Buna ziua
Dupa casatorie in 2008 am contractat impreuna cu fostul sot un credit ipotecar. Divortati din dec 2017, sentinta de divort ne-a dat dreptul mie (mama) si fetitei noastre de 3 ani si 8 luni sa locuim in ap cumparat prin credit. Acum fostul sot vrea sa ne scoata din casa si ne ameninta ca a vorbit la baca si doar el poate face plata ratelor iar daca nu le plateste creditul apartamentului poate fi pus direct in executare spre vanzara apartamentului, eu in calitate de garant - nu voi fi informata de acest aspect.
Eu pot sustine rata si vreau sa o platesc iar partajul este in derulare de cateva zile am depus cererea la Judecatorie.
Ce documente, ce pot sa fac eu avand in vedere ca fostul sot ne-a comunicat ca nu mai putem plati rata pt ca sunt garant in contract si numai el are dreptul de a o plati.
Multumesc anticipat.
Multumesc - intre timp au venit si informatiile despre plata partajului de la judecatorie este foarte mare 27.300 lei. Am sunta si eu la banca si mi-au spus ca nu ar tb sa imi fac probleme atat cat rata e platita la timp. Ieri am discutat cu un notar avand in vedere suma de plata pentru un partaj judiciar, o sa fac partajul prin notar costurile sunt minime si timpul foarte scurt. Tb sa cer de la banca acordul bancii - contractul vreau sa fie doar pe numele meu si sa preiau eu ratele - dupa care la notar facem partajul in care specific ca ii platesc fostului sot sulta ceruta intr-un anumit timp.
Imprumutantul poate cere iesirea din indiviziune - fara acordul garantului si sa scoata imobilul bun comun la licitatie?
Cum se face iesirea din indiviziune daca eu nu sunt de acord - prin hotarare judecatoreasca?
Apartamentul este bun comun, prin urmare oricare dintre soti poate cere partajul acestuia in urma divortului. Se poate prin buna intelegere la notariat sau in instanta in caz contrar. In ambele cazuri bunul se poate atribui unuia dintre soti si se va stabili sulta ce se va plati celuilalt si modalitatea de plata. Daca nu exista intelegere asupra acestor aspecte, in instanta bunul se poate vinde prin buna intelegere (preferabil) sau la licitatie iar suma rezultata se imparte intre soti conform cotelor de contributie pe care acestia le-au stabilit.
In situatia vanzarii, in oricare dintre formele sale, in teorie imobilul se vinde ipotecat iar imprumutatii raman in continuare obligati la plata ratelor. In practica cel mai adesea atat banca cat si cumparatorul vor dori rambursarea integrala a ratelor ramase din pretul vanzarii, ceea ce inseamna ca dvs ca vanzatori nu veti mai ramane cu mare lucru.
Varianta ideala este evident cea in care va intelegeti suficient cat sa faceti un partaj cu buna intelegere, modificati contractul de imprumut cu acordul bancii asa incat sa preluati integral creditul si stabiliti sulta pe care sa o puteti plati sotului.
multumescc - mult de raspuns
sulta sa stabilit de catre fostul sot - doar ca noi nu putem sa o platim in 6 luni - putem sa o platim in 3 ani dar el nu este de acord. Imi cere sa fac un contract notarial in care ma oblig sa platesc sulta in 6 luni - cu acesta din cate stiu eu ma poate executa si imi cere tot in 6 luni ca nu o vrea cu poprire pe o perioada mai lunga - cu alte cuvinte prin semnarea acestui contract imi tai creanga de sub picior.
Este mai bine sa il las pe el sa ajunga la judecata cu cererea lui - asa am timp mai mult pentru a strange bani pentru sulta iar judecatorul va tine cont si pentru ca este vorba de un copil de 4 ani care are mare nevoie de protectie - si va stabili un termen de plata a sultei suportabil si pt noi? Cheltuielile de judecata se impart pe din doua - nu cum are acum pretentia sa le platesc doar eu.
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Obligatia de plata asumata prin act autentic ar fi titlu executoriu, aveti dreptate. Deci nu este o idee buna sa va asumati in acest mod obligatii pe care stiti ca nu le puteti onora in timpul stabilit.
In ce priveste cheltuielile de judecata, ele sunt suportate de partea care cade in pretentii, faptul ca minorul v-a fost incredintat dvs este mai putin relevant, mai ales ca tatal a fost cu siguranta obligat la plata unei pensii catre minor.
Atunci cand pretentiile partilor sunt recunoscute doar partial in instanta, cheltuielile de judecata se impart si acelea proportional. Dvs nu ii negati dreptul la sulta solicitata, ci doar doriti un termen de plata mai indelungat.
Deja ati inteles conceptul conform caruia tactica cea mai potrivita pentru cel in posesie este tragerea de timp....
Daca mai incercati vreo negociere cu sotul, poate ii amintiti acestuia ca o cerere in partaj catre instanta inregistrata maine primeste termen cel mai devreme peste 2-6 luni (depinde unde este situat imobilul). Puteti sa-i amintiti sotului si ca in situatia cand decideti sa recunoasteti pretentiile acestuia cel mai tarziu la primul termen de judecata, nu veti fi condamnata sa suportati nici o parte din cheltuielile de judecata (studiati art. 454 CPC in prealabil).
Succes
Imobil ipotecat
tumi
dupa divortul pronuntat,in care apartamentul a ramas pe numele meu,acesta fiind luat impreuna cu sotia,aceasta renuntand la dreptul ei printro intelegere ... (vezi toată discuția)