avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Termeni si conditii ale site-ului: Clauza privind ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Termeni si conditii ale site-ului: Clauza privind drepturile de autor e legala?

Buna ziua,

In Termenii si conditiile de utilizare ale multor site-uri web am intalnit urmatoarea clauza:

Orice material furnizat de utilizatori, inclusiv prin mesaje pe forum, apartine SITE-ului si este protejat de legislatia privind drepturile de autor.

Este legala aceasta clauza?

Exemplu, daca X posteaza o poezie compusa de el pt prima data pe un forum care are aceasta clauza, X nu mai are voie sa-si includa poezia intr-un eventual volum de poezii pe care va vrea sa-l publice ulterior?
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 11:50, 7 Noiembrie 2009

Nu pare a fi legala aceasta clauza, decat dintr-un anumit punct de vedere.
Legea drepturilor de autor, trebuie respectata in orice conditii...
A se vedea:

www.avocatnet.ro/content/art...
De regula, atunci cand accesam un site sau forum ar trebui sa citim regulile de utilizare existente pe acel site/ forum si daca nu suntem de acord cu regulamentul respectiv putem sa iesim de pe el.
In conditiile in care respectiva regula este inserata intr-un anumit regulament stabilit pe un anumit site, ar trebui sa contina si reguli privind acceptarea sau solicitarea unor pretentii prealabil din partea autorului.

De regula nu este ilegala acea prevedere daca este insotita de precizari exprese privind posibilitatea autorilor sa solicite pretentii anterioare sau ulterioare site-ului.

Astfel de prevederi pot fi formulate in regulamentele site-urilor si astfel:

Orice material avand legatura cu FORUM-ul /site-ul trimis prin e-mail sau furnizat in orice alta modalitate (de exemplu mesaje pe forum) in mod benevol si fara
pretentii de orice fel apartin site-ului si sunt protejate de legislatia privind drepturile de autor. In cazul in care un autor are pretentii de orice fel cu privire la eventualele materiale pe care doreste sa le publice pe FORUM, aceste pretentii trebuie comunicate in prealabil prin intermediul formularului de contact urmand sa faca obiectul unui contract scris intre site-ul/ forumul respectiv si acel autor.
Site-urile au libertatea sa accepte sau sa refuze orice material primit spre publicare. Autorul unui material publicat pe un site nu poate avea pretentii DUPA publicare (retroactiv). Orice autor care trimite materiale spre publicare pe FORUM are obligatia sa verifice daca acestea au fost sau nu publicate.

Orice persoane care expediaza in orice mod informatii ori materiale catre FORUM isi asuma obligatia de a nu prejudicia in nici un mod drepturile de autor pe care o terta persoana le-ar putea invoca in legatura cu materialele si informatiile transmise in orice mod catre site, iar persoanele care expediaza in orice mod informatii ori materiale inteleg si accepta ca incalcarea in orice mod a acestei obligatii nu poate angaja in nici un mod raspunderea site-ului, ci numai raspunderea persoanelor respective. MEMBRII sunt responsabili de continutul mesajelor publicate pe FORUM iar site-ul nu poate fi gasit raspunzator in privinta respectarii drepturilor intelectuale ale materialelor pe care MEMBRII le introduc pe site.
Totusi, revin cu intrbarea: Este legala aceasta caluza, da sau nu?

Am postat niste fotografii facute de mine pe un forum specializat, care avea la termeni si conditii o formulare similara celei citate de Fanea Traian. Pot vinde acele fotografii, prelucrari ale lor sau afise rezultate din tiparirea lor? Pot participa cu ele la concursuri, le pot include in expozitii?

Sau ele, in mod absurd dar totusi legal, nu-mi mai apartin?
ramiha a scris:

Orice material furnizat de utilizatori, inclusiv prin mesaje pe forum, apartine SITE-ului si este protejat de legislatia privind drepturile de autor.

Prin acest tip de mesaj va dati acordul la cesionarea dreptului de autor, ceea ce ar reprezenta un acord impus nicidecum negociat.
Nu, nu este legala aceasta clauza.
Se poate eventual subintelege ca utilizatorul (autorul operei) comunica publicului opera sa, prin intermediul Internetului. Dar de aici, pana la transmiterea proprietatii operei este cale lunga.
Oricum, asa cum prevede Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturi conexe: se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.
Prin urmare, toate operele „urcate„ pe site ar trebui semnate sau protejate impotriva copierii.
mimi.manea, multumesc pentru raspuns.

In aceiasi "Termeni si Conditii" se specifica si faptul ca utilizatorul este liber sa parasesca site-ul daca nu este de acord cu acesti termeni si conditii. Acest lucru face legala clauza de cesionare a dreptului de autor?

Insist pentru ca chiar vreau sa-mi folosesc sub numele meu materialele postate acolo (sa le vand, sa le expun) si vreau sa fiu in legalitate.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Legalitate link catre un site extern. se considera a fi nerespectarea dreptului de autor? vali_v vali_v Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu legalitatea postarii pe site-ul propriu linkuri catre alte site-uri, de orice natura: presa, vreme, legislatie, ... (vezi toată discuția)
Proprietatea intelectuala in caz de demisie OWARDO OWARDO As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor pe siteuri Tutzu Tutzu Intrebarea mea este legata de dreptul de autor pentru diverse creatii gen, poezie, videoclip, muzica, film etc. Sunt zeci de siteuri in Romania pe care sunt ... (vezi toată discuția)