avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsă listă întreținere 3 ani. Cum se va face ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsă listă întreținere 3 ani. Cum se va face calculul pentru toată aceasta perioadă?

In perioada 15 feb 2015- 15 iunie 2018 am inchiriat o garsoniera cu toate utilitatile contorizate individual, situata intr-un imobil interbelic alcatuit din 6 apartamente + 1 apartament complet necontorizat la mansarda.

Din iunie 2014 nu s-a mai afisat la avizier lista cheltuielilor.
Am sesizat verbal proprietarul si administratorul.

In sep. 2015 a fost afisata o lista cu situatia pe ultimele 8 luni: dec. 2014-august2015. Calculul era eronat: la 14 mc apa rece consumata/conf. index apometru, erau trecuti 66 mc canalizare apa rece si 51 mc corectii apa rece,(?) fara alte explicatii. Suma rezultata era aberanta, ptr 1 pers in garsoniera de 27 mp,cu toate facilitatile contorizate. Am cerut recalculare, mi s-a confirmat ca este eroare si lista s-a retras de la avizier. De atunci nu s-a mai afisat nimic.

Pe 15 iunie 2018 urmeaza sa reziliez contractul de inchiriere (deja m-am mutat), cu instiintarea proprietarului.

Peste 2 saptamani proprietarul urmeaza ca vina in tara (nu locuieste in Romania) ca sa clarificam situatia financiara. Mentionez ca administratorul este o persoana abuziva cu care nu poti discuta pertinent. M-a sunat in miezul noptii ca sa ma acuze ca am plecat pe furis (!?) si ca el a platit totul, desi mentionez ca nu s-a afisat nimic la avizier in toti acesti ani, desi am insistat.

Cum se va face calculul ptr. toata aceasta perioada? Ma astept acum la o suma exorbitanta, nejustificata prin nimic altceva decat 3 coloane scrise in word pe o hartie, la fel ca in 2015.

Pana vine proprietarul in tara am nevoie de un sfat competent legat de cum sa ma pot proteja de o neregula facuta de administrtor si sa achit corect partea mea de intretinere.
Multumesc mult!

Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ela.gheorghe , utilizator 09:09, 12 Iunie 2018
Din precizarile dv rezulta ca
In perioada 15 feb 2015- 15 iunie 2018 am inchiriat o garsoniera
Am sesizat verbal proprietarul si administratorul.
,respectiv dv detineti calitatea de chirias
Conform dispozitii in vigoare raporturile in cadrul imobilului de locuit in comun respectiv asociatia de proprietari si locatari se realizeaza direct intre reprezentantul asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie si proprietarul de fapt si de drept al apartamentului
Dispozitia in vigoare prevede fara exceptie
L nr 230/2007
Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

HG nr 1588/2007
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:

A. Drepturi:
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia;

d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

In cazul dv va lipseste calitatea de proprietar,respectiv atat serviciul din primarie cat si presedintele de asociatie ca sa scape rapid si fara efort pot sa nu va raspunda sau sa va comunice ca avand in vedere calitatea dv nu aveti acces la informatiile solicitate
Proprietarul apartamentului unde ati locuit are dreptul sa solicite clarificari si justificarea tuturor sumelor impuse la intretinere
M-a jutat enorm raspunsul dvs. si va multumesc foarte mult. Imi este clar ce atributii am eu ca si (fost) chirias. Voi astepta in acest caz ca proprietarul sa solutioneze situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie la intretinere de la proprietarul vechi! rusucat rusucat Buna ziua, Ma numesc Rusu Constantin, sunt din Piatra Neamt si va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune: Acum 2 luni am achizitionat prin Prima Casa un ... (vezi toată discuția)
Platesc apa calda mai mult decat consum conform contoarelor andreiSRR andreiSRR Am instalat in toamna apometre in apartament si raportez consumul de apa incepand din octombrie. Tocmai s-a afisat intretinerea pe decembrie si constat ... (vezi toată discuția)
Plata restanta intretinere fost proprietar si diverse nereguli florydania florydania Buna ziua, Va solicit parerea in urmatoarea speta:la data de 23.03.2015 am semnat in fata notarului un contract de vanzare-cumparare pentru un apartamant, ... (vezi toată discuția)