avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare constructie fara acte de proprietate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare constructie fara acte de proprietate?

Buna ziua!
Exista un Ordin al Prefectului pentru constatarea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren, iar in anexa la acest Ordin schita cuprinde si constructiile C1 şi C2 - locuinte.
Încheierea de intabulare prevede ca s-a intabulat dreptul de proprietate asupra terenului si construcţiilor.
Întrebari:
1. Poate Prefectul să constate dreptul de proprietate? (temeiul juridic invocat de Ordin sunt art. 23 şi 36 din Legea nr. 18/1991)
2. Pot fi intabulate construcţiile în baza Ordinului Prefectului?
Cel mai recent răspuns: casiba , utilizator 17:58, 2 Noiembrie 2009
1-Inainte de toate ca prin Ordin nu se constata un drept de proprietate. Prin efectul Ordinul se atribuie in proprietate aceste suprafete de teren considerendu-se în proprietatea fostilor proprietari prin efectul disp. art.36(3) din Legea nr.18/1991.
Si mai simplu spus ... Prefectul nu constata nici un drept de proprietate. Dreptul de proprietate este recunoscut prin efectul legii iar prefectul nu face decat un act administrativ de atribuire a acestei suprafete de teren.
2-Nu doar a Ordinului. Este necesara si realizarea documentatiei cadastrale.
Mulţumesc pentru răspuns, d-le Apaidiu.
În Ordinul Prefectului chiar aşa scrie "se constată dreptul de proprietate asupra suprafeţei de ....". Asta este si nelamurirea mea, pentru ca din câte ştiu doar instanţa judecătorească constată dreptul de proprietate, nu Prefectura.
Referitor la cel de-al doilea răspuns, există documentaţie cadastrala, dar problema, din punctul meu de vedere ar fi că nu există act de proprietate pentru construcţii. Credeţi că poate fi intabulată o construcţie ca efect al accesiunii, fără să fie şi această accesiune constatată de instanţa judecătorească?
Nu cred ca se pune problema accesiunii.
Terenurile care au fost preluate prin efectul legii nr.54 au fost atribuite in folosinta membrilor cooperatori de la acel moment in vederea edificarii constructiilor. In acest sens va reproduc diusp. alin 2 al art.36 din lege.
(2)Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea - construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
In atare situatie titlul de proprietate nu il reprezinta accesiunea imobiliara ci tot ordinul prefectului in masura in care casa este prevazuta ca atare in ordin.
Scopul acestei dispozitii este corect spun eu .. in sensul ca ar fi fost in neregula ca statul sa imi dea terenul in vederea construirii unei case .. iar acum dupa ce mi-am construit casa sa ma oblige sa obtin o hotarere de accesiune imobiliara -si sa ma oblige sa timbrez la valoare-.
Da. In baza Ordinului prefectului, se face intabularea dreptului de proprietate, atat pentru teren, cat si pentru constructie. Legea 18/1991 ofera prin acest act administrativ o modalitate de constatare a existentei dreptului de proprietate pentru animite categorii de terenuri si constructii care, din diverse motive, nu au fost inscrise in vreun titlu de proprietate emis inbaza legii 18/1991. Si din moment de OCPI-ul intabuleaza, intrebarire retorice "cum si ce fel" nu-si prea au rostul... Rezolvati-va problema fara grija si fara alte drumuri costisitoare prin instanta.:D
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)
Legea 58/1974 dannatuddor dannatuddor teren aferent constructiei trecut automat in proprietatea statului cu drept de folosinta pe durata existentei constructiei. Legea 10 este inaplicabila (exista ... (vezi toată discuția)