avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce fel sanctiuni poate stabili comisia de disciplina?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce fel sanctiuni poate stabili comisia de disciplina?

Daca mai multi muncitori refuza in aceasi zi si la aceiasi ora sa lucreze si totul pare a fi un ,,protest spontan” si ordonatorul de credite, respectiv directorul, cere ca ei sa intre in comisia de disciplina pentru cercetare disciplinara, ce are de facut comisia? Sa propuna o sanctiune conform codului muncii; sa spuna ca nu se intrunesc conditiile pentru abaterea disciplinara? Dar in cazul in care toti participantii vor avea scazute din pontaj, ca neefectuate orele cat au stat la protest se mai poate propune inca o sanctiune, adica, de exemplu cea de diminuare salariala? In mod normal nu pot fi date doua sanctiuni pentru aceiasi fapta?Si, e bine ca sa fie sanctionati de comisia de disciplina cei care au participat la protest sau sa fie neremunerati doar pentru orele nelucrate si atat? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinacarina , utilizator 09:31, 6 Iunie 2018
Comisia in urma cercetarii disciplinare , poate propune urmatoarele sanctiuni:
a) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
b) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
c) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
d) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Va multumesc! Dar daca deja muncitorilor li s-a taiat salariul pe motiv ca in acea zi au lucrat mai putine ore? Adica ,nu au fost platiti pe perioada cat au intrerupt lucrul, mai pot fi pedepsiti aplicanduli-se de catre comisie inca o pedeapsa, de exemplu, taierea din salariu conform literei b)? Se pot face ambele chestii fara ca muncitorii sa aiba castig de cauza daca vor contesta in instatnta faptul ca li s-a taiat salariul (pe buna dreptate, nu au lucrat) si li s-a mai aplicat o pedeapsa din codul muncii? nu e un ,,concurs” intre pedepse?
Cum au intrerupt activitatea ?
Au intrerupt intr-o dimineata timp de vreo 2 ore activitatea si au vociferat ca primarul le-a promis marire de salariu, si nu s-a tinut de cuvant! Exact nu stiu cum s-a intamplat dar au fost vreo cativa ,,instigatori” din randul lor. Intr-un fel au dreptate dar nu dupa 3 luni, primarul nu a acordat ,,compensatia” pentru trecerea contributiilor de la angajat la angajator, astfel ca totutor angajatilor, ne-a scazut salariul cu un procent egal cu cuantumul contributiilor! E cam mult pentru noi fiindca nu aveam salarii mari, deci muncitorii puteau sa faca gura atunci, in ianuarie cand s-au aplicat taierile! Si nu pot sa inteleg, primarul poate face ce vrea? Aproape toate primariile din tara s-au conformat si au aplicat legea fara ca asta sa se repercuteze asupra angajatului, la noi, nu s-a intamplat la fel. Primarul e pe mosia lui, zice ca e la SRL si aplica prevederile dupa cum ii pica bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical + absente nemotivate adriancozma25 adriancozma25 Daca unei angajate i s-a terminat concediul medical, si a avut 3 absente nemotivate la locul de munca, dar angajata este insarcinata, se va inceta CIM, sau cum ... (vezi toată discuția)
Munca fara plata Claark Claark Buna ziua. La o firma privata, un muncitor care a cauzat o paguba minora, a fost amenintat ca va suporta o parte din cheltuielile de reparatii. Dar nu prin ... (vezi toată discuția)
Sanctionare lucratori pe linie ssm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, In cazul în care, un muncitor a incalcat regulile SSM stipulate in Instructiuni, s-a accidentat, iar comisia infiintata prin decizia ... (vezi toată discuția)