avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Sistarea lucrarilor de catre inspectoratul de stat in ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Sistarea lucrarilor de catre inspectoratul de stat in constructii

Buna ziua. In luna noiembrie am incheiat un contract de amenajare la o casa care era la rosu. Am aflat in cursul saptamanii trecute ca propietarul cladirii are lucrarile sistate de catre Inspectoratul de stat in constructii si nu mai are o autorizatie de constructie valabila. Eu am intrerupt lucrarile dar propietarul insista sa le continui si ma ameninta ca ma da in judecata. Cum ar trebui sa abordez aceasta problema? Precizez ca inspectorul din cadru ISC mi-a confirmat ca lucrarile sunt sistate si ca nu am dreptul sa mai execut nici o lucrare pana nu se obtine noua autorizatie si se depune formularul de incepere a lucrarilor la ISC. Multumesc
Cel mai recent răspuns: violeta postole , utilizator 23:01, 24 Iulie 2018
Sa inteleg ca dvs sunteti antreprenor in contract cu proprietarul?
In ce mod v-a confirmat inspectorul ISC ca a dispus sistarea lucrarilor? Daca aveti acest lucru in scris, va puteti apara intr-un eventual proces inceput impotriva dvs de catre proprietar.
Mai depinde si de ce scrie in contractul incheiat intre dvs si proprietar, ce este acolo despre obtinerea autorizatiilor necesare, uneori cand acestea lipsesc, executarea contractului este suspendata prin vointa partilor, sau este considerat caz fortuit.
Din ce inteleg eu continuarea executarii contractului de catre dvs ar incalca prevederile legale, deci nu ar fi recomandata in ce va priveste. Presupun ca exista sume care s-au platit sau ar fi trebuit platite pana la sistarea lucrarilor?
Daca nu reusiti sa va intelegeti cu proprietarul in toate aspectele, cel mai bine ar fi sa va adresati unui avocat cu situatia concreta pentru solutii
Da. Noi suntem antreprenori. In obiectul contractului este specificat urmatoarele" Lucrarile vor fi executate conform si cu respectarea autorizatiei de constructie existente, a proiectului tehnic, planurilor si a dispozitiilor de santier ce vor fi emise". Din pacate confirmarea din parte ISC o avem doar telefonic si tot telefonic sa comunicat ca sistarea lucrarilor a fost emisa pe 25.01.2018. Propietarul nu avea obligatia legală sa ne anunte?

Consultanta Juridica a scris:

Sa inteleg ca dvs sunteti antreprenor in contract cu proprietarul?
In ce mod v-a confirmat inspectorul ISC ca a dispus sistarea lucrarilor? Daca aveti acest lucru in scris, va puteti apara intr-un eventual proces inceput impotriva dvs de catre proprietar.
Mai depinde si de ce scrie in contractul incheiat intre dvs si proprietar, ce este acolo despre obtinerea autorizatiilor necesare, uneori cand acestea lipsesc, executarea contractului este suspendata prin vointa partilor, sau este considerat caz fortuit.
Din ce inteleg eu continuarea executarii contractului de catre dvs ar incalca prevederile legale, deci nu ar fi recomandata in ce va priveste. Presupun ca exista sume care s-au platit sau ar fi trebuit platite pana la sistarea lucrarilor?
Daca nu reusiti sa va intelegeti cu proprietarul in toate aspectele, cel mai bine ar fi sa va adresati unui avocat cu situatia concreta pentru solutii

Da, proprietarul impotriva caruia s-a dispus masura suspendarii lucrarilor ar fi trebuit sa va anunte. Nu stiu cu ce va ajuta acest lucru, nu exista penalitate legala directa pentru aceasta omisiune si dupa citatul din contract, pot sa banuiesc ca nu exista nici acolo prevederi care sa acopere astfel de situatii.
Momentul la care contractul dvs s-a suspendat pentru caz fortuit (cauza care exonereaza partile de raspundere contractuala) pare sa fie 25 ianuarie a.c. Ar mai ramane de discutat rezilierea amiabila sau prin instanta si reglarea socotelilor pentru lucrarile efectuate precum si materialele si/sau manopera platite pana la acel moment.

art. 1351 alin. (3) Cod Civil descrie cazul fortuit ca fiind „un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs”.
Multumesc din suflet pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extindere apartamente fără autorizație atât pe verticală, cât și pe orizontală. Împotriva cui poate începe o acțiune în instanță? timpuriu timpuriu Am scris aici cu ceva timp in urma ,despre niste constructii lipite de blocul meu , era vorba de niste extensii realizate atat pe verticala cat si pe ... (vezi toată discuția)
Prescrierea dreptului de a constata contraventiile in constructii ion minca ion minca Am o casa in constructie si la sfirsitul 2008/ inceputul 2009 am facut, in perioada de valabilitate a Autorizatiei de Constructie (AC) citeva modificari. Am ... (vezi toată discuția)
Mutare granita cu ocupare teren Mihaela Darnea Mihaela Darnea Suntem posesor de teren viran in Buc, cu autorizatie de construire pana la limita de proprietate, am constatat ca terenul a fost ocupat de vecin. Acesta ... (vezi toată discuția)