avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de Asociații de Proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) !

Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri pentru a vota în Adunările Generale anuale tot ce vor ei. Președintele, membrii Comitetului Executiv, administratorul, cenzorul și membrii familiilor lor nu mai au dreptul să voteze în numele altor proprietari în cadrul Adunărilor Generale - vedeți minunea la art.49, alin.3, litera f.
Aștept comentarii pentru a dezbate aceste articole mult mai realiste din noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, care schimbă extrem de mult concepția de Adunare Generală a Asociației de Proprietari care nu-i va avantaja doar pe șefii Asociației, aceștia venind cu zeci sau sute de Împuterniciri, cu toate că la acele așa-zise Adunări Generale erau prezenți maxim 20 de proprietari (astfel, vom putea cere mai ușor Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale anuale, dacă se încalcă aceste obligații legale):
(1) Hotărârile Asociației de Proprietari sunt luate în Adunarea Generală a proprietarilor, iar executarea lor este încredințată Comitetului Executiv și administratorului.
(2) În vederea punerii în practică a hotărârilor Adunării Generale a Asociației de Proprietari, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari emite decizii în conformitate cu prevederile legii.
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, se au în vedere următoarele:
e) UN MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI POATE REPREZENTA CEL MULT UN MEMBRU ABSENT, dacă prezintă împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează.
f) PREȘEDINTELE, MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV, ADMINISTRATORUL, CENZORUL sau alt membru al familiilor acestora NU POT PRIMI MANDAT PENTRU A REPREZENTA UN ALT PROPRIETAR ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE;
h) administratorul, reprezentantul administratorului, soţul/soţia acestuia şi alţi membri ai familiei sale, dacă sunt membri ai Asociaţiei de Proprietari la care acesta este angajat, nu au drept de vot în probleme referitoare la activitatea administratorului.
(4) Hotărârile Adunărilor Generale se iau în cadrul Adunării Generale convocată sau reconvocată, după caz. PENTRU SITUAȚIILE CARE VIZEAZĂ NUMAI PROPRIETARII UNUI TRONSON SAU AI UNEI SCĂRI, HOTĂRÂRILE SUNT LUATE PRIN ACORDUL SCRIS AL MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR SCĂRII SAU TRONSONULUI RESPECTIV, MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL.
(5) HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE (...) SE SEMNEAZĂ DE CĂTRE TOȚI MEMBRII PREZENȚI AI ADUNĂRII GENERALE, DE CENZOR ŞI SE AFIȘEAZĂ LA AVIZIER.
(6) În condițiile prevăzute la art.28, cu cel puţin 3 zile înainte de Adunarea Generală, PROPRIETARII AU ACCES LA TOATE DOCUMENTELE REFERITOARE LA EXECUŢIA BUGETARĂ PE ANUL TRECUT ŞI LA PROIECTUL DE BUGET PE ANUL ÎN CURS, PRECUM ŞI LA ORICE ALTE DOCUMENTE NECESARE BUNEI DESFĂȘURĂRI A ADUNĂRII GENERALE.
(7) Procesul-verbal al ședinței, care descrie evenimentele în desfășurare, hotărârile adoptate şi rezultatele voturilor va fi redactat de un membru al Asociației numit secretar al Adunării Generale prin votul majorității celor prezenţi. ÎN TERMEN DE 7 ZILE DE LA DATA LA CARE A AVUT LOC ADUNAREA GENERALĂ, PROCESUL-VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE ESTE ADUS LA CUNOȘTINȚA TUTUROR PROPRIETARILOR, prin grija președintelui Asociației de Proprietari, PRIN AFIȘAREA UNEI FOTO-COPII DATATE LA AVIZIERUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:08, 5 Februarie 2019
Nu v-am criticat cu nimic, chiar am aprobat ceea ce ați scris. Eu criticam acțiunile ilegale ale acestor impostori și incompetenți care conduc dictatorial Asociațiile de Proprietari, cerșind bani în mod ilegal și abuziv.
Repet întrebarea:
Cum să ții blocată acea sumă de 1 miliard de lei, știind că Legea nr. 230/2007 OBLIGA șefii A.P.71 din Brăila să plătească lucrările pentru proprietatea comună din acel Fond de Reparații, cumulat cu Fondul de Chirii și cu restul sumelor din Fondul de Penalizări ?
Domnu' flory_mr

Ati umplut deja facebook-ul cu problemele dvs de la Braila. V-as ruga sa nu faceti acelasi lucru si aici pentru ca, spre deosebire de facebook unde exista posibilitatea de blocare, aici pe acest forum, cei care l-au facut nu s-au gandit la posibilitatea sa faceti asa poluare si optiunea nu exista. Astfel incat, vrem sau nu vrem, suntem fortati sa va vedem numele gingas si feminin mai des decat ne-am dori.

