avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Inregistrare PFA la ANAF
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Inregistrare PFA la ANAF

Buna ziua!
Tocmai ce am inregistrat un PFA la ONRC. Cand am ridicat documentele, doamna mi-a spus ca acum trebuie sa merg la "Finante", sa ma inregistrez in termen de 15 zile.
Stie cineva ce formular si ce acte sunt necesare la ANAF? Nu gasesc informatiile concrete pe site-ul ANAF.
Multumesc in avans!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:50, 26 Octombrie 2018
Da, stie cineva. Trebuie sa depuneti DECLARATIA UNICA (cea care pana nu demult purta nr. 212). Nu strica sa va documentati inainte de a completa, deoarece nu este chiar atat de simplu.
Mulțumesc pentru raspuns! Pe langa declaratia unica, mai trebuie depus un formular. Din cate am citit, cred că este formularul 70, dar nu sunt sigură.
Pentru inregistrarea fiscala trebuie sa intocmiti un dosar care cuprinde minim :
1. Declaratia 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale , in doua exemplare (se pun la dispozitie gratuit de catre organul fiscal sau se pot descarca gratuit);
2.actul de identitate (copie)
3.act spatiu (copie);
4.actul legal de functionare pentru persoanele fizice care desfasoara profesii libere.
Certificatul de inregistrare fiscala se elibereaza in termen de 10 zile de la depunerea declaratiei.
Ulterior se depune si Declaratia Unica cu venitul estimat pe anul acesta, pana la 15 iulie .
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
Răzvan Dragomir - Expert contabil , Contabil
Multumesc mult!
Inregistrarea fiscala a persoanelor care desfasoara profesii liberale guvernate de legi speciale (adica care se inregistreaza DIRECT la Fisc si nu la Registrul Comertului) se face asa cum s-a descris mai sus.
Inregistrare fiscala pentru PFA, I.I., I.F. se realizeaza simplu, prin depunerea declaratiei unice (cea care pana nu demult a purtat nr. 212), cu anexele sale (SAU se transmite online - ar fi de dorit si recomandabil) si atat,
Inainte de a apare declaratia unica se depunea - dupa caz - D220 sau D223, cu anexele la acestea.
Certificat de inregistrare fiscala se emite in cazul profesiilor liberale, adica persoanelor care se inregistreaza fiscal direct la Fisc, astfel i se atribuie cod fiscal entitatii respective. La PFA, I.I., I.F. nu este cazul, odata ce acestea primesc cod fiscal la inregistrarea in registrul comertului.

Alte discuții în legătură

Pfa arhitect/urbanist Roxana789 Roxana789 Buna ziua. Va rog daca poate cineva sa imi spuna care ar fi pasii necesari de urmat in cazul in care un arhitect, respectiv un urbanist doresc sa isi ... (vezi toată discuția)
Nelamurire pfa inregistrat la onrc ciucardelcosti ciucardelcosti Buna ziua, M-am inregistrat de curand ca PFA la ONRC, am primit acel certificat de inregistrare cu datele aferente, CUI, Nr. de Inregistrare in Registrul ... (vezi toată discuția)
Acte necesare dosar anaf paultrefu paultrefu Am primit acum câteva zile actele de la registrul comerțului pentru o intreprindere individuală(frizerie micuță la țară). Acum am fost la anaf să văd ... (vezi toată discuția)