avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere lider sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere lider sindicat

Lucrez intr-o unitate scolara. Sunt lider de sindicat, dar nu sunt cadru didactic. In urma restructurarilor, pot fi dat afara?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 8 Noiembrie 2009
Codul muncii prevede ca, pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.

Legea nr.54/2003 in art.10 alin.1 dispune ca : In timpul mandatului si in termen de 2 ani de la incetarea mandatului, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea celui care angajeaza, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizatiei sindicale.
Buna ziua, va rog spuneti-mi art. din Codul Muncii unde e prevazut acest lucru...si inca ceva, daca de exemplu o fabrica se inchide de tot ce se intampla in acest caz cu liderul de sindicat si cei din org reprezentative?
Art. 223 alin.2 din Codul Muncii ....
In conditiile in care o firma intra in insolventa, atunci si c.i.m. al liderului de sindicat va inceta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)
Vicelider sindicat urgent daniela3472 daniela3472 buna ziua. va rog, un sfat. lucrez la o firma care trece prin dificultati economice deosebite. acest lucru implica desfintarea unor posturi. unul din ... (vezi toată discuția)
Protectie lider grupa sindicala arhontele arhontele Sindicat simplu fara personalitate juridica si reprezentativitate ,dar cu 50 de membri ....Daca acesta este afliat la un sindicat cu personalitate juridica ... (vezi toată discuția)