Sper sa nu va suparati, am sa va zic o mica istorioara.
Experienta m-a invatat ca in orice asociatie, indiferent de locatie si marime, are in componenta macar unul dintre urmatoarele tipuri de proprietari: 1 Gica contra, 1 care le stie pe toate, 1 baba certareata si 1 femeie ne...iubita.
Ce concluzii credeti ca putem trage?
Stopați de urgență mișto-urile și atacurile la persoană !
Dacă nu aveți cu ce să contribuiți la acest Topic, nu mai poluați Forumul cu aceste postări dubioase, fără a spune nimic concret - dvs. faceți orice să-mi încălcați dreptul la Liberă Exprimare Online și nu e bine.
Mai bine ați răspunde la postările mele din acest Topic, să vedeți minunea unei Executări Silite ilegale a familiei mele, pentru o datorie a ... șefilor Asociației noastre (am recalculat Expertiza Contabilă Judiciară pe baza căreia s-a dat sentința precum că am avea o datorie „uriașă”, de ... 46 de lei, doar că sumele erau, în realitate, datorii ale A.P.71 față de familia mea, cu ... 33 de lei, deci creditorul era, de fapt, debitor). www.avocatnet.ro/forum/discu...
După ce veți vedea cu toții acea aberantă Expertiză Contabilă Judiciară în care așa-zisa Expertă Contabilă B.A. a uitat chiar și Aritmetica de clasa a 2-a, calculând total greșit 3 sume, din vreo 4-5 luni diferite, din 2014.
Mai grav e faptul că Executarea Silită s-a făcut pentru o restanță de 46 de lei (ilegal calculată și ea, cu probe clare), plus o sumă total aberantă și ilegală, de ... 5.000 de lei, care reprezintă penalizări și alte cheltuieli judiciare și execuționale.
De-acum, după ce ați aflat despre aberațiile astea contabile și juridice, mai aveți curajul să faceți mișto ?
Si credeti ca vreunul din membrii acestui forum pot sa va rezolve problemele dvs?
Eu cred ca nu, S-a inteles ca dvs aveti o problema dar nu cred ca este cazul sa puneti monopol pe tot internetul cu asta. Mai sunt si alti oameni care au probleme dar, au si o decenta.

Ati tot spus ca ati facut minuni in instante.
Nu vreti sa va aratati talentul evident de orator si scriitor in locuri unde vor putea fi apreciate la adevarata valoare? Si veti scapa si pe toti vecinii dvs din Braila de chinurile la care sunt supusi in acea asociatie de proprietari.
Sunt convins ca multi membri ai acestui forum va vor multumi pentru absenta.
Si nu, acesta nu este un atac la persoana, nu va mai victimizati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă dvs. aveți interese pe acest Forum și tot vă faceți reclamă pe față, eu zic că mișto-urile dvs. sunt jenante. Nu văd nicio discuție decentă, în contradictoriu din partea dvs., așa cum e normal pe un Forum de Discuții și așa cum este legal în orice proces (vezi art. 14 NCPC).
Aici discutăm probleme juridice ale Asociațiilor de Proprietari și postările dvs. ar trebui penalizate cumva, că văd că întreceți limitele și scrieți doar atacându-mă.
Dar ar fi mai bine să fiți ignorat, știind că ați intrat pe Forumul avocatnet.ro să vă faceți reclamă (mascată sau nu, nu contează), supărător fiind faptul că nu văd din partea dvs. o discuție pe teme juridice din domeniul Asociațiilor de Proprietari, să ajute pe oricine intră aici.
Știu că e greu, dar dacă intrați pe tărâmul juridic, avem extrem de multe articole care arată că și o firmă de administrare imobile încalcă foarte des legislația.
Dacă șefii unei Asociații abuzează de funcții și o fac pe dictatorii sau pe cămătarii cu noi, proprietarii, credeți că putem sta ca proștii să ne fure acești infractori (e valabil nu numai pentru Asociația noastră, știind câte postări critice și dure sunt la adresa acestor șefi ai Asociațiilor de Proprietari) ?
Apropo, ultimii doi președinți ai A.P.71 au foarte multe dosare penale, iar fostul președinte ilegal ales din anii 2010-2013 a fost depistat de polițiști, procurori și experți contabili, cu o Delapidare de aproximativ 55.000 de lei - am arătat pe Facebook actele de la Parchet care dovedesc că acel infractor a condus A.P.71 fără a fi ales vreodată în funcție, la fel, nici Comitetul Executiv nu a fost ales legal, deoarece ... n-au convocat nici măcar o Adunare Generală în 2010, 2011, 2012 și 2013.
Să revenim la subiectul Adunărilor Generale, care reprezintă Forul Suprem, așa cum am văzut în unele acte constitutive ale unor Asociații de Proprietari din România..
Vreau o dezbatere pe tema convocării Adunărilor Generale, fără de care nu se poate hotărî nimic într-o Asociație de Proprietari.
Sunt curios cum veți negocia dvs., dacă ați fi proprietar, cu o conducere care nu mai are nicio calitate, deoarece nu a fost aleasă legal și statutar, după o Adunare Generală ilegal convocată, care a încălcat prevederile Legii nr. 230/2007, art. 24, alin. 3, ale H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5.
Să vă vedem cum veți aplica obligațiile din Legea nr. 196/2018, privitoare la convocarea TUTUROR proprietarilor membri ai Asociației, pe orice cale posibilă (dvs. știu că aveți 504 de proprietari, noi avem 458):

