avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vicelider sindicat urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vicelider sindicat urgent

buna ziua.
va rog, un sfat.
lucrez la o firma care trece prin dificultati economice deosebite. acest lucru implica desfintarea unor posturi. unul din posturile vizate este si cel de dactilograf. persoana care ocupa acest post este vicelider sindicat. pot desfinta acest post? pot concedia persoana respectiva daca nu accepta un alt loc de munca? in ce conditii pot face acest lucru.
va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Arsaluis , utilizator 13:29, 1 Septembrie 2006
Sper sa nu fie tardiv acest raspuns. Nu am mai intrat de f mult timp pe aici.

Nu puteti modifica sau inceta CIM al unui salariat ce face parte din organul de conducere al unui sindicat. Dupa cum veti vedea in continuare, protectia unor astfel de salariati este bine reglementata.

Potrivit art. 10 alin. (1) din Legea nr. 54/2003 - Legea sindicatelor: "In timpul mandatului si in termen de 2 ani de la incetarea mandatului, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface CIM pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea celui ce angajeaza, decat cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizatiei sindicale"

De asemenea, art. 223 alin. (2) din Codul muncii prevede: "Pe toata durata exercitarii mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere lider sindicat ionigeo ionigeo Lucrez intr-o unitate scolara. Sunt lider de sindicat, dar nu sunt cadru didactic. In urma restructurarilor, pot fi dat afara? Multumesc. (vezi toată discuția)
Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters9917 ContSters9917 In cadrul unei societati comerciale are loc concedieri colective.In cadrul unitati este constiuit un sindicat condus de un birou format din 5 membri. Pot fi ... (vezi toată discuția)