avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drept de folosinta a locului de parcare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drept de folosinta a locului de parcare

Buna ziua. Am achizitionat un apartament intr-un bloc nou si am primit de la dezvoltator, prin contractul de cumparare, "dreptul de folosinta exclusiva" asupra unui loc de parcare (asa scrie in contract). In contract se stipuleaza faptul ca am achizitionat si o suprafata de 63,97 mp din terenul pe care se afla imobilul si locurile de parcare. Practic locurile de parcare sunt amplasate pe terenul pe care proprietari sunt locatarii din bloc, fara a fi intabulate ca locuri de parcare. Intreabarile mele sunt urmatoarele: ce valoare are prevedera din contractele de vanzare referitoare la dreptul de folosinta a locurilor de parcare daca parcarile sunt situate pe terenul nostru, nu al dezvoltatorului? Poate dezvoltatorul sa dea unui proprietar, prin contractul de vanzare, dreptul de a folosi mai multe locuri de parcare, chiar daca acestea sunt situate pe terenul proprietate a locatarilor din bloc? Poate dezvoltatorul sa dea dreptul locatarilor din alt bloc sa foloseasca ghena construita de dezvoltator pe terenul proprietate privata a locatarilor blocului nostru, pentru a nu le amenaja ghena pe terenul lor? Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2018
nossferatuss, utilizator
Cel mai recent răspuns: nossferatuss , utilizator 23:29, 27 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat dezvoltatorul nu are drept asupra terenului aferent imobilului de locuit in comun,nu poate sa acorde proprietarilor drept de utilizare exclusiva asupra terenului apartinand asociatiei de proprietari
Daca terenul nu apartine dezviltatorului,acesta nu poate dispune modalitatea de utilizare a acestuia
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este un caz singular. Dezvoltatorii incearca sa impuna in mod abuziv regulile de functionare in cadrul imobilelor pe care le construiesc si pe care le vand. Asociatia de proprietari care se constituie are dreptul de a stabili regulile conform vointei noilor proprietari fara ca dezvoltatorul sa poata interveni. In cazul imobilelor in care s-a constituit asociatia de proprietari si in care o serie de apartamente nu au fost inca vandute, dezvoltatorul este membru al asociatiei si are drept de vot conform L.230/2007 la fel ca ceilalti proprietari, pana la vanzarea tuturor spatiilor pe care le mai detine. Totusi, nu ar strica sa revedeti contractul de vanzare-cumparare pentru a determina statutul juridic al spatiilor respective. Daca fac parte din proprietatea comuna, decizia privind modul de utilizare va apartine.
Mulțumesc pentru răspuns!
În contract scrie așa: "Subscrisa A vând către B apartamentul nr. 23 împreună cu suprafața de teren aferent de X m.p., în proprietate, din întreaga suprafață de teren de Y m.p.. [...] descrierea părților comune indivize este: [...], teren aferent construcției - în indiviziune. Subscrisa A declar că odată cu apartamentul sus-menționat, transmit către B dreptul de folosință exclusivă asupra locului de parcare nr. 5, amenajat, din curtea imobilului în care este amplasat apartamentul descris mai sus."
Menționez faptul că totalul suprafețelor de teren deținute de fiecare proprietar, conform contractelor de vânzare, este egal cu suprafața totală a terenului pe care este situat imobilului, astfel că dezvoltatorul nu mai deține nicio bucățică de teren. Cu toate astea, pe terenul aferent blocului nostru a fost amenajată de către dezvoltator ghena de gunoi care deservește și imobilul alăturat, aflat în aceeași curte, dar pe loturi de teren diferite, intabulate separate, cu numere de stradă separate etc.
Să înțeleg din răspunsul dumneavoastră că prevederea din contracte, conform căreia se atribuiau proprietarilor, spre folosință exclusivă, locuri de parcare (câte unul, două, trei etc), nu are nicio valoare dacă terenul aparține acum, în totalitate, proprietarilor? Menționez că terenul nu este intabulat ca reprezentând parcări, motiv pentru care, la evaluarea apartamentului, nu a fost luată în calcul valoarea locului de parcare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc mdutan mdutan Buna ziua, Dorim sa transformam terenul comun dintre blocul nostru si blocul vecin in parcari. Acest teren apartine in proportie de 50% blocului nostru si ... (vezi toată discuția)
Spatiu verde in parcare Firstjustme Firstjustme Buna ziua. Am cumparat de curand in Bucuresti un apartamnet intr-un bloc mai vechi unde exista o curte privata a locatarilor. Spun asta pentru ca in actul meu ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren bloc dupa cumparare apartament de la dezvoltator? Cristianc1 Cristianc1 Am cumparat un apartament de la un dezvoltator imobiliar. Acum, dezvoltatorul spune ca pentru a bransa gazele si alte utilitati are nevoie de o procura (mi-a ... (vezi toată discuția)