Buna
Stie cineva, daca in cadrul unui job am fost trimisa la cursuri, doua seturi a 3 saptamani, a fost inregistrat la ITM acel act aditional ca nu am voie sa parasesc firma decat dupa 2 ani....care ar fi consecintele pe care as putea sa le intampin in caz de demisie...mentionez ca acel curs dupa cei de la firma costa cam la ordinul sutelor de mil (2) am semnat o foaie in care era trecut contul ...nu factura ceva....numarul de factura era trecut doar la cazare...
Dupa cate am citit in Contractul colectiv de munca acele cursuri la care te trimit anjajatorii trebuie sa ajunga la min 60 zile.
Ce parere aveti??
multumesc
Cursul a durat 3+3 saptamani, adica aceste fiecare 3 saptamani au fost facute in februarie- martie si mai. Deci verdictul final este in favoarea mea..sa am vre-o speranta?
Si mai am o intrebare legata de sora mea....este angajata pe post de inginer si are pe cartea de munca 1200 RON....firma ii poate opri din acest salariu in scopul ca nu s-a realizat 100%productia...desi este angajata la program de 8 ore?
Multumesc inca odata!
Simona
Iata ce spune Codul muncii:
Art.159 (3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
Cred ca va referiti la cursurile de formare profesionala.
1. Observ ca acele cursuri de pregatire au fost mai mici de 60 de zile dar, in acelasi timp, in anexa la CIM angajatorul nu a prevazut sa nu aveti initiativa incetarii CIM timp de 3 ani (asa cum zice Codul muncii) ci numai 2 ani.
2. Trebuie sa intelegem ca angajatorul nu poate cheltui fara sa recupereze aceasta investitie, fie sub forma de prestare a muncii de catre dvs. fie sub forma de bani daca plecati din unitate inainte de 2 ani de zile de la absolvirea cursului.
3. Daca totusi aveti de gand sa plecati e bine sa discutati cu angajatorul, sa-i explicati de ce plecati, poate gasiti intelegere la el. Oricum recuperarea cheltuielilor de catre angajator se va face proportional cu timpul lucrat inlauntrul celor 2 ani.
4. Discutati si cu un avocat sa vedeti si parerea lui.
Si daca eu nu dispun de acesti bani cum o sa poata sa recupereze acesti bani?....pt ca chiar nu am si incerc sa plec la ceva mai bine platit deoarece cu acei bani de la ei nu ma descurc...asta e singurul motiv