avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanța între construcții
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanța între construcții

daca construim o casa cu etaj ?CITI METRII TREBUIESC lasati de gardul vecinului? daca au lasat si 3 geamuri inspre curtea mea ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 11 Iunie 2018
Pentru a construi o casa aveti nevoie de un proiect intocmit de o firma autorizata care intocmeste proiecte cu respectarea normativelor de proiectare in vigoare, avand in vedere si situatia din teren.
Codul civil mentioneaza o distanta de 0,5 m de la limita proprietatii, dar normativele de proiectare tin cont inclusiv de unghiul de lumina naturala in diverse perioada de timp zilnic, de orientarea ferestrelor spre vecin, de forma constructiei, etc.
deci nu cred ca ati inteles su eu nu am fost explicid ..cineva a construit o casa linga gardul meu la o distanta de 1 metru problema este ca la parter a lasat un geam si la etaj 2 geamuri..toate da in spre fata casei mele..are voie ?
Codul Civil
art.612 Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

art. 615 Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua bia.m bia.m Vecinul meu are 5 geamuri la mine in curte care toate se deschid si nu toate au geam mat .Este legal ? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)
Geamuri poparamona poparamona Buna ziua! Imi construiesc casa si as fi dorit ca la mansarda sa imi fac geamurile inspre vecinii din partea dreapta a casei( am ales acesta optiune deoarece ... (vezi toată discuția)