avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Blocare abuzivă cont curent: banca îmi reține 30% ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Blocare abuzivă cont curent: banca îmi reține 30% din salariu fără hotărâre judecătorească de executare. Este legal cum au procedat?

Am un crdit la ING care s-a reziliat. Angajatul de la biroul lor de recuperari nu vrea sa facem o intelegere, mi-a pus blocare pe contul curent de salariu si imi opreste 30% fara nici o hotarare judecatoreasca de exexutare doar ca asa vrea muschii lui. Mentionez nu am fost executat silit e tot un departament al ING. Este legala aceasta chestie? Ce pot face in afara de a-mi muta salariu la alta banca? Unde as putea sa ii reclam si cu ce drept, lege fac aceasta proprire daca nu avem o executare silita?
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 22:14, 3 Septembrie 2018
Da asa este este debitare directa, dar am avut restanta, mi-au inchis creditul si l-au dat la departamentul de recuperare. Unde initial dupa ce mi-au blocat primii bani intrati si au incasat cam 25% din ei restul mi-au eliberat ajungande la intelegerea sa il caut pe nenea asta de la recuperare sa face esalonare dar asta nu a raspuns la tel si dupa 2 incercari si vazund ca creditul e tot acriv al lasat asa. Dupa aceasta faza aveam creditul tot activ in aplicatie si asteptam sa se debiteze dar dupa ce am vazut a 2 a luna ca nu sa debitat am vrut sa il caut din nou pe nenea asta de la recuperare dar intre timp sa blocat din nou tot salariul si nu mai vor sa imi deblocheze contul si imi propreste o treime din salar fara nici un act legal adica nu m-au executat. Am incercat sa cer esalonare si sa pletesc sa zicem cam 2 rate lunar dar ei nu vor si asa imi iau cam 3 rate prin proprire... mentionez ca tot am in aplicatie creditul activ prin urmare este dezinformare in urma careia tot eu am ramas pagubit. Sa nu vorbin de faptul ca initial m-au luat banii de delegatie aprox 2500 ron care este ilegal dupa cunostintele mele... Aveti cumva idee pentru situatia de fata ce demersuri ar trebui facute sa ii dau in judecata? Era sa imi pierd locul de munca din cauza ca mi-au luat banii de delegatie plus ca acum sunt total afectat ca imi ia vreo 1200 ron in loc de nici 300 cat aveam rata....
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1/3 din salariu este limita maxima legala pentru un titlu executoriu. Contractul de credit este titlu executoriu iar "abuziv" ar fi fost ca dupa 3 ani sa vi se puna poprire, nu la 90 de zile de intarziere, timp dupa care banca are drepturi legale sa actioneze.

Legea nr. 17/2017 a stabilit ca înscrisurile de acest fel (sub semnatura privata adica) să fie înregistrate la registrele publice pentru a putea funcționa ca titluri executorii, lucru care nu se regăsea până acum între prevederile de procedură civilă, deși anumite acte normative impuneau deja această condiție pentru anumite contracte.
- avocatnet.ro

Ma distreaza cum va simtit abuzat, desi cu buna stiinta nu ati achitat ratele. Daca va ganditi la inchiderea contului, atat timp cat asupra lui exista o poprire, acesta nu se poate inchide. Va puteti muta salariul unde doriti, poprirea o sa vina si acolo.

acum sunt total afectat ca imi ia vreo 1200 ron in loc de nici 300 cat aveam rata....

Vinovatul sunteti dvs, nu banca. Daca 1200 inseamna o treime, inseamna ca dintr-un salariu de 3600 de lei, sa platiti o rata de 300 nu era un capat de lume.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
savysb, utilizator
Solicitati angajatorului sa va plateasca salariul in numerar, nu in cont. Pt. diurne procedati la fel.
Faceti reclamatie la ANPC -in raportul de.anul trecut e o lista lunga de banci amendate pt diverse abuzuri contractuale. Anterior depunerii reclamatiei cititi foarte bine contractul si mergeti pt indrumare juridica la APC, asociatia pt protectia consumatorilor. Gasiti pt ambele pe google site-urile si datele.de.contact.



