avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită termen de efectuare executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

termen de efectuare executare silita

Buna ziua,
De la data de cand o instanta a incuviintat executarea silita s-au scurs 4 ani pentru o creanta declarata certa , lichida si exigibila De la ultima plata s-au inregistrat 6 ani Executarea nu a avut loc intrucat debitorul nu a avut venituri. Titlul executoriu reiese in urma unui credit bancar fara garantii. In rastimpul acestor 4 ani executorul trimite in mod alternativ si succesiv atat debitorului cat si codebitorului (acestia fiind soti ) somatii pe bunuri asupra carora trebuie instituit partaj (auto sau imobil ) .
Intrebare: Care este intervalul de timp înăuntrul căruia executorii sau creditorii pot sa-si exercite dreptul de executare silita ? (cu indicare articol)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:11, 7 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
”Potrivit art. 706 alin. 1 C.p.c. ”Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.” La alin. 2 al aceluiași articol se mai consacră : ”Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazulhotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.”
Daca ati contractat creditul inainte de 2011, se aplica si dispoztiile Decretului lege 167/1954 privitor la prescriptia extinctiva.
Foarte util raspunsul Dvs. Am citit integral dispozitiile decretului 167/1954 si as mai dori o lamurire cu privire la ART. 18 din acest decret .
Executorul judecatoresc poate fi asimilat organului arbitral ?
"Instanta judecatoreasca si organul arbitral sint obligate ca, din oficiu sa cerceteze, daca dreptul la actiune sau la executarea silita este prescris. "
Multumesc pentru intelegere !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
da, va lamuresc. Transpunand in dreptul comun acest aspect - adica, referindu-ne la instanta- prescriptia nu opereaza de drept, ci trebuie consfintita de catre instanta. Adica, dvs, chiar daca spuneti executorului ca a intervenit prescriptia, acest lucru nu il impiedica cu nimic sa continue executarea daca dvs nu mergeti in instanta, intr=o contestatie la executare sau intr-o actiune in constatare, prin care sa obtineti o sentinta ce hotaraste ca dreptul crediorului de a mai recupera creanta s-a prescris.
Cu stima,
Mda....abuzuri peste abuzuri ! Bancile au clauze abuzive , executorii cu concursul birourilor cadastrale dispun notarea in cartea funciara a unui imobil fara incuviintarea unei instante iar instanta timbreaza acţiunile privind constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept patrimonial in functie de valoarea bunului .Foarte tare e sistemul asta , totul se invarte in jurul banului ! Noi debitorii , pe langa faptul ca suntel lasati fara locuri de munca , mai ramanem si fara case ! Cred ca inainte de a introduce o astfel de actiune va trebui sa adresez o petitie Colegiului Director al Camerei Executorilor pentru a cerceta temeiul legal prin care executorul judecatoresc a dispus notarea in cartea funciara a imobilului fara incuviintarea instantei Multumesc pentru clarificari !
Dacă a survenit prescripția trebuie depusă contestație la executare.
E bine să aveți avocat deoarece si instanțele pot greși în astfel de cazuri si fara avocat nu veti putea să va apărați.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, Mihai Pop Mihai Pop Ce se intelege prin termenul ,,prescriptie extinctiva,,? Multumesc (vezi toată discuția)
Bani de recuperat ContSters55557 ContSters55557 nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ... (vezi toată discuția)
Urgent rog lege prescriere datorii firme LisaLashes LisaLashes Buna ziua sper ca postez in locul corect, nu am foarte multe legaturi cu contabilitatea. Daca nu va rog mutati topicul si spuneti-mi unde il pot gasi ... (vezi toată discuția)