avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Când un sindicat dă în judecată o instituție ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Când un sindicat dă în judecată o instituție pentru drepturi bănești și câștigă, decizia se aplică și acelora care nu sunt membri de sindicat și nu au acționat în instanță?

Buna ziua,

Daca un sindicat cu membri lui da in judecata o institutie pentru drepturi banesti si castiga, acele drepturi castigate se aplica si celor care nu sunt membri de sindicat si nu au dat in judecata?
Recent intr-o institutie unui angajat nu i s-a aplicat o marire de salar castigata de alti colegi, pe motivul ca el nu a dat in judecata.
Exista o lege care poate fi adusa ca argument?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 11 Iulie 2018
Nu, s-a considerat ca sentinta nu este opozabila general- adica si celor care nu au actionat in instanta. Nu stiu daca stiti, dar acum cativa ani, multi lucratori din politie au actionat in instanta pentru restituirea drepturilor salariale considerate ca fiind diminuate abuziv, cei care au actionat in instanta au obtinut restituirea drepturilor salariale, iar cei care au stat pasivi, nu.
Institutia considera ca sentinta nu este opozabila celor care nu au actionat in instanta.
Sau, cei din domeniul sanitar- desi contractele colective de munca stipulau obligativitatea unitatilor sanitare in acordarea de tichete de masa, multe spitale nu acordau avand ca motiv lips de fonduri- cei care au actionat spitalele in judecata au obtinut contravaloarea tichetelor neacordate, iar cei care nu au promovat actiuni in instanta, nu au primit, chiar daca faceau parte din aceeasi unitate spitaliceasca.
@ Adi20000

Hotararea judecatoreasca este opozabila numai partilor din proces...prin urmare, cei care nu sunt membrii de sindicat nu pot beneficia de acea hotarare decat in anumite conditii.

Vorbim despre sectorul public sau privat ?
am inteles. multumesc.
vorbim de sectorul public, bugetar.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In sectorul bugetar, exista solutia data de CCR ... Decizia nr. 794 din 15 decembrie 2016
referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.31 alin.(11)—(14) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare
decizia 794 nu se refera cumva doar la Judecatori si familia ocupationala a justitiei?

Alte discuții în legătură

Sindicat- drepturi salariale roddi roddi in ce baza se poate face extinderea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile? mentionez ca sindicatul din care fac parte a introdus o actiune ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie procedat ca si salariatii institutiei noastre sa beneficieze de aceste tichete de masa ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Toti salariatii din cadrul institutiei publice in care lucrez vor sa beneficieze de bonuri de masa. Institutia publica are angajati doar ... (vezi toată discuția)
Salarizariu secretar comuna Popescu f. Popescu f. Con form oug 57/2015 si 43/2016 salariu unui secretar este cel putin egal sau chiar mai mic ca Al unui f.p.de executie. In aplicarea Deciz Curtii ... (vezi toată discuția)