avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Garantie pierduta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Garantie pierduta

Buna ziua am o mare problema si nu stiu ce este de facut
Am inchiriat in urma cu 5 luni un apartament contractul a fost incheiat pe loc cu pixul de mana in care se specifica numele proprietarului suma lunara de plata garantia si numele chiriasului atat
Eu luna aceasta am fost transferata cu munca in alt judet iar domnul proprietar sustine ca eu trebuie sa ii platesc chiria integral pe luna in curs utilitatile si pe luna martie utilitati si chirie doarece el nu are certitudinea ca va gasi chiriasi
Iar garantia sustine ca sa pierdut desi nu se specifica nimic in contract
Domnul sustine ca legal eu am pierdut garantia (desi in contract nu se specifica)ca nu am stat un an si ca trebuie sa ii platesc chirie si pe martie
Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Apollo_ro , utilizator 13:40, 22 Februarie 2021
Sa opreasca garantia pt facturile care se vor emite in martie pt luna februarie, faceti u calcul si vedeti daca s-ar acoperi din garantie si in functie de asta, platiti sau nu, chiria pe feb.
Da de acord dar domnul vrea sa ii platesc si chirie pe martie nu doar utilitati desi eu nu o sa mai stau

gi-jane2 a scris:

Sa opreasca garantia pt facturile care se vor emite in martie pt luna februarie, faceti u calcul si vedeti daca s-ar acoperi din garantie si in functie de asta, platiti sau nu, chiria pe feb.


3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa fie sanatos, nu e de ajuns sa vrea el, trebuie sa mai fiti de acord si dvs., ori dvs nu vreti pt ca nu e normal, nici nu aveti trecut asta in contract.
Trebuie s ail notificati de incetarea contractului cu data de...
Codul civil
Art. 1824 - Închirierea făcută fără determinarea duratei
(1) Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriaşul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), locatorul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.

Art. 1825 - Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.

Pe scurt, daca nu e prevazut altceva in contract, chiriasul poate denunta unilateral contracul respectand termenul de preaviz (tinand cont ca ati stat 5 luni, va incadrati la preaviz de 60 de zile). Pentru termenul de preaviz datorati plata chiriei. Garantia ar trebui sa o restituie, dar puteti stabili sa se compenseze din acea suma chiria pe ultima luna sau utilitatile.

Sper ca ati anuntat proprietarul (si) in scris ca doriti sa renuntati la chirie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare chiriasi cu contract simib101 simib101 Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala a contractului de locatiune incheiat pe durata determinata ancacornelia ancacornelia buna ziua, am incheiat un contract de locatiune pana in oct 2019 cu urm prevederi la capitolul Incetarea Contractului: - prin denuntare unilaterala al ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.eu am contract de subînchiriere suma de 500 de lei ... Poeana Violeta Poeana Violeta Buna ziua.Eu am contract de subînchiriere suma de 500 de lei pe 5 ani cu posibilitate de mărire anuală cu acordul ambelor parti.Acum doua zile am fost ... (vezi toată discuția)