avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... E legal să mi se impute, în calitate de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

E legal să mi se impute, în calitate de administrator asociației de proprietari, o factura falsă pe care mi-a dat-o un instalator?

Buna ziua.

Eu, ca administrator al blocului, am datoria dpdv legala, cand angajez cu acordul presedintelui un instalator pentru o lucrare in bloc, sa verific la ANAF veridicitatea facturilor pe care le voi primi ulterior de la instalator sau in prealabil PFA-ul instalatorului?
Intreb acest lucru deoarece am angajat un instalator impreuna cu presedintele asociatiei pentru diferite lucrari, instalator care lucra cu diverse blocuri aflate in vecinatatea blocului unde locuiesc si sunt si administrator. Dupa ce a efectuat aceste lucrari acesta mi-a dat o factura care s-a dovedit a fi falsa, lucru care l-am constatat ulterior, iar instalatorul nu imi mai raspunde la telefon de ceva timp dar am datele lui de buletin.
Problema cea mare este ca cei din Comitetul Asociatiei de Proprietari doresc sa imi impuna mie cuantumul acelei facturi, chiar daca lucrarea in cauza s-a facut, pe motiv de neglijenta si datorita faptului ca eu l-am supravegheat in timp ce acest instalator a desfasurat lucrarile respective de reparatii. Pot face acest lucru dpdv legal? Cine raspunde in cazul de fata: Presedintele, Administratorul sau Instalatorul? Mentionez ca eu prestez servicii de administratie cu PFA.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:54, 11 Ianuarie 2019
Legal,raspunde emitentul facturii=instalatorul
In speta dv reprezentantii asociatiei de proprietari au ales metoda cea mai simpla pentru recuperat suma,pentru a nu se implica intr-o procedura care presupune sesizarea autoritatilor,cercetari,etc
Atat timp cat dv ati comunicat ca documentul prezentat de catre prestator este fals,nu puteti fi facut raspunzator pentru actele si actiunile tertului
Va confruntati cu situatie delicata deoarece aveti calitatea de angajat in raport cu asociatia de proprietari
Raportul juridic de prestari servicii este incheiat intre executant=instalator si beneficiar=asociatia d eproprietari
Normal ar fi ca reprezentantii asociatiei in baza contractului de prestari servicii sa se ridice cu pretentii direct impotriva aceluia care a prezentat documentul fals
Daca cel care a angajat instalatorul nu a stiut ca este falsa factura nu va avea probleme.
Depinde ce va reiesi din probele administrate in cadrul procesului penal.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cine a constatat ca factura este falsa si care au fost elementele care au cpndus la concluzia caceste falsa?
Presedintele si comitetul sunt cei care incheie contracte cu tertii si au obligatia sa se asigure ca sunt incheiate legal. Innprezent facturile pot fu emise pe calculator si nu mai exista obligatia stampilarii.
Oricine se poate insela in astfel de situatii...
E greu de spus daca ar fi vinovat cineva din asociatie...
Probabil ca individul i-a inselat.
Comitetul a verificat datele de pe factura la ANAF si au primit raspuns ca acel PFA nu exista.

Alte discuții în legătură

Problema plata catre furnizor adina1980 adina1980 Buna seara. Am si eu o mica problema. De fapt este problema fratelui meu dar, inainte de a vorbi cu un avocat, i-am spus despre acest forum si a fost de ... (vezi toată discuția)
Lucrari de inlocuire coloana bloc carmevera carmevera Buna ziua , In anul 2010 s-a facut inlocuirea coloanei de incalzire la bloc ,suma retinuta de la locatari ca fiind materiale pentru instalatie este de cca ... (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie de propietari timpuriu timpuriu procesul verbal semnat de presedinte prin care scot bani din fondul de penalizari se poate considerea , act justicativ in contabilitate ? (vezi toată discuția)