avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Câþi români stau degeaba. Un altfel de top al ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Câþi români stau degeaba. Un altfel de top al ºomajului.

În statul New Jersey sunt 5 milioane de salariaţi. Populaţie totală: 8,5 milioane. În România sunt tot 5 milioane de salariaţi. Populaţie totală, 21,5 milioane. New Jersey are un şomaj de 9,7%, aproape de media SUA de 9,8%. România raportează un şomaj de 6,9%. Unde e problema?
După cifra şomajului, România pare să stea foarte bine în Europa. Ceea ce nu spune această cifră este cât din populaţia activă (10 milioane) chiar lucrează. Pe ultimele date Eurostat, în 2008 doar 59% dintre românii între 15 şi 64 de ani munceau (ajustată cu creşterea din primele 9 luni a şomajului, rata de ocupare a scăzut la 58%). Suntem astfel la egalitate cu Italia sau Polonia, iar în UE rata este mai mică doar în Ungaria şi Malta. Cifra a scăzut de la 65%, cât era în 1997. În schimb, o parte din populaţia neocupată se regăseşte între muncitorii români din străinătate.
Chiar şi aşa. Nu vi se pare că sunt mult prea multe maşini care rămân în parcare, acasă, în zilele de lucru?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 08:53, 8 Noiembrie 2009
Multumesc pentru raspunsuri. Nu am crezut ca va avea atat impact mesajul meu.
Totusi ramane intrebarea: Ce facem pentru a schimba aceasta stare de fapt? Cu ce putem contribui noi tinerii antreprenori, manageri pentru a ajuta tineretul sa-si gaseasca un loc de munca? Ce facem fiecare din noi pentru a ajuta tineretul sa aiba o alta abordare si o alta sansa?
Realitatea este ca numarul celor care produc bani si platesc taxe este periculos de aproape a fi egal cu cei care beneficiaza de ajutor social si daca acest raport nu se schimba in cativa ani raportul va fi si mai rau...
Fiecare din noi poate face un pas mic pentru a fi mai bine.
Cred ca este important sa sii ca exista si altii care gandesc ca tine, si atunci esti mai sigur ca optiune ata este corecta. Singur impotriva tituror nu prea e facil si nici util.
Un pas cred ca este acordarea unei importante mai mari pe listele noatre de to do, intalnirilor de cunoastere si socializare.
Realitatea, da, asa este: ingrijoratoare :">
Pentru asta un alt pas important este sa mearga fiecare sa voteze. Cu cine vrea, dar sa nu fie apatic :)
Daca ar exista civilizatie si respect al muncii din partea patronilor care vor sa-si dezvolte o afacere,in Romania nu ar exista ceea ce este in prezent.

Ma ingrozesc de ceea ce scrieti. De unde atata vehementa impotriva patronilor? Credeti ca patronii care, totusi, fac afaceri, si de bine de rau, dau de lucru unor oameni care vor sa munceasca, nu respecta munca si nu sunt civilizati?
Si, de fapt, incercati sa explicati ce exista in Romania in prezent in termeni atat de negrii, ca imi vine sa tip.
Cu totii trecem printr-o "nesfarsita" tranzitie. Mai grav, acum e criza. Este uneori foarte greu sa-ti gasesti de lucru. Dar ce te faci, daca esti patron, si dupa un concurs la care s-au prezentat 20 de tineri (exemplu din realitate), ai ales 3, care vin 2 zile la lucru iar apoi te trezesti rand pe rand ca nu le convine cate ceva... si te lasa cu ochii-n soare? Esti necivilizat ca patron, si nu respecti munca?

