avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc să cumpăr un teren intravilan în rural, dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc să cumpăr un teren intravilan în rural, dar nu are decât acte de proprietate. Pot să fac eu, ulterior, cadastrul și intabularea?

Buna ziua ! Doresc sa cumpar de la cineva un teren intravilan in rural. Are doar succesiunea. Pot ulterior sa fac eu cadastrul si intabularea Cum pot face sa fie legal totul? Multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 20:41, 7 Iulie 2018
Multumesc mult pentru raspunsuri. Vanzatorul nu are timp asta e justificarea lui....Ma interesa daca cadastrul si intabulrea se pot face direct pe numele cumparatorului
Buna seara!
Titlul de proprietate al terenului este precum certificatul de nastere al persoanei. Iar cartea funciara a proprietatii este precum cartea de identitate a persoanei.
Scopul existentei cartii funciare este in esenta transparenta parcursului juridic al proprietatii respective, al trecerii acesteia de la un proprietar la celalalt. Cartea funciara se inregistreaza intr-un sistem centralizat pentru a afla in orice moment modificarile care apar de-a lungul existentei acelei proprietati.
De exemplu, daca detin un titlu de proprietate asupra imobilului datat din anul "n" nu voi putea justifica cu acest titlu de proprietate faptul ca inca detin proprietatea si in anul "n+5". Pe cand eu in anul "n+4" am incheiat un contract de vanzare-cumparare prin care am vandut imobilul. Daca nu exista carte funciara ce se poate intampla: eu vin si arat actul de proprietate din anul "n" pretinzand ca sunt proprietar al acelui teren si vreau sa beneficiez de unele drepturi privind imobilul, iar ulterior vine si cumparatorul X care sustine si el ca e proprietar si arata actul de proprietate. Dar poate ca pana afla celalalt proprietar eu prin demersurile facute mi-am obtinut prin acel titlu unele avantaje necuvenite. Si de aici apar multe probleme.
Din cauza aceasta exista legislatia actuala prin care vanzatorul nu are dreptul de a transfera proprietatea sa fara acea carte funciara. In cartea funciara este scris istoricul imobilului, titlurile de proprietate etc. Sper ca m-am exprimat pe intelesul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare ska8er ska8er Buna ziua, Sunt persoana fizica si doresc sa vand un teren neintabulat. Terenul se poate intabula direct pe cumparator? Cum as putea sa fac? (vezi toată discuția)
Posesie teren morariu1957 morariu1957 In anul 2006 am cumparat o parcela de pamint arabil in suprafata de 1000 m in intravilanul localitatii in baza unei chitante de mina cu martori ,nu am putut cu ... (vezi toată discuția)
Măsurători cadastrale și rectificare cf înainte de succesiune IM2S4U IM2S4U Buna ziua, mama a decedat in ianurie 2019 mentionez ca vrem sa facem succesiune dar am descoperit ca avem ca si acte numai contractul de vanzare - cumparare.si ... (vezi toată discuția)