Art. 48. - (3) La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că TOȚI MEMBRII Asociației de Proprietari au fost convocați pe bază de Tabel Convocator sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu conținut declarat și Confirmare de Primire, și prin afișare la Avizier, hotărârile pot fi adoptate (...)

La vorbe și la teorii toți sunteți buni, dar când ajungem la practica juridică, nu mai aveți replici.
Vreau să știu, dând ca exemplu concret Asociația noastră compusă din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări (chiar și la 1 km distanță una față de alta), cum veți reuși să dovediți că i-ați re-convocat pe toți cei 458 de proprietari din A.P.71 pentru a fi valabile (pentru a nu se anula de către Instanțe) hotărârile Adunărilor Generale anuale începând din 2019 ?
Să vedeți ce scandal va fi în Asociația dvs. când proprietarii vor afla că veți (ați) plăti sume mari de bani pe Scrisori Recomandate cu Confirmare de Primire și Conținut Declarat !!!
Sper că ați înțeles faptul că dacă nu i-ați convocat pe TOȚI proprietarii membri ai Asociației, HOTĂRÂRILE VOTATE SUNT ILEGALE ȘI DEVIN NULE DE FAPT ȘI DE DREPT ?
Asta-i soarta - „Unde-i lege, nu-i tocmeală” !
P.S. Apropo, pe lângă art. 48, alin. 3 din Legea nr. 196/2018, „șefii” Asociațiilor de Proprietari (în cazul nostru, A.P. nr. 71 din Brăila, care e cel mai sugestiv exemplu pentru oricine) vor încălca și art. 47, alin. 2 și 4, deoarece ei nu pot dovedi dacă toți cei 458 de proprietari (teoretici) sunt și membri și proprietari, știind că acești șefi incompetenți nu au mai actualizat actele constitutive (mai ales Statutul) și Acordul de Asociere încă de la înființarea ei (ilegală, zicem noi) din Decembrie 1997 (vă dați seama că mulți din proprietarii semnatari ai Acordului de Asociere din 1997 au decedat, iar alții au vândut proprietățile, și în 2019 nimic nu poate fi legal în A.P.71, deoarece nu știm care sunt proprietarii sau membrii Asociației, pentru a convoca Adunări Generale legale, an de an) !
Pentru Adunările Generale anuale ale Asociațiilor de Proprietari e obligatoriu să fie convocați toți proprietarii, așa cum spune și avocatul de la F.A.P. Brașov. Dacă se dovedește că pentru Adunarea Generală anuală, un singur proprietar nu a fost anunțat (convocat) conform art. 47 și 48 din Legea nr. 196/2018 pentru Asociațiile de Proprietari, va fi nulă retroactiv orice hotărâre luată în aceste Adunări Generale ilegal convocate - Instanțele vor da sentința de Nulitate Absolută a tuturor hotărârilor Adunării Generale anuale, motivând că legislația din domeniu obligă ca șefii Asociațiilor de Proprietari să convoace (să anunțe) TOȚI MEMBRII PROPRIETARI DIN ASOCIAȚIA RESPECTIVĂ.
Citez din noua Lege nr. 196/2018:
Art. 47. - (2) Adunarea Generală este alcătuită din TOȚI PROPRIETARII MEMBRI ai Asociației de Proprietari.
(4) Proprietarii sunt anunțați prin afișare la Avizier ȘI pe bază de Tabel Nominal Convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza Tabelului Nominal Convocator, prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu conținut declarat și „Confirmare de Primire”, asupra oricărei Adunări Generale a Asociației de Proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a Adunării Generale, cu excepția Adunărilor Generale Extraordinare sau a Adunărilor Generale Reconvocate (...).
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm concret dacă instanțele au anulat retroactiv hotărârile adunărilor generale anuale din anii fiscali 2015-2018, ale asociației de proprietari ? flory_mr flory_mr [b]Legea nr. 196/2018 referitoare la Asociațiile de Proprietari din România arată explicit că „Organul Suprem” într-o Asociație este Adunarea ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm în cazul în care conducerea asociației de proprietari nu a convocat proprietarii pentru adunarea generală anuală obligatorie, astfel neavând niciun buget anual obligatoriu ? flory_mr flory_mr Cum procedează alți președinți de Asociații care intră pe acest Forum de Discuții, în cazul în care nu s-a putut convoca legal Adunarea Generală din ... (vezi toată discuția)