avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instalare camere de supraveghere in birou
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instalare camere de supraveghere in birou

Buna ziua,

Dupa ce am revenit din concediul de odihna am observat ca angajatorul a montat o camera de supraveghere in biroul in care lucrez.
In birou facem operatiuni de casierie(predat-primit bani etc), dar nu avem seif. Seif-ul l-am primit dupa montarea camerei la aprox.2 saptamani si a fost neutilizat aprox.1 luna. Firma de securitate a inregistrat si ea acest lucru.
Angajatorul nu ne-a anuntat in prealabil de montarea camerei si nici nu am semnat ca suntem de acord.
Poate fi amendat angajatorul din acest motiv si conform carei legi?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 30 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Conform art. 1 din Legea 333/2003
(1) Conducatorii unitatilor detinatoare de bunuri si valori au obligatia de a identifica si stabili zonele functionale, corespunzator activitatii desfasurate, si de a adopta masuri necesare asigurarii protectiei vietii, integritatii persoanelor si sigurantei valorilor.

In conformitate cu prevederile HG nr. 301/2012 cu modificarile si completarile ulterioare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protectia persoanelor, adoptarea masurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevazute de lege se realizeaza pe baza unei analize de risc la securitate fizica, urmand a concluziona o evaluare de risc la securitate fizica.
Toate societatile comerciale sunt obligate sa detina analiza de risc la securitate fizica, efectuata pentru toate si fiecare dintre obiectele de activitate active si sediile pe care firmele le au, conform legii.
In concluzie montarea acelei camere de supraveghere poate fi montata in urma unei analize de risc, iar dumneavoastra nu trebuie sa va dati acordul. In schimb ar trebui montate marcaje ca zona este supravegheata video.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa fiti de acord cu montarea camerelor de supraveghere video, doar informata la revenirea din concediul de odihna. Informarea putea fi facuta in cadrul instruirii periodice in domeniul ssm.
Daca in zona sunt amplasate marcaje "zona supravegheata video" se considera ca ati fost informata.
In zona camerei din birou si a celorlalte camere amplasate in incinta nu este amplasat nici un marcaj " zona supravegheata video".

POPA GHEORGHE a scris:

Nu trebuie sa fiti de acord cu montarea camerelor de supraveghere video, doar informata la revenirea din concediul de odihna. Informarea putea fi facuta in cadrul instruirii periodice in domeniul ssm.
Daca in zona sunt amplasate marcaje "zona supravegheata video" se considera ca ati fost informata.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti solicita angajatorului sa monteze marcajele respective.
Daca doriti sa comentati dati clik pe "raspunde" nu pe "citeaza" pentru a nu aparea mesaje deja scrise care aglomereaza discutia si ingreuneaza comentariile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorii n-au voie sa supravegheze video salariatii in birouri si nici sa-i amprenteze
www.avocatnet.ro/articol_405...

GDPR: Cum vor putea firmele să își supravegheze video angajații?
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere la locul de munca silvias silvias Am si eu o intrebare : Daca este legal ca angajatorul sa puna camere de luat vederi in birourile angajatiilor ? Si daca exista un cadru legal care sa ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere pe fiecare etaj al scarii bananeOMG bananeOMG Buna ziua! Care sunt conditiile in care o asociatie de proprietari poate monta pe fiecare etaj camere de supravechere? Filmarile aferente pot fi folosite ca ... (vezi toată discuția)
Sistem de supraveghere alexmihalache alexmihalache Buna ziua. Am si eu o intrebare! in blocul in care locuiesc sau instalat 6 camere de supraveghere 1 camera bate fix pe usa apartamentului meu si ma deranjaza ... (vezi toată discuția)