici, pe forum, asupra respingerii plangerii ca nefondata (desi dvs ati pus la dispozitie cateva informatii, totusi este doar punctul dvs de vedere).
Uitandu-ma peste documentele publicate in presa din mediul online, nu am vazut de unde reiese, conform cu cele afirmate de dvs., ca instalarea respectivei fose nu necesita notificare/aviz/autorizatie catre Administratia bazinala.
Am inteles ca in practica nimeni nu notifica /nu are /nu solicita aviz sau autorizatie, insa ca principiu va spun ca practica sau starea de fapt din societate nu este izvor de drept pentru instanta de judecata. Instanta trebuie sa judece aplicand legea. Da, inteleg ca dvs sunteti printre putinii (sau singurii) carora li s-a aplicat sanctiunea, insa instanta nu poate retine o asemenea motivare in cuprinsul hotararii, in detrimentul motivarii prin aplicarii unei dispozitii legale (nu stiu daca ma fac inteles!!).
Am vazut ca in urma controlului initial vi s-au stabilit masuri si un termen de indeplinire, respectiv sa notificati Administratia bazinala. Ati facut acea notificare in termen? (ma gandesc ca poate nici nu ar fi fost nevoie de aviz/autorizatie, ci doar de o notificare si un raspuns in care sa vi se spuna ca, da, nu aveti nevoie de aviz/autorizatie). Deci, ati facut acea notificare in termenul stabilit prin procesul verbal de control initial??
Deci, ati scris pe undeva, ca pentru acel tip de fosa nu este necesar acordul vreunei autoritati, insa as vrea sa-mi spuneti de unde reiese acest aspect. (eu nu am facut investigatii in aceasta arie si nu stiu, dar stiu ca legea apelor spune "Constituie contravenții în domeniul apelor ... executarea sau punerea în funcțiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum și modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/autorizație sau fără respectarea avizului ori a autorizației de gospodărire a apelor;").
Pentru ca trebuie sa existe ceva concret cu care sa va opuneti unui text de lege. Intelegeti mecanismul?