avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii, probleme intre angajat si angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii, probleme intre angajat si angajator

Buna ziua,
cazul meu este urmatorul : m-am angajat cu data de 01.07.2009 pe baza unei oferte de munca care cuprindea un salariu de 800 ron net primele 2 luni ( perioada de proba) iar din a 3-a luna salariu 1000 ron net + tichete de masa. In momentul in care am semnat contractul , era stipulat doar salariul de 1089 brut. Cand l-am intrebat pe angajator de ce nu apar toate elementele din oferta de angajare si in contract mi-a zis ca se trece salariul initial iar din a-3 a luna vor emite un act aditional la contract cu modificarea de salariu. Eu i-am crezut pe cuvant si am semnat . A venit si luna a-3 a si pe cardul de salariu mi-au trimis tot 800 ron . Dupa mai multe telefoane si sesizari am primit si diferenta de 200 ron dar prin posta in plic ( clar bani la negru). Saptamana trecuta mi-au spus ca nu mai primesc tichete de masa ci voi primi bonus din vanzari trimestrial , adica in luna decembrie c/val la tichetele aferente lunilor septembrie , octombrie si noiembrie.
Din toate datele eu tind sa cred ca am luat o mare teapa si nu voi primi nici tichete de masa, nici bonus din vanzari, nu am primit nici un act aditional sa-l semnez pt marirea de salariu; nu am primit inca nici exemplarul meu din contractul de munca.
Ce pot sa fac in acest caz, avand in vedere ca sediul central al firmei este la Bucuresti , deci si contractele de munca sunt acolo, iar eu lucrez la o filiala a firmei in provincie .
Va multumesc si astept un raspuns
mihaela1234
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 14:37, 2 Noiembrie 2009
Notificati, in scris, firma prin executor judecatoresc sa va remita in timp de 15 zile contractul individual de munca (CIM) cu numarul de inregistrare de la ITM.
Pentru orice alta modificare a CIM (cuantumul salariului, durata contractului: determinata, nedeterminata, durata timpului de munca, etc.) trebuie incheiat act aditional la CIM, de asemenea inregistrat la ITM.
In caz contrar, va puteti cere drepturile prin instanta, asta in cazul in care aveti probe in ceea ce priveste ”oferta” de angajare.
Discutati intai cu angajatorul si solicitati-i si copia CIM.
Pe baza unei exemplar al ofertei scrise primite ati putea incerca o actiune in intsnat, oferta fiind o promisiune, dar nu stiu daca veti avea castig de cauza, sincer.
O discutie fata in fata este mai indicata pentru inceput.
Oferta de angajare cu tot ceea ce ati mentionat in scris avea o forma scrisa si asumata de ambele parti? Nu ma refer la CIM, e vb de oferta de angajare in care sa fie stipulat ca dupa o perioada de 2 - 3 luni va avea loc o reevaluare a performantelor si daca in aceasta perioada sunt atinse criteriile de performanta stabilite, va avea loc o majorare salariala conform intelegerii. Daca nu aveti nimic scris si a fost doar o intelegere verbala, nu aveti cale de atac (decat daca puteti proba intelegerea cu martori, lucru foarte greu de realizat), atata timp cat isi respecta prevederile din CIM-ul semnat, angajatorul dumneavoastra este in legalitate. Acordarea tichetelor de masa, nu este o obligatie pentru angajator fata de salariat deoarece de multe ori acordarea acestora impune indeplinirea unor conditii de catre angajator. Daca sistemul de bonusare nu este prevazut in CIM si nu cuprinde toate elementele de control asupra acordarii acestuia, poate fi deasemenea foarte usor o stratagema prin care un angajator de rea vointa, sa nu isi respecte intelegerea.
Dumneavoastra ati primit un exemplar din CIM cu viza de la ITM?

Sincer ..... nu prea aveti optiuni de atac. Daca aveti posibilitatea, va recomand sa va gasiti un alt job.

Succes !
Oferta de angajare o am in forma scrisa, semnata si stampilata de catre firma angajatoare si de catre mine
Inca nu am primit un exemplar din CIM cu viza de la ITM. L-am solicitat saptamana trecuta managerului de resurse umane, dar nu am primit nimic deocamdata.
mihaela1234 a scris:

Oferta de angajare o am in forma scrisa, semnata si stampilata de catre firma angajatoare si de catre mine
Inca nu am primit un exemplar din CIM cu viza de la ITM. L-am solicitat saptamana trecuta managerului de resurse umane, dar nu am primit nimic deocamdata.


Daca aveti oferta in forma scrisa si in aceasta este mentionat ca dupa un interval de timp se va majora salariul, probabil in functie de niste baremuri care trebuiesc atinse, daca aveti dovada ca dumneavoastra v-ati indeplinit acele baremuri si ei nu au facut demersul pentru renegocierea clauzelor din CIM, atunci aveti baza pentru o revendicare a drepturilor in instanta.

Recomand totusi sa aveti o discutie amiabila cu angajatorul inainte de a se ajunge la instanta. Avand in vedere ca sediul nu este in localitatea dumneavoastra de domiciliu, aceasta "discutie" poate avea loc si prin corespondenta (in felul acesta faceti si dovada incercarii de solutionare pe cale amiabila).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonusul nu îl primesc Catalinurda Catalinurda Buna ziua Lucrez la o agenție de promovare / marketing (CIM 8h ) am un salariu de 1600 RON net + 300 RON tichete de masa ,Aceste sume îmi sunt impozitate ... (vezi toată discuția)
Modificare salariala! BoghiDan BoghiDan Buna seara! Sunt angajat al unei firme care efectuează instalari de telecomunicații. Firma este încadrată ca si firma de construcții, iar începând cu ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri ralucacori ralucacori Am si eu mai multe intrebari. Situatia sta in felul urmator. Din 2005, sunt angajata unei societati din Bucuresti, eu fiind din provincie. In momentul de fata ... (vezi toată discuția)