avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Sarcini înjositoare la locul de muncă. Este în ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Sarcini înjositoare la locul de muncă. Este în regulă să accept așa ceva?

Buna ziua,

Sunt angajata unei companii ca si Specialist Marketing. Din motive care nu stiu cat tin de fisa postului meu, sefa mea ierarhica imi tot da sarcini de indeplinit pe un ton foarte urat. Spre exemplu, zilele trecute m-a "rugat" sa numar niste pungi de hartie si sa le pun intr-o punga/cutie mai mare. Dimineata urmatoare am primit acest mail:

Subiect: Indeplinire sarcini

Buna,
Asa cum iti spusesem deja, plasa cu pungi trebuia dusa in masina L...... Te rog ca data viitoare cand iti dau o sarcina, sa o duci pana la capat.
Multumesc
A

Mentionez ca aceasta este una din situatiile din ce in ce mai dese. Desi avem si un baiat in departament, mie imi spune sa car, sa desfac, sa strang materiale destul de voluminoase.
Va rog sa ma sfatuiti daca este in regula sa accept asa ceva.

Va multumesc :)
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Farala , utilizator 14:09, 7 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mentiuni precum "si orice alta sarcina trasata de seful ierarhic" se practica a fi mentionate in fisele de post. Pentru astfel de cazuri (nenominalizate) este dreptul lucratorului sa ceara ca dispozitia sa-i fie data in scris.
Pentru activitatile pe care le desfasurati trebuie sa primiti instruirea corespunzatoare in domeniul ssm. Daca nu primiti aceasta instruire puteti refuza efectuarea respectivei activitati.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 20 (1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de muncă sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrări speciale.
(2) Instruirea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie:
a) adaptată evoluţiei riscurilor sau apariţiei unor noi riscuri;
b) periodică şi ori de câte ori este necesar.
Referitor la comportamentul agresiv al sefului direct puteti sesiza angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru răspunsuri. Intre timp, mi-am gasit alt job si am demisionat. O sa deschid alt subiect cu privire la preaviz. Toate cele bune!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Farala, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelucrare fisa post pe linie ssm - va rog să-mi spuneți daca v-ati confruntat cu situația ... Nadia Carbarau Nadia Carbarau Buna seara, Va rog să-mi spuneți daca v-ati confruntat cu situația în care deși Fisa Postului a fost prelucrată și semnată la angajare de catre toate ... (vezi toată discuția)
Sarcini abuzive in fisa postului? pot sa nu semnez noua fisa a postului? mariamihalache mariamihalache Eu am in fisa postului o sarcina \"sa pregatesc inlocuitor\". Anul trecut sefa de secti a incercat sa-mi schimbe fisa postului, adaugandu-mi o sarcina pe care ... (vezi toată discuția)
Sarcini de serviciu,fisa postului. Mircic Mircic Buna seara. Ordinele pe care le primesc de la seful meu,respectiv sarcinile de serviciu care-mi sunt trasate nu trebuie sa fie in conformitate cu ATRIBUTIILE ... (vezi toată discuția)