avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere timp de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere timp de lucru

Avand in vedre nivelul scazut de vanzari care in acest sezon se datoreaza si profilului de activitate-comercializez articole sportive,nu as vrea sa renunt la nici unul din cei 6 salariati,as vrea o solutie prin care sa reduc timpul de lucru de la 8 la 4 ore pentru fiecare persoana.va rog sa ma ajutati cum sa procedez in acest caz.
Cel mai recent răspuns: mimi23 , utilizator 15:54, 26 Noiembrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc mult!e normal ceea ce-mi spuneti,insa am insistat intrucat din experienta unei prietene am constata ca ITM-ul nostru cere acea cerere din partea angajatului care pt mine nu era logica.
O zi buna tuturor.
In actul aditional aveti in vedere cerintele art.102 codul muncii.

Art. 101. - Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.
Art. 101^1. - (1) Angajatorul poate încadra salariaţi cu fracţiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nede terminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parţial.
(2) Contractul individual de muncă cu timp parţial se încheie numai în formă scrisă.
(3) Salariatul comparabil este salariatul cu normă întreagă din aceeaşi unita te, care are acelaşi tip de contract individual de muncă, prestează aceeaşi activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial, avându -se în vedere şi alte considerente, cum ar fi vechimea în muncă şi calificarea/aptitudinile profesionale.
(4) Atunci când nu există un salariat comparabil în aceeaşi unitate, se au în vedere dispoziţiile din contractul colectiv de muncă aplicabil. În cazul în care nu există un contract colectiv de muncă aplicabil, se au î n vedere dispoziţiile legislaţiei în vigoare sau contractul colectiv de muncă la nivel naţional.
Art. 102. - (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelorprevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate preveniri i producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.

Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
v-as ruga sa-mi spuneti daca aceasta reducere de norma se poate inregistra la ITM daca societatea are datorii catre stat.
nu are legatura actul aditional de modificare a timpului de munca cu datoriile societatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca partial dozo dozo Un raspuns va rog, la urmat.intrebare: -se poate incheia contract de munca cu timp partial cu 8 ore/luna ?si daca DA, va rog frumos temeiul legal (vezi toată discuția)
Angajare 2 ore nicoletatrenea nicoletatrenea Buna ziua imi pute-ti spune daca se poate angaja o persoana cu 2 ore pe saptamana??? Multumesc Iar pe statul de plata cum va aparea?si pe ... (vezi toată discuția)
Angajare director general Vioreld Vioreld salutare. pot angaja un director general cu contract part-time (1 sau 2 ore/zi)? sau trebuie sa aiba contract de 8 ore? (vezi toată discuția)