avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este obligatorie asistența juridică a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Este obligatorie asistența juridică a suspectului/inculpatului dacă pedeapsa prevăzută de CP pentru fapta care face obiectul cauzei este de la 4 la 7 ani?

Articolul referitor la asistența juridică obligatorie prevede că ”Asistenţa juridică este obligatorie:/ în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.”, de aici deducându-se că pedeapsa minimă pentru infracțiunea respectivă trebuie să fie de 5 ani (de exemplu de la 5 la 10 ani).
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Zebedeu, utilizator
In cursul judecatii nu este obligatorie pentru infractiunile la care pedepsele sunt mai mici de 5 ani.
Dar, in cursul urmaririi penale, daca organul de cercetare penala apreciaza ca este necesar, atunci va solicita Baroului sa trimita un avocat din oficiu.

Art. 90 din noul cod de procedura penala prevede ca:

Asistenţa juridică obligatorie a suspectului sau a inculpatului

Asistenţa juridică este obligatorie:

a) când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege;

b) în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea;

c) în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistenta juridica in apel eduuard eduuard Aistenta juridica in apel este obligatorie? Dar in caile extraordinare de atac? (vezi toată discuția)
Aparare obligatorie doru112233 doru112233 Buna,in timpul procesului penal incepand cu camera preliminara in care situatii este obligatorie apararea(neavand posibilitate de angajare aparator din lipsa ... (vezi toată discuția)
Suspect in dosar penal ContSters444822 ContSters444822 Am fost înștiințată ca am calitatea de suspect in dosar penal pentru nerespectarea drepturilor privind încredințarea minorului. Menționez ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)