avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumpărare vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumpărare vechime

Bună ziua! Se mai poate cumpăra vechime? Dacă da, pana când, cât costă și câți ani se pot cumpăra? Mulțumesc
Pana la finalul anului 2018.
Aproximativ 3.400 lei/an
Se pot cumpara maxim 5 ani.
Buna ziua!
Da, Legea 186/2016 a fost modificata si s-a prelungit perioada pana la 31 decembrie 2018, atat pentru incheierea cpntractului cat si pentru plata sumei. Conform art. 3 din aceasta lege "Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.", deci pentru ultimii 5 ani anterior momentului semnarii contractului.
Calcului se face conform procedurii prevazute la art. 4 si 5 din aceeasi lege, respectiv
"(1)Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
(2)Baza lunară de calcul prevăzută la alin. (1) o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului.
(3)Baza lunară de calcul prevăzută la alin. (2) nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(4)Valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la alin. (3), este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată.
Art. 5
Cota de contribuţie de asigurări sociale, prevăzută la art. 4 alin. (1), care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată."
Astfel, la momentul incheierii contractului Casa de Pensii va calcula suma datorata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas dorinstancescu dorinstancescu buna ziua. INTREBAREA 1: NU sunt salariat, in ianuarie 2017 castig ca pfa 900 lei. idem in toate lunile lui 2017. in 2018 cat CAS (contributie pt pensie) ... (vezi toată discuția)
Cas pfa dancon17 dancon17 Buna ziua,as dori sa stiu daca platesc CAS ca angajat si imi fac PFA pot sa platesc CAS si ventru PFA?In aceste conditii este obligatoriu sau doar daca vreau ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 anul 2016 mihaelagabrielaman2016 mihaelagabrielaman2016 Buna ziua!La multi ani! va rog respectuos sa-mi spuneti daca in cazul in care o PFA,II inregistreaza pierdere in anul 2015,depune declaratia 600 in anul ... (vezi toată discuția)