avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am mereu probleme la aeroport pentru că există o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am mereu probleme la aeroport pentru că există o persoană căutată internațional cu același nume. Aveți idee cărei autorități mă pot adresa pentru lămurirea acestei probleme?

Buna,

Am si eu o problema si nu stiu cui m-as putea adresa pt rezolvarea ei.
Mai exact, am probleme la aeroport de cate ori calatoresc, din cauza faptului ca exista o persoana cu acelasi nume ca mine, care este cautata international. De fiecare data sunt oprita la controlul de buletine si investigata suplimentar, acest lucru fiind un discomfort si un motiv de stres.
Mai detaliat, prima data am avut aceasta problema anul trecut cand am calatorit in Roma, in August 2017. La aterizare in Roma (zbor direct Bucuresti-Roma), la controlul de buletine, am fost trimisa in camera unde se faceau cercetari suplimentare de catre politie, fara prea multe explicatii. Am stat acolo aprox 40 min fara sa imi spuna nimeni nimic, iar pe sotul meu nu l-au lasat sa vina cu mine. Apoi m-au intrebat numele tatalui, le-am spus, si m-au mai lasat inca vreo 5 minute sa astept. Va dati seama cum te simti nestiind ce se intampla, voiam sa vorbesc cu ei dar nu ma baga nimeni in seama, plus ca eram inconjurata de politisti cat dulapul cu arme pe ei. Intr-un final am fost invitata in birou si mi s-a aratat o poza cu o femeie si am fost intrebata "cand mi s-a facut aceasta poza", femeia semanand cu mine la modul general doar (amandoua fiind brunete si cam atat), am spus ca nu sunt eu si nu stiu despre ce este vorba si am fost intrebata intr-un mod arogant din nou, am repetat ca nu sunt eu si sa se uite ca nasul, buzele etc sunt diferite, m-a pus sa imi ridic parul (nu stiu de ce) si ulterior a zis bine, poti sa pleci. Nu mi s-a dat niciun detaliu, decat ca cineva cu acelasi nume e cautat.
Dupa o luna am fost in Lisabona si acelasi lucru, zborul fiind direct, am fost oprita la aterizarea in Lisabona, insa acolo au fost mai prietenosi si mi-au spus direct ce se intampla, ca este cineva cu acelasi nume si aceeasi data de nastere (nu as putea sa confirm ca e adevarat sau nu ce mi-a zis) cautata international, si ca o sa patesc asta de cate ori voi calatori. Mi-au facut o copie dupa bulletin si tichetul de imbarcare si m-au lasat sa plec.
Anul acesta am calatorit in Germania in luna Aprilie, in Stuttgart si Hamburg si nu am mai fost oprita. Am sperat/crezut ca eroarea s-a rezolvat sau persoana a fost prinsa, insa luna aceasta am fost in Praga si din nou am fost oprita la aterizare. De data aceasta, m-au lasat sa plec dupa 10 minute. La intoarcere am fost oprita din nou, tot in Praga, m-au lasat sa trec la controlul de buletine dar fix in timpul imbarcarii a venit un politest la mine sa ii scriu pe o hartie telefonul, mailul, adresa si datele de bulletin.
Sincer m-am saturat sa fiu tratata ca o infractoare, in plus sunt o persoana usor stresabila si nu vreau sa mai fiu pusa in astfel de situatii, ma tem ca poate in alte tari o sa ma retina mai mult sau daca am un zbor cu escala pot pierde conexiunea din acest motiv, etc. Sau, in eventualitatea unui zbor pe alt continent unde regulile sunt mai stricte, poate nici nu as putea sa trec.
Aveti idee carei autoritati ma pot adresa pt lamurirea acestei probleme? Doresc sa fiu interogata si investigata, si adaugat cumva in sistem faptul ca nu sunt eu (poate dupa CNP, fiind un nr de identificare unic) sau nu stiu, nici nu stiu ce date au despre acea femeie, dar nu mai vreau sa patesc aceasta chestie pe viitor sau sa stau cu stresul asta. Vreo idee? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina256 , utilizator 17:38, 22 August 2018
Voi raspunde punctual:
- ok, cnp-ul este romanesc dar ar trebui folosit din moment ce este singura modalitate de diferentiere a doua persoane din RO; si mai ales pt ca nu stiu ce date au despre respectiva, pare ca nu au prea multe, caci altfel nu mai ma opreau doar pt ca am acelasi nume (un nume romanesc f comun de altfel), sunt sigura ca nu au amprentele ei iar poza pe care mi-au aratat-o era destul de neclara si veche
- Am un buletin normal, exista posibilitatea sa iti faci alt tip de buletin sau la ce va referiti mai exact? Nu am vazut niciodata un buletin romanesc diferit sau cu cip. Nu am pasaport dar imi voi face.
-Nu am pierdut niciodata documente de identificare de tip buletin, certificat nastere etc. In plus numele de familie actual este in urma casatoriei ce a avut loc destul de recent, acum 4 ani

