avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegare

Buna seara,ma confrunt cu urmatoarea speta si am mare nevoie de un raspuns avizat.
Cu acordul meu am fost delegata pe o perioada de trei luni. Dupa expirarea celor trei luni am anuntat angajatorul meu de drept ca nu mai doresc prelungirea perioadei de delegare si ca vreau sa ma intorc inapoi la postul meu. Socata am fost aducandu-mi la cunostinta faptul ca postul meu nu mai exista in acel departament pentru ca sarcinile mele au fost redistribuite.
Am fost chemata la o discutie si mi s-a spus ca singurul loc vacant disponibil in companie este cel de opoperator acturare,post deschis pentru Juniori/studenti,cu un salariu de 1800 net,salariu cu mult sub salariul meu actual.Acest post implica schimbarea fisei postului si incadrarea mea precum si modificarea salariului cf cu postul deschis.
Mentionez ca eu sunt Economist in Financiar Contabilitate de 9 ani.
Am refuzat categoric solutia propusa de dansii,iar atunci mi s-a comunicat faptul ca singura alternativa ramasa este sa incheiem amiabil colaborarea,insemnand ca eu sa imi dau demisia,iar dansii sa imi achite trei salarii ca un ajutor pentru perioada in care voi fi i cautarea unui alt job.
Spuneti-mi va rog daca este legal modul de actionare al dansillor in ceea ce ma priveste?
Mentionez ca nu am primit nicio informare scrisa in sensul ca departamentul s-a reorganizat, iar postul meu nu mai exista.
Nu am semnat inca acel acord de "incheiere amiabila".
Ce as putea face in situatia data?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Nadys , utilizator 07:35, 10 August 2018
1. Legislatia muncii nu face referire la vreun alt document, în afară de decizia de concediere, prin care angajatorul trebuie să acorde preaviz salariaţilor care urmează să fie concediaţi.

Insa, în practică, la concedierea unui salariat, angajatorul îi comunică acestuia o „notificare de preaviz”, prin care îi aduce la cunoştinţă simplul fapt că va fi concediat şi termenul de preaviz pe care îl are la dispoziţie până la încetarea contractului de muncă.

De asemenea, in notificare, se poate mentiona care sunt locurile de munca disponibile si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant,

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns,insa nu imi este ft clar cat de legala este solutia propusa de angajator.
Nu sunt de specialitate,insa in ultima perioada am tot citit si am incercat sa ma documentez.
Pe perioada delegarii scrie in codul muncii ca se pastreaza functia angajatului,iar in cazul in care se fac reorganizari in companie*(cum se pare ca este si in cazul meu,desi oficial nu am fost instiintata decat verbal despre asa-zisa reorganizare) angajatorul ar trebui sa imi gaseasca un alt post similar fisei postului pe care o dețin in prezent,lucrul care nu s-a intamplat.
Dupa cum am scris si in mesajul initial postul oferit nu are nicio legatura cu fisa postului.
Un alt aspect care ma intriga se refera la faptul ca in cele trei luni de zile in care dansii vor sa mi le plateasca,au inclus si zilele mele ce concediu neefectuate.
Din cate stiu,cincediul de odihna se plateste indiferent de situatie.
Mi se pare corect ca zilele de concediu sa nu intre in cele trei luni de zile.
Poate par insistenta,insa am nevoie de sfaturile dvs pentru a stii cum sa rezolv problema.
Inca o data multumesc anticipat!
1. Daca vorbim despre o concediere individuala , oferirea unui post vacant nu este obligatorie si nici nu are vreo legatura cu fisa postului actual.

2. Cele 3 salarii acordate , presupun din mesajele dvs., ca sunt constituite din : compensarea in bani a zilelor de Co neefectuate + o anumita suma de bani... situatie care este perfect legala.
Dvs puteti negocia ca suma oferita = compensarea in bani a zilelor de Co neefectuate + 3 salariibrute/nete

3. CO se plateste in situatia in care se efectueaza sau la incetarea c.i.m. in caz de neefectuare
Dansii nu vor sa ma concedieze. Vor sa imi dau eu demisia in schimbul a celor trei luni platite. Au denumit aceasta "actiune a lor" incherierea colaborarii intr-un mod amiabil.
Este decizia dvs daca acceptati sa demisionati sau nu .. In mesajele anterioare am mentionat ca,, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.

Alte discuții în legătură

Un angajator te poate da afara de la serviciu pur si simplu de azi pe maine? mariusroby mariusroby Unde am lucrat pana pe data de 05.09.2014 cu contract de munca ,patronul meu sa trezit el sa-mi spuna ca de azi nu mai are nevoie de serviciile mele ca ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului Alina Tanase Alina Tanase Buna seara, Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o ... (vezi toată discuția)
Concediere ana1981 ana1981 cu cat timp inainte de incetare a unei decizii de delegare trebiue sa fiu informata? (vezi toată discuția)