avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat pe 90 de zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat pe 90 de zile

Buna ziua,

Recent am facut un drum Turda - Cluj, dupa Tureni, pe DN60 exista un tronson unde viteza este limitata la 60km/h

Bun, imi face organul semn sa trag pe dreapta, se prezinta si incepe, "Fecioraș, 98km/h pe tronsonul cu pricina" vine dupa o ora si imi zice ca trebuia sa am 40km/h conform art.50(4) nu 60km/h si imi da dovada si înștiințarea.

Are rost sa fac contestație? Dat fiind faptul ca nu scrie nicăieri in codul rutier ca nu se aplica art.50 (4) pe tronsoanele cu limitare de viteza.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: eqtudor , utilizator 20:39, 11 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptate, insa vedeti exact ce scrie in PV de contraventie si la ce articol ati fost incadrat.
Articolul 50 OUG 195/2002
(1) Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile si subcategoriile de autovehicule prevazute la art. 15 alin. (2) sunt urmatoarele:
a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A si B;
b) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D si subcategoria D1;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 si C1;
d) 45 km/h, pentru tractoare si mopede.
(2) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
(3) Viteza maxima admisa pentru autovehicule cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati, iar in afara localitatilor de 70 km/h.
(4) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Din punctul meu de vedere aveti reale sanse de cistig, In principiu, in PV de contraventie ar trebui sa scrie ca ati fost sanctionat pentru:
ART. 121
(1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care circula si pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum si cea impusa prin mijloacele de semnalizare.
Art. 50 d/ 4) spune ca aveti limita maxima admisa pentru categoria de vehicul condus si pentru drumul respectiv, micsorata cu 20 km/h.
Altfel, sa presupunem ca politistul ar avea dreptate si din cauza unor lucrari, pe un drum in afara localitatii intilniti o limitare de viteza de 20 km/h. Ce faceti, va opriti ? Ar insemna conform logicii sale ca aveti limitare la 0 km/h ? :-)
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
latka, moderator
Simplu si la obiect, multumesc din inima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respectare indicatoare rutiere dietmarkrutsch dietmarkrutsch daca la intrare in tara prin punctele de frontiera exista indicator care reglementeaza vitezele maxime general admisibile in Romania si ele nu sint conforme cu ... (vezi toată discuția)
Fiind incepator poti conduce pe autostrazi? carmenspata carmenspata BUNA ZIUA.AM OBTINUT PERMISUL DE CONDUCERE ACUM DOUA LUNI,SI AS VREA SA STIU DACA POT CONDUCE PE AUTOSTRAZILE DIN EUROPA..DORESC SA MERG IN GERMANIA CU MASINA ... (vezi toată discuția)
Buna seara, in data de 29.10.2023 am fost prins de radar cu viteza ... manuelmanu manuelmanu Buna seara, in data de 29.10.2023 am fost prins de radar cu viteza de 113km/h. Domnul politist aratand ui semnul de \" Sfârşitul limitării de viteză 60 ... (vezi toată discuția)