avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Terenuri traversate de cabluri de înaltă tensiune. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Terenuri traversate de cabluri de înaltă tensiune. Pot cere chirie sau despăgubiri de la firma de electricitate?

Buna ziua! Dețin 2 loturi de teren intravilan la centura orașului peste care trec pe diagonala cabluri de înaltă tensiune ! Îmi puteți spune va rog ce restricții sunt in aceasta situație? Adică ce se poate construi pe ele sau in ce scop pot fi utilizate? Pot cere chirie sau despăgubiri de la firma de electricitate care le deține? Mulțumesc !
Ultima modificare: Duminică, 15 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 11:02, 16 Iulie 2018
Poate ar fi bine sa verificati ca chiar trece ceva pe acolo. Hartile primariei sunt extrem de proaste si de multe ori primaria a sapat unde nu era nimic si a descoperit ca totusi era ceva.
Nu poti sa spui ca terenul a fost restituit "fara nicio restrictie".
Orice proprietar de teren are obligatia sa verifice propriul imobil sau teren pentru a controla servitutile legale de utilitate publica.
Toate aceste servituti (apeducte, canalizari, cabluri tensiune, etc.) reprezinta fonduri dominante iar terenul tau este fond aservit.
Cand ai acceptat proprietatea, trebuia sa verifici titlul de proprietate cu ajutorul unui avocat imobiliar.
Deoarece apeductul era deja construit, ai acceptat terenul cu tot cu servitute, indiferent daca stiai sau nu. Neverificarea scriptelor nu reprezinta o scutire.
Tot ce faci in viata trebuie facut cu avocat.
Asta e motivul pentru apar atatea probleme, deoarece oamenii fac ei singuri totul.
Nimic fara avocat.
Nihil sine Advocatus.
Am si eu o intrebare, daca-mi permiteti. Aceste servituti legale de utilitate publica ar trebui sau nu sa apara in extrasul de carte funciara pentru informare? Intreb pentru ca este un document simplu de obtinut si ar putea ajuta la o minima verificare pentru cei interesati. Sau, ca sa reformulez, ce se inscrie de fapt in extrasul de carte funciara la Partea III Sarcini? Numai ipotecile sau si astfel de drepturi de servitute? Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unele servituti apar in cartea funciara, altele nu apar.
Apeductele subterane, care uneori sunt tuneluri uriase ca la metrou, reprezinta fondul subteran, care, impreuna cu mineralele, apartin statului, nu proprietarului suprafetei.

Dar trebuie sa mergeti la Primarie si sa ii intrebati cine tine evidenta utilitatilor si apoi sa mergeti la ei sa va ofere planurile apeductului.

Sansele sunt mici sa rezolvi ceva. Va trebui sa respecti zona de protectia a apeductului in tot ce faci.

De aceea este foarte important ca atunci cand se cumpara un teren sa fie folosite serviciile unui cercetator de titluri - un avocat imobiliarist care stie toate aceste chichite si verifica cadastrul, si servitutile legale - utilitatile publice, sa nu exista surprize subterane de acest tip.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca trec fire de tensiune pe terenul meu george2050 george2050 Buna ziua , Am un teren extravilan in Bragadiru . Pe deasupra acestui teren trec fire de inalta tensiune proprietatea posibila a Enel(nu stiu pentru ca nu a ... (vezi toată discuția)
Stalp de inalta tensiune M_rose M_rose Sunt de 12 ani proprietarul unui teren extravilan pe care in momentul dobandirii terenului (titlu) se afla un stalp de inalta tensiune dezafectat (doar ... (vezi toată discuția)
Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata ole ole Buna ziua, Inca nu am gasit un raspuns la problema mea si de aceea sper sa ma ajute cineva... Am un teren care este travesrsat de stalpii de inalta tensiune ... (vezi toată discuția)