avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DARE DE MITA SI LUARE DE MITA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DARE DE MITA SI LUARE DE MITA

Buna seara!O sa va rog ceva cam dificil cred si cu siguranta voi avea nevoie de un avocat bun pentru ce voi face!Care ma poate ajuta astept mesaj!Uitati care e problema!Mentonez ca informatiile nu sunt pt mine ci pt un prieten.

Am o ruda cu o functie publica destul de importanta,de fapt n-am de cine sa ma feresc,.Acum un an a venit la mine si mi-a zis sa imi dea niste lucrari eu avand o firma de instalatii.Bineinteles cum adunari fara impartiri nu se poate a cerut si el comision care vrei nu vrei l-am acceptat cu riscurile de rigoare dar l-am acceptat(Ex.Lucrarea reala valora 15000.El zicea NU E BINE !FA FACTURA DE 32000 si facem surplusu 50 cu 50)Am facut vreo 5 lucrari in decurs de 2 ani.Anul trecut m-a rugat sa ii pun si lui o centrala si nu l-am refuzat insa cand sa plateasca a cam uitat.L-am lasat in speranta ca imi va mai da lucrari si voi recupera pe parcurs datoria lui ce o avea la mine.In urma cu putina vreme a mai construit o casa si HOP....iar a venit cu o propunere de "colaborare".Am acceptat si am mai facut o lucrare dandui de asemenea comisionul cerut.M-a mintit asa:-Iti mai dau 3 lucrari pana la sfarsitul anului dar pune si mie centrala la casa noua".I-am pus centrala acasa si am acceptat.Dupa ce s-a vazut cu centrala pusa a zis ca nu imi mai poate da lucrari,ca nu are bani etc.Centrala de la casa noua m-a costat 28000 cu totu cu montaj si nu o va mai plati nimeni.Am fost dupa ce a zis ca nu mai da lucrari cu facturierul la el sa ii fac factura la centrala pe numel;e lui dar nu a vrut sa o semneze.I-am pus prin posta cu confirmare nu a vrut sa o primeasca,nu am proces verbal de predare primire lucrare cu el deci el poate foarte usor sa nu plateasca fara sa i se intample nimic.Problema e ca eu raman cu bilet la ordin avalizat dat la furnizor pentru materialele lui cu valoare de 25000 scadent pe 15 decembrie.Am un sentiment ca nu voi mai vedea nici bani nici lucrari de la el si vreau sa ii demonstrez ca cine sapa groapa altuia cade el primul in ea.Vreau sa merg si sa il acuz de luare de mita si de neplata lucrarilor facute la el acasa.Centrala de anul trecut si cea de anul asta valorand cam 40000 de ron.Sunt constient ca si eu voi fi pedepsit pentru dare de mita dar care ar putea fi pedeapsa minima pt mine si care....nu stiu sa intreb altfel!Care credeti ca va fi deznodamantul daca el a cerut mita si eu am dat mita sau cum s-o nimi comisioanele astea ilegale?multumesc anticipat
lucrarile erau la institutii publice pe care el le conducea
Mai jos va anexez textul incriminator :
"Art. 255. - (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile si scopurile aratate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevazuta în alineatul precedent nu constituie infractiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai înainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.

Dispozitiile art. 254 alin. (3) se aplica în mod corespunzator, chiar daca oferta nu a fost urmata de acceptare.
Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazurile aratate în alin. (2) si (3).
2.Obiectul ocrotirii penale
Obiectul juridic special al acestei incriminari consta în acele relatii sociale a caror normala formare, desfasurare si dezvoltare nu ar fi posibile fara asigurarea în activitatea unitatilor prevazute în art. 145 C. pen., persoanelor juridice de drept privat, organizatiilor publice internationale, unitatilor publice dintr-un stat strain, instantelor internationale ori adunarilor parlamentare sau administrative ale unui stat strain, a unei permanente probitati din partea angajatilor acestora si fara combaterea actiunilor de corupere savârsite de anumite persoane fizice rau intentionate, actiuni care pun astfel în pericol bunul mers al acestor entitati.
Obiectul material.
Pentru controversele aparute în legatura cu existenta sau nonexistenta obiectului material al acestei fapte penale facem trimitere la cele aratate cu ocazia examinarii obiectului material al luarii de mita. In plus însa, cu privire la aceasta chestiune, s-a mai spus ca desi la darea de mita lipseste în genere obiectul material, atunci când oferirea de mita a fost respinsa, banii sau foloasele care trebuiau sa aiba rolul de mijloace de savârsire a faptei devin obiecte materiale ale acesteia.
3.Subiectii infractiunii
Subiectul activ nemijlocit (autor) al acestei infractiuni poate fi orice persoana fizica ce îndeplineste conditiile generale pentru a raspunde penal.
Mai pot fi autori ai infractiunii de dare de mita, potrivit art. 8 din Legea nr. 78/2000, managerii, directorii, administratorii, cenzorii sau alte persoane cu atributii de control la societatile comerciale, companiile si societatile nationale, regiile autonome si la orice alti agenti economici.
Darea de mita (coruptia activa) mai poate fi comisa, de asemenea, conform art. 8 din Legea nr. 78/2000, de una din urmatoarele categorii de persoane:
functionarii sau persoanele care îsi desfasoara activitatea pe baza unui contract de munca ori alte persoane care exercita atributii similare în cadrul unei organizatii publice internationale la care România este parte; membrii adunarilor parlamentare ale organizatiilor internationale la care România este parte;
functionarii sau persoanele care îsi desfasoara activitatea pe baza unui :ontract de munca ori alte persoane care exercita atributii similare în cadrul Comunitatilor Europene; persoanele care exercita functii judiciare în cadrul instantelor internationale i caror competenta este acceptata de România, precum si functionarii de la grefele icestor instante; functionarii unui stat strain;
membrii adunarilor parlamentare sau administrative ale unui stat strain.
Subiect activ poate fi si o persoana juridica, în conditiile si cu limitarile tratate în art. 191 alin. (I) C. pen. . Raspunderea penala a persoanei juridice nu include raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, în orice mod, la avârsirea aceleiasi infractiuni de dare de mila.
Participatia penala este posibila în toate formele sale (coautorat, instigare, omplicitate).
Contributia mai multor persoane la constituirea obiectului de luare, respectiv le dare de mita, este irelevanta, atâta timp cât a existat o singura întelegere, iar linurile, care formau o entitate unica, au fost predate de o singura persoana, efiind aplicabile dispozitiile referitoare la concursul real de infractiuni.
Dupa cum lesne se poate observa, în sistemul Codului penal român, coruptia ctiva si coruptia pasiva constituie incriminari distincte. In aceste conditii de icriminare, mituitorul (corupatorul) este autorul faptei de dare de mita si nu articipant la infractiunea de luare de mita.
Subiectul pasiv special este autoritatea publica, institutia publica, persoana indica de interes public, persoana juridica privata unde îsi exercita atributiile de serviciu cel caruia i se da mita. "
Deci, ca si in cazul dvs. daca denuntat "Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai înainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune. Succes!
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
ContSters74561, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Coruptie anamariaana anamariaana care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ? (vezi toată discuția)
Mita cu bani falsi CorneliaTurcu CorneliaTurcu Stie cineva daca exista infractiunea de dare de mita, daca banii oferiti sunt falsi? Multumesc (vezi toată discuția)