Demos a scris:

Mentalitate specific ceausista!
Acolo persoanele insarcinate cu securitatea obiectivelor nationale de grad 1 nu sunt angajate "pe pile"!
Deasemenea, pentru cei care nu stiu inca, CNP-ul romanesc este romanesc si nu este accesibil autoritatilor de control vamal straine.
Sistemele actuale de control de securitatea a documentelor in aeroporturi sunt de mai multe tipuri.
Vechiul tip, scan facial + verificare de elemente de securitate specifice diverselor documentelor nationale respective, este imprecis daca fotografia nu este HD.
Noul tip, cu verificarea datelor biometrice inscrise in cip-ul documentului de identitate.
In mod evident, utilizatoarea nu detine un document de identitate nationala biometric, altfel autoritatile, in complement, ar fi procedat la o comparatie a ampentelor digitale si/sau a scan-ului retinian.
Solutie, schimbati-va documentele de identitate contra unor documente de identitate biometrice (avantaj suplementar, veti putea calatori in toata lumea SUA, Japonia, etc...).
!!!ATENTIE!!!
Nu cumva in ultimii 10 ani ati pierdut sau vi s-au furat documente de identitate?!?
Daca raspunsul este DA, ar trebui sa verificati daca nu sunteti victima unei uzurpari de identitate!!!

Daca ati inteles unde este buba si cine va poate lamurii este ok...Daca nu pana la urma o sa va dea sfaturi sa va schimbati sexul ...
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
DenisRif, utilizator
Deci, aveti raspunsul la "aiurea", va citez: "poza pe care mi-au aratat-o era destul de neclara si veche".
Alta concluzie, functionarii in vama, fara sa le cereti si fara ca dvs sa justificati cererea v-au furnizat elementele necesare si suficiente pentru a putea incepe investigatii serioase (uzurparea de identitate este o infractiune care poate distruge viata victimelor)!
Trebuie stiut ca in ultimii ani, in urma multiplicarii evenimentelor cu caracter terorist in Europa, CE a cerut statelor membre prin directiva europeana introducerea documentelor cu date biometrice, db stocate pe cip-ul card-ului sau pe banda magnetica si cip-ul pasaportului.
In functie de tara membra, datele biometrice stocate sunt diferinte (ex.: avand tripla nationalitate, pasaportul meu fr stocheaza datele biomerice faciale, amprentele digitale si scanul retinian drept).
Incepand din 01/2018 si in Ro se pot obtine, !!!contra cost!!!, CIE-uri (card de identitate electronica).
Exista 2 forme de CIE-uri romanesti, cu stocare de date biometrice faciale (dbf) si cu stocare de dbf+amprente digitale.
Numai al doilea tip permite voiaje in USA, Japonia, etc... .
Privitor la CNP va lipsesc multe notiuni!!!
In tarile europeene civilizate CNP-ul este strict personal si deci protejat de dreptul la secretul vietii private!
Acelas lucru ar trebui sa existe si in Ro, dar, din pacate, dreptul la viata privata inca nu exista IN FAPT in Romania.
Din aceasta cauza romanii furnizeaza peste tot CNP-ul lor, pana si la abonamente telefonice sau la contractele pt apa de la WC!!!
Sa nu uitam ca acelas CNP made in Ro permite accesul la dosarul de sanatate, la datele personale, etc...!
Deci, oricine are acces la un terminal (abuz, pile, bacsis, etc...) poate sa cunoasca in cat timp poate sa va mosteneasca sau, daca sunteti prea sanatos/a, sa caute un furnizor de arsenic, nu, nu exagerez, exita cazuri concrete.
Cu atat mai mult cu cat v-ati schimbat numele ar trebui sa investigati si pista uzurparii de identitate (inainte de casatorie, in voiaj, ati avut neplaceri?)!
Eu nu cred ca mi-a furat nimeni identitatea, nu vad cum si de ce, pur si simplu exista inca o femeie cu numele meu in RO alaturi de alte cateva mii probabil (chiar in familie mai am pe cineva cu acelasi nume).
Inainte de casatorie am zburat doar de 2 ori si nu am avut aceste probleme cu numele vechi. Am doar 26 de ani si m-am casatorit la 22, nici macar nu lucram la vremea respectiva. Cum as putea eu sa investighez ce se intampla?
Ma voi interesa de cartea de identitate de care spuneti, intrebarea e chiar daca au amprentele mele si orice cum m-ar putea diferentia de ea daca pe ale ei nu le au? :)
Si de ce daca cnp-ul e asa valoros este scris mare pe buletin si oriunde dai buletinul iti vede cnp-ul...?