Subiectul e interesant, incitant dar si amar in acelasi timp.
Ba daaaa, patronii sunt civilizati cu clientii si respecta munca lor!
Niciun patron nu-si dezvolta afacerea pentru a crea locuri de munca ci pentru a castiga mai mult.
Orice patron uita cu timpul sa-si dea silinta sa gandeasca si din pdv al angajatului pentru al intelege.
Criza actuala e menita sa ajute patroni in a-si asigura mana de lucru super calificata cu bani cat mai putini...
In octombrie anul trecut,cand mi-a murit mama, fostul meu patron, mi-a dat ajutor de inmormantare 1000 lei din suma de 5600 lei care mi se cuvenea conf.ccmt aplicabil, motivand ca nu are mai mult...ca acum sa aflu din bilant ca a avut un profit net de 1.500.000 euro!
Si exemplele ce le-am dat mai sus( cu cardul si contractul la Enel)sunt adevarate...
si nu sunt singurele!
Eu nu am nimic impotriva patronilor , pentru ca de cand ma stiu am muncit in mediul privat si nu am avut probleme in acest sens , dar daca sunt nemultumiti de forta de munca de ce-i mai angajeaza ?
De ce nu muncesc numai patronii sau nu cumpara masini care sa munceasca pentru ei ?
Inca din 1999 m-am tot lovit de laitmotivul potrivit caruia patronii creeaza locuri de munca sa aiba angajatii unde lucra ! :))
Sa nu le creeze frate , sa vedem daca se mai dezvolta afacerea fara angajati .
Problema multor antreprenori si alti gretosi care se considera "oameni de afaceri" e ca s-a scumpit forta de munca , si o sa se scumpeasca in continuare , iar angajatii calificati nu mai accepta sa munceasca non-stop pe un salariu de nimic , fiind urmati indeaproape de necalificati si semicalificati care nu mai vor sa traiasca de azi pe maine.
In sectorul privat nu te plateste nimeni daca nu produci , pentru ca daca nu esti eficient dai faliment ; mai nasol este ca in sectorul public salariile sunt nejustificat de mari .
Cati bugetari i-ati vazut ca si-au dat demisia din sectorul bugetar si s-au angajat in sectorul privat , sau si-au deschis firma si au devenit proprii lor patroni ?
Eu colaborez cu o multinationala si acum cateva saptamani am pus-o de o greva mica prin neprezentare la munca timp de 10 zile pe motive medicale , si nu se mai aude nimic nici de scaderi de salarii , nici ca nu sunt bani de inlocuit mobilierul , nici ca mai sunt bune si vechile telefoane , nici ca este suficient de cald in sediu , si pentru ca urmeaza o noua incertitudine legata de venirea noastra de munca tocmai de sarbatori si dupa sarbatori cand e treaba mai multa , adineauri auzii ca se da prima de porc intre 5 si 15 decembrie , plus ca pe la ora 16:45 ma suna sefu al mare sa-mi spuna ca firma o sa-mi dea alt laptop si ca pot sa-l pastrez pe ala vechi , chiar daca nu sunt decat un colaborator , plus ca ma intreba ce model de telefon vreau , ca 600 de lei nu este cine stie ce efort pentru firma , si-mi da de Mos Nicolae un bax de vin mai bun , sa nu ma doara stomacul cum m-a durut de la vinul primit de sfantu Dumitru .
Imi mai da si oameni sa ma ajute , si daca vreau pot sa iau o suma ca sa-mi angajez pe cine vreau .
Are si doua bilete la teatru , in cazul in care sunt hotarat sa ma duc ! :stunned:
Probabil o fi auzit ca am zis ca daca nu-mi da banii pana pe 15 nu mai ma duc , ca-mi zisa ca saptamana viitoare imi da banii ca poate-mi trebuie . =D>

:offtopic: Sa traiesti sefule , ca poate citesti , dar e degeaba daca nu creste leafa din ianuarie cu cel putin 20 % si nu scade norma de munca , nu de alta dar mai am oferte . :P

De abia astept sa vina 1 ianuarie sa-mi creasca leafa , ca nu poti sa faci cu juniorii tratari bilantiere , ca te :"> actionarii .

Alte discuții în legătură

Ce ofera statul roman tinerilor fara niciun venit? roxana222 roxana222 ce ofera statul tinerilor care nu au facultate si nu au un servici efectiv nu au nici un venit? (vezi toată discuția)
Abuzurile din multinationale in romania! florin_s28 florin_s28 Buna ziua! As dori sa va semnalez urmatoarea problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni in tara noastra. Multi oameni s-au bucurat dupa ... (vezi toată discuția)
Prim-ministrul poate fi dat in judecata pentru afirmatii mincinoase facute la tv? tarkan tarkan Stiu ca pare ciudata intrebarea. İdeea este ca prim-ministrul a declarat la tv ca toate pensiile se vor acorda mai devreme, fara sa specifice faptul ca ... (vezi toată discuția)