avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Legea 321 / MO 705/20.10.2009 Lege privind ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Legea 321 / MO 705/20.10.2009 Lege privind comercializarea produselor alimentare

Reprezint un producator autohton care are relatii comerciale cu retaileri precum Billa, Metro, Real,etc. Odata cu aparitia in Monitorul Oficial a Legii 321/2009-privind comercializarea produselor alimentare au inceput sa schimbe bonusurile si taxele, considerate ilegale(taxa de deschidere magazine, listare articole, etc.), in servicii considerate a fi"solicitate in mod expres Cumparatorului de catre Vanzator".
Puteti sa-mi spuneti daca formularea:"Vanzatorul decalra ca a solicitat in mod expres Cumparatorului prestare urmatoarelor servicii", poate conduce la pastrarea bonusurilor solicitate abuziv pana acum!
Legea aceasta este valabila si in relatia cu comerciantii si cu distribuitorii?
Ce se intampla in situatia in care comerciantii nu achita facturile in termenul prevazut de lege?
Cum pot ajunge in posesia unui draft de contract de distributie?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
BG, utilizator
Cel mai recent răspuns: BG , utilizator 15:56, 16 Mai 2010
Buna ziua! Chiar nu ma poate ajuta nimeni pe subiectul Legii 321/2009?
alexandra2006ro a scris:

"Puteti sa-mi spuneti daca formularea:"Vanzatorul decalra ca a solicitat in mod expres Cumparatorului prestare urmatoarelor servicii", poate conduce la pastrarea bonusurilor solicitate abuziv pana acum!"

Da ,in momentul in care semnati o asemenea clauza pot fi introduse acele bonusuri abuzive sub alta forma dar cu conditia ca acele prestarii servicii sa fie detaliate in contract si dvs.aveti optiunea de a semna sau nu contractul.
Penalitatile sunt stipulate de aceste art.din lege:

Art. 9. —In cazul neîndeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre parti, acestea pot stabili in contract plata unor penalitati de catre partea in culpa, egale pentru parti, cuantumul acestora fiind negociat la dataincheierii contractului.

Art. 10. —In cazul in care plata nu se efectueaza la termenul stabilit, debitorul este pus in intarziere fara nicio alta formalitate si plateste de la acel termen o penalitate zilnica egala cu dublul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, calculata la suma datorata.
Model contract de distributie :

Legea aceasta poate fi aplicata in relatia cu orice comerciant? Inteleg ca distribuitorii nu pot fi incadrati aici.
Conform art.11 sunt aplicabile niste amenzi de catre Ministerul Finantelor si ANPC.
Ofera legea aceasta posibilitatea constringerii clientului rau platnic? Cum putem face acest lucru?
Imi puteti trimite un model de contract de distributie? As vrea sa imbogatesc varianta pe care o detin cu cat mai multe amendamente. Multumesc!
Art. 2 din leg.321/2009:
(1) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse alimentare.
(2) In intelesul prezentei legi termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
6. comerciant - persoana sau juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare directa catre consumator a produselor ALImentare;
7. furnizor - persoana fizica sau juridica autorizata sa desfasoare activitati de productie, procesare sau distributie a produselor alimentare, in vederea comercializarii acestora;
Si aceasta lege ca si celelalte lasa la vointa partilor contractante modul de plata cat si intervalul de plata al marfii.
In cazul neplatii aveti posibilitatea actionarii in inatanta a debitorilor.
Pentru imbunatatirea contractului dvs.de distributie apelati la un consilier juridic care sa adapteze contractul existent pe specificul activitatii dvs.
Cu respect,Alexa...

Alte discuții în legătură

Legea 321 robertsega32 robertsega32 Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare se aplica si unui importator de fructe, ce este un furnizor al unui supermarket sau este necesar ... (vezi toată discuția)
Legea 321/2009 18bubu 18bubu buna ziua !stie cineva legea 321/2009 se aplica si contractelor castigate la licitatie? adica am avut o licitatie am castigat este vorba de produse alimentare ... (vezi toată discuția)
Legea 321/2009 si pt contr de distributie hajnyci hajnyci Buna ziua! Sa imi spuneti va rog daca Capitolul III din L 321/2009 se refera si la un contract de distribuite? Noi ca si producatori dam marfa pt distribuitor ... (vezi toată discuția)