avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Patentare metoda din spatele aplicatiei software
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Patentare metoda din spatele aplicatiei software

Am si eu o nelamurire, Cum pot patenta metoda din spatele unei aplicatii software, care sunt pasi de urmat ?
Exemple concrete:
-suntem inventatorii UBER, avem ideea asta de ride sharing cu o aplicatie mobila, cum procedam mai departe? Aparent nu putem sa ne protejam? Intre timp au aparut mult mai multe aplicatii de ride sharing.
-suntem inventatorii Snapchat, am inventat mecanismul de daily stories ale fiecarui utilizator, cum fac sa ma protejez sa nu vina Mark Z. de la Facebook si sa implementeze feature-ul in aplicatiile lui. A copiat pana si interfata in cele mai mici detalii, cerculet cu fiecare prieten in scrollbar sus, click si poti sa scrollezi prin story, inclusiv barele de scroll sunt identice. Pot sa protejez designul cumva?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 13:13, 7 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce spuneti voi este foarte grav. Pe teritoriul Romaniei, singura entitate abilitata este OSIM. Acolo trebuie sa depuneti capturi dupa ecrane si codul sursa. Asta daca n-au facut-o altii inainte. Pozitionarea in screen a butoanelor este libera si ca atare nu poate fi invocata. Orice litigiu copywriter se judeca pe baza codului. Nu mai spun ca decand cu "open source" lucrul acesta este dificil. Personal am avut un astfel de incident. In 1993 am proiectat in DOS (Pascal Borland era la putere atunci), impreuna cu niste colegi din Centrul de Calcul un soft pentru optimizarea proiectarii traseelor de circuite electronice pe placile de baza. Nu stiu cum, dar fix dupa 1 an de zile, in Italia a aparut Orcad-ul (care vietuieste si azi) si care in proportie de 40% avea proceduri identice cu softul nostru. Nu am putut sa facem nimic. Un exemplu si mai concret. In 1986 (in comunism) am executat in Cobol o lucrare gigantica la care au participat aproape 1500 de operatori de date, constand in popularea unei baze de date, cu normele de executie a tuturor lucrarilor industriale de constructii si constructii montaj din aproape toate ramurile industriale. (chimie, petrochimie, constructii masini...etc) Dupa revolutie a aparut o firma cu 7 angajati, care a lansat un soft de normare (utilizat si astazi de 99% dintre constructori) care cuprinde 80% din bazele de date pe care le-am amintit anterior si care aveau statutul "de interes national" si era propietatea statului. Softul este rudimentar dar baza aceea de date face toti banii. Baietii aceia au trait bine 25 ani si traiesc bine si azi si nimeni nu i-a intrebat cum au realizat acea baza de date gigant numai cu 7 oameni. Ce vrei mai evident de atat ? Asa ca, nu cred ca te poti bate si nici sa te aperi de giganti. Iar la nivel international chiar ca nu ne baga nimeni in seama. Imi pare rau dar din munca voastra vor trai bine ....altii. Singura voastra bucurie va fi ca ramane ceva dupa voi. Atat !.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
viorel55, utilizator
In UE nu exista patent pentru software (algoritmi).

Se poate intr-adevar demonstra ca am fost primul din lume care a avut o idee, dar asta din punct de vedere juridic nu ma ajuta cu nimic. De ex. daca demonstrez ca sunt primul din lume care a avut ideea sa faca mobil cu toarta, asta nu impiedica pe nimeni sa construiasca mobile cu toarta, fara sa-mi plateasca niciun ban, pentru ca ideea de mobil cu toarta nu se poate proteja. Sau chiar daca sunt primul din lume care are ideea de a vinde pachete cu mobil, sticla de sampanie si ciocolata, oricine din lume e liber sa vanda pachete de mobil, sampanie si ciocolata.

Ideile nu se pot proteja sub nicio forma. Ce se poate proteja este textul/imaginile (adica drepturi de autor, dar nu pentru faptele sau ideile din ele) sau inventiile (pentru inventie cereti patent de la OSIM). OSIM breveteaza inventii, nu aplicatii pentru mobil sau idei de programe sau idei de afaceri. Pentru ce nu se poate breveta vedeti [ link extern ]

In ce priveste UBER, au drepturi de autor pentru softul propriu, dar nu pot impiedica alte firme sa faca acelasi fel de afaceri ca UBER. Nu le-a acordat nimeni monopol pe servicii de taximetristi de ocazie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum legalizez o idee? Catadaniels Catadaniels Cum pot sa obtin drepturi de autor asupra unei ideei? Am o ideea privitoare la telefoanele mobile.Mi-am facut temele ideea nu a fost pusa in practica inca. ... (vezi toată discuția)
Înregistrare aplicație/portal web klehus klehus Bună ziua, Am în plan să dezvolt un site web care va furniza o serie de servicii publicului. Acest portal va fi administrat prin intermediul unei firme ... (vezi toată discuția)
Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)