avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de maternitate

sunt angajata din 1 iulie 2009 cu forme legale. Daca raman insarcinata pot beneficia de concediu de maternitate si de indemnizatiea aferanta?Din ce luna pot beneficia de acestea?:-/:help:
Cel mai recent răspuns: maziluandreea79 , utilizator 16:12, 2 Noiembrie 2009
Nu e vorba de concediu de risc maternal.
Concediul de maternitate se efectueaza inainte de concediul de crestere copil.
El este de 126 de zile si se imparte cum aveti nevoie, numai ca este obligatoriu sa aveti minim 42 de zile din cele 126, concediu de lauzie (adica dupa ce ati nascut).

Daca la momentul in care vreti sa intrati in concediu maternitate sunteti in somaj, ANOFM sa plateste indemnizatia de concediu.
Nu inteleg de ce va intrebati daca are rost sa va luati acest concediu. E dreptul Dvoastra.

Va veti lamuri mai bine daca cititi OUG 148 si OUG158/2005

Ok, asta am inteles.Insa utilizatorul "Ruje" imi dadea varianta de concediu de risc maternal, si de aceea am intrebat ce rost are caci nu sunt lamurita nici in legatura cu asta...Ce inseamna concediu de risc maternal la bani?cat la suta din salariu se acorda?si cine imi plateste banii, firma?si daca se inchide firma, preia statul in acelasi procent?Incerc sa gasesc variante...iar in ceea ce priveste concediul acela de 126 de zile...la fel am aceleasi intrebari.va multumesc
Daca firma intra in faliment si d-na intra in somaj nu mai are rost nici sa-si ia cele 126 de zile.Legal are posibilitatea sa beneficieze de certificat medical si de risc maternal si de maternitate si depuse si platite de cei de la somaj, dar se calculeaza 85% din somajul pe care il ia lunar,ceea ce nu este o solutie buna.Singurul avanatj la aceasta solutie este ca se prelungeste somajul cu 126 de zile,dar banii sunt mai putini....e drept,pe perioada mai mare.
Spuneti ca nu stiti ce inseamna concediul de risc maternal...
SECTIUNEA a 6-a
Concediul si indemnizatia de risc maternal

ART. 57
Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile ulterioare.
ART. 58
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.
ART. 59
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de risc maternal se determina conform art. 31 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
ART. 60
Indemnizatia de risc maternal se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
ART. 61
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
[ link extern ]
Riscul maternal se plateste 75% , iar concediul maternal este de 85% din salriu
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
va multumesc din suflet pentru lamuriri, acum am inteles.Deci pana la urma mai bine accept somajul...sau incerc sa ma angajez undeva pe o perioada determinata, caci altfel nu cred ca am vreo sansa...nedumeririle mele erau din cauza ca cineva mi-a zis ca acel 85 le suta la risc maternal este din salariu, si tot atat ramane si daca ma baga in somaj...era greu de crezut.este o situatie foarte nasoala, nu o doresc nimanui.va multumesc inca o data din tot sufletul meu si va doresc tot binele din lume!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Concediu medical sarcina ioana2525 ioana2525 Buna ziua, Cate concedii medicale am dreptul sa mi iau dpdv legal in perioada sarcinii ? Este un numar maxim ? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Concediu maternitate din somaj sanda1956 sanda1956 sunt somera si gravida in luna a 7-a. pot intra in concediul prenatal/ Somajul se termina pe 12 octombrie, iar eu ar trebui sa nasc la sarsitul lunii. Pot ... (vezi toată discuția)