avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Câþi români stau degeaba. Un altfel de top al ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Câþi români stau degeaba. Un altfel de top al ºomajului.

În statul New Jersey sunt 5 milioane de salariaţi. Populaţie totală: 8,5 milioane. În România sunt tot 5 milioane de salariaţi. Populaţie totală, 21,5 milioane. New Jersey are un şomaj de 9,7%, aproape de media SUA de 9,8%. România raportează un şomaj de 6,9%. Unde e problema?
După cifra şomajului, România pare să stea foarte bine în Europa. Ceea ce nu spune această cifră este cât din populaţia activă (10 milioane) chiar lucrează. Pe ultimele date Eurostat, în 2008 doar 59% dintre românii între 15 şi 64 de ani munceau (ajustată cu creşterea din primele 9 luni a şomajului, rata de ocupare a scăzut la 58%). Suntem astfel la egalitate cu Italia sau Polonia, iar în UE rata este mai mică doar în Ungaria şi Malta. Cifra a scăzut de la 65%, cât era în 1997. În schimb, o parte din populaţia neocupată se regăseşte între muncitorii români din străinătate.
Chiar şi aşa. Nu vi se pare că sunt mult prea multe maşini care rămân în parcare, acasă, în zilele de lucru?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 08:53, 8 Noiembrie 2009
Lucrurile nu sunt niciodata albe sau negre.
Hai sa nu fim asa de transanti in aprecieri!
exista si uscaturi dar exista si ramuri proaspete care se framanta sa faca ceva, care se straduiesc sa isi contrsuiasca un drum si fac eforturi in acest sens.
Sunt o multime de studenti care in paralel cauta si gasesc joburi part-time, sunt scoli si firme care colaboreaza prin preluarea elevilor pentru practica chiar in interiorul unei firme, in locul unor ateliere in cadrul scolilor.

Si mai cred ca aceste probleme legate de mentalitatea asupra muncii nu au nici-o legatura cu alegerile. Alegerile vor avea legatura doar cu imbunatatirea contextului economico-social, a cadrului in care tinerii pot sa lupte pentru sansa lor.
Sistemul de valori nu se creeaza in 5 ani, dar intradevar poate fi determinat de politica unei tari pe o perioada mai lunga de timp.
rodica_post a scris:

In Romania nu s-a pus niciodata accent pe productivitate prin munca.
Doar verbal si statistic se vorbeste despre eradicarea somajului.
La oficiile de munca ale ITM din tara nu prea vezi tineri care sa caute locuri de munca .Acestia prefera aiba un somaj (temporar ) ca sa aiba o sursa cat de mica de venit ca sa se distreze.
Tineretul ....mandria acestei tari are alte obiective in viata -din pacate-.
Vor sa fie liberi,sa-si traiasca viata la maximum si sa cutreiere orice zona admisibila unui trai usor si cu munca superficiala (nu generalizez,pentru ca mai exista si exceptii totusi...)

La un interviu care se bazeaza pe cateva criterii ale cunostintelor generale macar,nu sunt in stare sa completeze nici un CV.
Ce denota din aceasta situatie?
Educatia este zero in primul rand.
Inainte de "89,in scolile generale existau ore de "atelier" pentru anumite meserii.
Elevii erau invatati sa fie putin gospodari prin ceea ce invatau atunci .
Unii elevi chiar si-au facut mai tarziu un job prin deprinderea acelor meserii.
Astazi.....nu se mai aplica acest sstem educativ.
Dupa terminarea unei scoli,noua generatie este lasata de izbeliste .
Daca un tanar provine dintr-o familie cu relatii in domeniul afacerilor,se rezolva incadrarea acestuia in posturi "caldute" pe perioade nedeterminate.
Ceilalti....sunt incadrati doar in restul posturilor ramase si lucreaza in ritmul impus de patronate care nu respecta legea din principii proprii.

Goana dupa surse de venit ilicite ale patronilor care se folosesc de orice tertip ca sa se inbogateasca rapid si modul de a respecta munca angajatului determina pe cel prejudiciat si "folosit"in interese proprii sa paraseasca acel job.
Pe principiul :
-" Decat sa muncesc degeaba.....mai bine stau degeaba...",romanul nostru se retrage in starea depresiva categorica a repulsiei fata de munca.
Prefera un statut al ajutorului social de la stat unde trebuie sa presteze o saptamana cu munca in foloul comunitatii si se complac in saracia lucie care ii determina uneori si la comiterea de infractiuni.

Daca ar exista civilizatie si respect al muncii din partea patronilor care vor sa-si dezvolte o afacere,in Romania nu ar exista ceea ce este in prezent.

In domeniul bugetar,vezi doar birocratie maxima si munca derizorie fata de serviciile care ar trebui prestate.
Trufia cu care te intampina la orice ghiseu ori birou din unele institutii bugetare este relevanta.
Recent,intr-o institutie de autoritate publica,am vazut un asemenea comportament al sfidarii legii chiar intr-un birou al juristilor acestei autoritati.
Directorul acestei autoritati, tolereaza aceasta atitudine,fiind el insasi un exemplu demn de urmat ( are aceeasi atitudine de repulsie si sfidare fata de persoanele care doresc sa-i aduca la cunostinta ilegalitatile din institutia pe care o conduce.)





imi pare rau sa vad ca spuneti asta.

imi pare rau ca desconsiderati tinerii la modul general. Tinerii prin diverse mijloace sunt impiedicati sa obtina un job ... in special la institutiile statului.