Demos a scris:

Deci, aveti raspunsul la "aiurea", va citez: "poza pe care mi-au aratat-o era destul de neclara si veche".
Alta concluzie, functionarii in vama, fara sa le cereti si fara ca dvs sa justificati cererea v-au furnizat elementele necesare si suficiente pentru a putea incepe investigatii serioase (uzurparea de identitate este o infractiune care poate distruge viata victimelor)!
Trebuie stiut ca in ultimii ani, in urma multiplicarii evenimentelor cu caracter terorist in Europa, CE a cerut statelor membre prin directiva europeana introducerea documentelor cu date biometrice, db stocate pe cip-ul card-ului sau pe banda magnetica si cip-ul pasaportului.
In functie de tara membra, datele biometrice stocate sunt diferinte (ex.: avand tripla nationalitate, pasaportul meu fr stocheaza datele biomerice faciale, amprentele digitale si scanul retinian drept).
Incepand din 01/2018 si in Ro se pot obtine, !!!contra cost!!!, CIE-uri (card de identitate electronica).
Exista 2 forme de CIE-uri romanesti, cu stocare de date biometrice faciale (dbf) si cu stocare de dbf+amprente digitale.
Numai al doilea tip permite voiaje in USA, Japonia, etc... .
Privitor la CNP va lipsesc multe notiuni!!!
In tarile europeene civilizate CNP-ul este strict personal si deci protejat de dreptul la secretul vietii private!
Acelas lucru ar trebui sa existe si in Ro, dar, din pacate, dreptul la viata privata inca nu exista IN FAPT in Romania.
Din aceasta cauza romanii furnizeaza peste tot CNP-ul lor, pana si la abonamente telefonice sau la contractele pt apa de la WC!!!
Sa nu uitam ca acelas CNP made in Ro permite accesul la dosarul de sanatate, la datele personale, etc...!
Deci, oricine are acces la un terminal (abuz, pile, bacsis, etc...) poate sa cunoasca in cat timp poate sa va mosteneasca sau, daca sunteti prea sanatos/a, sa caute un furnizor de arsenic, nu, nu exagerez, exita cazuri concrete.
Cu atat mai mult cu cat v-ati schimbat numele ar trebui sa investigati si pista uzurparii de identitate (inainte de casatorie, in voiaj, ati avut neplaceri?)!

La intrebarea "Si de ce daca cnp-ul e asa valoros este scris mare pe buletin si oriunde dai buletinul iti vede cnp-ul...? " raspunsul meu este cam jidovesc dar realist!
Da de ce democratia in Romania este in stadiul de blastrula (a doua diviziune celulara a embrionului dupa fecundatie)?
In tarile civilizate, CNP-ul este inscris pe cardul de sanatate si nicaieri altundeva.
Uzurparea de identitate.
Intr-o prima faza verificati la ANAF si la DGITL ca nu apar anomalii, cereti la politie un extras de cazier judiciar si verificati si la bancile dvs conturile (mai ales verificati operatiunile pe conturi).
Daca in urma acestor verificari nu apare nimic ilegal totul este OK, este vorba de o simpla confuzie de nume.
CIE
Autoritatile vamale ale tarilor UE, cu mici diferente de statut juridic, nu au mandat de urmarire si ancheta, elle au obligatia de retinere a persoanelor sub urmarire si de sesizare a organelor competente.
Deci, cand veti schimba actualul buletin pentru un CIE cu amprente digitale pe cip, trebuie sa stiti ca nu se va verifica compatibilitatea amprentelor dvs cu cele ale persoanei urmarite (actiune de ancheta judiciara).
Se va verifica conformitatea amprentelor dvs cu cele inscrise pe CIE (verificare simpla, un deget pe scan si in //, pe ecran, operatorul, va avea amprenta scanata si cea de pe CIE, ramane ca operatorului sa lanseze programul de comparatie, totul va dura 30'').
Cand calatoresc spre si din Franta, nu ma mai omor sa stau la coada ca sa surad personalului de control sau sa-mi iau de pe nas ochelarii de soare, ma prezint la sas-ul de trecere, scanez pasaportul .fr, sas-ul se deschide si se inchide dupa intrarea mea, un ecran-scaner se aprinde si i-mi indica ce deget (si de la care mana) trebuie sa scanez pe acelas ecran, o data scanat degetul cel bun sas-ul se deschide si sunt liber sa ma plimb in free zone sau sa-mi caut bagajul.
In timp, aceste moduri de verificare se vor generaliza in UE.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
Demos, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de noile buletine cu cip. din ... SecureBits SecureBits Buna ziua, Am o intrebare legata de noile buletine cu cip. Din ce am inteles se stocheaza amprenta pe cip, iar acest lucru ma deranjeaza. Exista posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice.o persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza? Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice: ce sunt? livandoski livandoski cine sunt oamenii care au infiintat aceste pasapoarte si unde se fabrica ele? (vezi toată discuția)