avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. Care va fi dreptul la moștenire al noului soț, dacă va fi cazul?

Dupa decesul tatalui meu, mama s-a recastorit.
Ulterior am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mama a mostenit 1/4 din casa si din terenurile mostenite de tatal meu la randul sau de la bunicul.
Va rog sa imi spuneti daca, in eventualitatea unui deces al mamei mele, noul sot va avea dreptul de a mosteni o parte din mostenirea mamei mele primita de la tatal meu ?

Sper ca am fost destul de clar.
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:56, 21 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, va moșteni 1/4 din cota mamei.
Adică 1/16.
Noul sot nu mosteneste bunurile dobandite de mama dvs. prin mostenire de la tatal dvs. , intrucat potrivit legii, respectiv art. 340 lit. a) din Codul Civil, acestea sunt bunuri proprii ale fiecarui sot si nu intra in masa succesorala.

Art. 340, - Bunurile proprii - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna avocat, legea stabilește dreptul la moștenire a sotului supraviețuitor, în concurs cu diferite clase de moștenitori.
Dar unde anume scrie in Codul civil ca nu moștenește și o cotă din bunurile proprii?
Eu n-am învățat la facultate ca soțul supraviețuitor are vocație succesorala numai la bunurile comune...
Masa succesorala după defunct include tot. Atât bunurile proprii, cât și cele comune.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă noul soț al mamei dvs. va supraviețui acesteia, atunci el, în calitate de soț supravietuitor, va avea dreptul la o cota succesorală de 1/4 din moștenirea mamei dvs.

Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului unei persoanei fizice dededate către una sau mai multe persoane în ființă. (art. 953 Cod civil).

În patrimoniul defunctului se pot găsi, în clipa morții sale:
- bunuri proprii ale defunctului (care intră în întregul lor în masa succesorală)
- bunuri comune ale defunctului cu ... oricare altă persoană/alte persoane (și intră în masa succesorală doar partea defunctului din aceste bunuri, nu și partea altora).

Astăzi, mama dvs. are bunuri în comun cu ... dumneavoastră. (casa și terenurile moștenite de la soțul ei/tatăl dvs.). Partea ei din bunurile comune cu dvs. este 1/4. Restul vă aparține. Sunteți coproprietar cu mama. Aceasta este ... fotografia zilei de astăzi. (Tata rămâne in istoricul dobândirii și atât).

Dacă mama dvs. va păstra această pătrime până în clipa decesului ei, atunci acest 1/4 va intra în masa ei succesorală și se va transmite moștenitorilor ei conform cotelor legale. Iar soțul supraviețuitor este moștenitor legal cu o cotă de 1/4 din masa succesorală (1/4 din 1/4 = 1/16 din bunurile în discuție).

Prin urmare, dacă mama dvs. va deceda înaintea soțului ei, iar ea va mai avea ÎNCĂ ceea ce are astăzi, atunci dvs. veți deveni coproprietar cu soțui ei supravietuitor asupra casei și terenurilor care, în istorie, au fost ale tatălui dvs. El/soțul ei va avea 1/16 din aceste bunuri.
Dacă ordinea deceselor se schimbă, atunci va moșteni mama dvs. pe soțul ei. Vocația la moștenire este reciprocă.

Între timp, o mișcare isteață ar putea fi un partaj cu mama... + alte acte în viitor. Adică nu făcut ca să fie, ci gândit în perspectivă.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)