sa va dau un ex la 26 ani, un tanar economist cu aprox 4 ani de experienta fara sprijin (la pile ma refer), munceste inca din tipul facultatii, este responsabil pe rand obtine credite la banca isi cumpara casa si masina si vine anul 2009 este dat in somaj si asteapta sa vada cand il va executa silit bancile. va dati seama ca din somaj nu mai poate supravietui macar. depune zilnic zeci de cv in domeniu sau nu ... pt ca este interesat de un salar si nu de o functie neaparat
este chemat la un interviu pe langa alti zeci de candidati o data pe luna maxim, nu este acceptat. sau este acceptat il tot amana cu contr de munca care pana la urma se concretizeaza cu chemarea unui alt candidat la proba de lucru. te munceste cat de mult poate fara bani. ce poate face? cat sa mai taca si sa mai inghita?
ce sa faca tinerii ... asteapta... altii depun cv luni de zile si nu ii cauta nimeni
ce se face pt ei? cine ii sprijina? conducatorii se gandesc doar la pensii mai mari sau mai mici care normal ar fi sa se plateasca din munca tinerilor si nu din imprumuturi
dar noi traim din imprumuturi, bunicii traiesc din imprumuturi. ce-i de facut?
tinerii care sunt voluntari in diverse fundatii nu se vad ... doar cei care se distreaza. va asigur ca cei care se distreaza nu le este suficient somajul pt haine si discoteci ci sunt sprijiniti de parinti de ex

trist ce se intampla in tara ... si alesii nostri se lupta pt putere.
Parerea mea este ca sistemul este de vinaIn anii '90 era o carte de vizita ..."a..ai lucrat la CC...la Partid" ( eu ca tanara avocata ma minunam, neavand descendenta nomenclaturista)
Nu stiu cum era inainte( revolutia m-a prins la 15 ani) dar, ani de zile dupa terminarea facultatii, m-am convis ca tot "fostii" erau la putere...noi , ceilalti amarati , departe de a cunoaste ceva, eram sortiti sa-i ducem in carca, de data asta mai pe fata decat in trecut si fara sa comentam..eram "prosti da multi"...acum nu mai aveau de ce sa se teama , nici macar de Partid

.Cu toatete ca legile noastre s-au "europenizat" , aplicarea lor lasa de dorit...In sistemul public cei tineri sau cei noi in sistem n-au decat sa imbatraneasca asteptand ca cei aproape de pensie( sau chiar pensionari ai sistemului comunist, de cele mai multe ori foste cadre )care de cele mai multe ori sunt depasiti profesional sa se retraga.Nu mai spun ca nimeni nu are nervii sa se lupte sa reformeze "dinozaurul".Viata m-a adus sa lucrez intr-un minister in cabinetele a doi ministrii si cred ca mi-am facut o parere...Sistemul de promovare, destituire in sistemul public nu respecta regulile decat dupa bunul plac al sistemului.. au niste privilegii de otel, pe care nici un ministru nu le poate schimba..iar cei vechi, cumuland pensii militare imense ( de unde or fi fost atati colonei si generali, pe banii nostrii ?!) cu posturi de conducere, tin de posturi cu dintii, nefiind interesati de competenta...

Va pot spune ca lumea "esicherului doi"" de la director in sus este cel ce conduce iar este o lume aparte departe ata de simplul executant blamat, cat chiar si de demnitari( Unii)

Asa ca pana n-o sa ne trezim cu totii sa preluam fraiele( constat ca in ultimul timp incep miscari in acest sens) fara teama ( sa nu uitam ca teama este cel mai bun ingredient de a se mentine in functii ) si sa insanatosim sistemul nu se va intampla nimic, ci va ramane aceeasi incompetenta, nepotism si ineficienta specifice sistemului comunist ( De care Doamme iarta-ma nu mai scapam de 20 d ani!)
As vrea sa aplaud mesajul lui New-2009, dar nu este chiar nimerit, pentru ca siruatia nu este deloc fericita. Este adevarat, este un an greu pentru foarte multa lume.
Dar, la fel, si eu vad si stiu ca sunt multi tineri care au si atitudinea corecta si puterea de a se stradui sa-si croiasca drumul. Si sunt capabili. Scoala o avea ea multe belele (chiar are), dar cine vrea sa invete si sa faca ceva, o poate face.
Si acesti tineri sunt de fapt cei ce vor face viitorul.
In care viitor sa creada tinerii?
Faci un card de cumparaturi, ti se da pin gresit cu care blochezi cardul, comunici bancii si aceasta te pune sa platesti comisioane de intretinerea contului si reinnoirea cardul de nefolosit an de an si timp de 3 ani nu se remediaza greseala...
Faci un contract pe timp limitat la Enel, expira, dupa 3 ani ti se cere sa platesti reziliere si facturi fantoma pentru a nu ti se returna o amarata garantie de 100 lei...faci reclamatie la sediul lor, la opc...si NIMIC!
Peste tot esti tratat cu indiferenta!
Daca esti corect, esti luat de prost!
Daca esti incorect, esti smecher...iar nesimtirea tine de clasa si statut...
Asta vad tinerii si fiecare gandeste ca trebuie sa se adapteze ca sa traiasca...

Alte discuții în legătură

Ce ofera statul roman tinerilor fara niciun venit? roxana222 roxana222 ce ofera statul tinerilor care nu au facultate si nu au un servici efectiv nu au nici un venit? (vezi toată discuția)
Abuzurile din multinationale in romania! florin_s28 florin_s28 Buna ziua! As dori sa va semnalez urmatoarea problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni in tara noastra. Multi oameni s-au bucurat dupa ... (vezi toată discuția)
Prim-ministrul poate fi dat in judecata pentru afirmatii mincinoase facute la tv? tarkan tarkan Stiu ca pare ciudata intrebarea. İdeea este ca prim-ministrul a declarat la tv ca toate pensiile se vor acorda mai devreme, fara sa specifice faptul ca ... (vezi toată discuția)