levi87128 a scris:

Am un crdit la ING care s-a reziliat. Angajatul de la biroul lor de recuperari nu vrea sa facem o intelegere, mi-a pus blocare pe contul curent de salariu si imi opreste 30% fara nici o hotarare judecatoreasca de exexutare doar ca asa vrea muschii lui. Mentionez nu am fost executat silit e tot un departament al ING. Este legala aceasta chestie? Ce pot face in afara de a-mi muta salariu la alta banca? Unde as putea sa ii reclam si cu ce drept, lege fac aceasta proprire daca nu avem o executare silita?

Salariul e protejat la executare in aceasta limita de 30%. Salariul e salariu pana ajunge undeva, de exemplu intr-o masina ca plata sau intr-un cont ca economie. Din acel moment, bunul in care s-a transformat salariul se poate executa integral.
Contul de economii, de regula, in care se primeste salariul, este plin cu economii, nu salariu. Exceptie fac conturile speciale de salariu in al caror contract este clar specificat acest lucru.
Daca este un cont de economii si va executa doar in limita a 30%, e foarte dragut recuperatorul. Daca e un cont special de salarii cu specificatii clare in contractul dv. cu banca, atunci respecta legea.
Daca va schimbati modul de plata a salariului, nu veti mai avea poprire pe cont, dar veti avea poprire pe salariu la angajator. Mare lucru nu se schimba.
Buna ziua "levi87128" .

1. VA ROG sa nu mai specificati numele bancii.

Daca, "banca" va pretinde despagubiri pentru faptul ca i-ati adus "prejudicii morale", nu as dori sa fiu in locul dumneavoastra.

Pe viitor folositi sintagma/varianta "banca" sau "o banca".

2. Va inteleg supararea, dar va rog sa fiti convins ca "banca" actioneaza in spiritul si litera legislatiei in vigoare.
Cu certitudine, "banca" nu se expune, in mod gratuit, unui eventual proces intentat impotriva ei.
Sa fiti sigur asupra aspectului antementionat.

3. In primul rand, ati furnizat, in cadrul acestui topic, date insuficiente asupra urmatoarelor:

- tipul creditului;
- valoarea creditului;
- moneda in care a fost acordat creditul : lei sau valuta;
- durata creditului;
- tipul dobanzii : fixa sau in functie de ROBOR;
- valoarea "ratei" lunare, "de rambursare" ;
- durata permisa de catre "banca" in care NU efectuati, VOLUNTAR, rambursarile necesare restituirii creditului;
- venitul net, lunar, ce a constituit "baza" acordarii creditului;
- penalitatile/sanctiunile impuse de catre "banca", PRIN CONTRACTUL INCHEIAT, in caz de neachitare a unui "nr" de rate de rambursare, consecutive;
- etc ... .

"- etc ... " se traduce printr-un alt set de intrebari, necesare explicitarii/lamuririi acestei spete/situatii.

In situatia in care aveti disponibilitatea de comunica "necunoscutele" de la pct. 3, discutia poate continua in cadrul acestui forum.

Imi exprim rugamintea in sensul utilizarii unui limbaj decent, cel putin in cadrul acestui forum.

Solutii exista.
Cu certitudine.
Depinde doar de dorinta si decizia dumneavoastra de a comunica.

Cu stima.


Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz din partea unor banci ? chioana chioana Buna ziua . As vrea sa intreb daca este cineva care are anumite probleme cu banca . Va spun acestea deoarece eu sunt intr-o situatie de abuz din partea unei ... (vezi toată discuția)
Blocare cont salariu Andreiarv Andreiarv Buna seara,am o restanta la un credit de nevoi pers,aprox 5 luni intarziere. In luna februarie,incercand sa fac o retragere de la un ATM am constatat ca am ... (vezi toată discuția)
Executare silita paul70 paul70 Sotia este bugetara,in contextul actualei situatii economice,nu a mai putut plati rata,a urmat executarea silita:banca la care sotia primea salariul pe card,a ... (vezi toată discuția)